2009 m. birželio 29 d., pirmadienis

Čirviniai blynai, niam

Vis pas spec. ponią draugę valgom čirvinius blynus ir vaikams tai baisiai patinka. Vieną dieną ėmėm ir mes įsitaisėm paprasčiausią elektrinę čirvin-kepę ir pasidarėm tą gardėsį. Jie traškūs, ciut sūrstelėję, valgomi šįvakar su trintom braškėm:
2 kiaušiniai
2 stiklinės pieno
pora šaukštų aliejaus
žiupsnelis druskos
1 šaukštas cukraus
miltų tiek, kad tešla būtų grietinės tirštumo
Kiaušinius išplakam su druska ir cukrum, į juos sudedam miltus, gerai išplakam (kombainu ar mikseriu), tada pilam pieną ir aliejų. Šaukštu pilam tešlą į įkaitintą keptuvę ir kepam.
Posted by Picasa

2009 m. birželio 28 d., sekmadienis

Tortas mano berniukui

Atėjo mano bernaičio 9-vynmetis :). Teko kept tortą. Nuostabų biskvitą nusižiūrėjau pas lenkaites, taigi reklamuoju atlapojus dūšią, nes pasiteisino nerealiai - minkštumas ir purumas neišpasakytas. Aš dariau taip: 6 kiaušiniai 250 ml stiklinė cukraus (jei granionas stakanas (taip sakant) - tai sklidinas) 250 ml stiklinė, kurioje 3/4 miltų ir 1/4 krakmolo 1 arbatinis šaukštelis cinamono išplakam baltymus iki standumo, tada po truputį pilam cukrų ir plakam. Kai visas cukrus įsiplaks ir baltymai bus balti, standūs, sudedam trynius ir miltus su krakmolu bei cinamonu ir atsargiai išmaišom. Sukraunam į kepimo formą, kurios dugnas yra išklotas kepimo popieriumi, bet kraštų niekuo netepam. Kepam 170 laipsnių orkaitėje apie 30-40 min, arba kol pagaliukas įkištas į pyrago centrą išlys sausas. Kai iškepa, darom tokį triuką: biskvitą su visa forma iš 60 cm (maždaug) aukščio paleidžiam dugnu žemyn ant grindų (aš ant kilimėlio driokstelėjau), tada atgal kišam į išjungtą bei pravertą orkaitę ir ten paliekam atvėsti. Tik po to, apipjaustom kraštus ir išimam iš formos. Pasikartosiu - gavosi tobulai. Dėl purumo pjaustėsi į tris dalis sunkiai, bet vis dėlto sėkmingai. Pertepimui naudojau: 2x420 ml 35 proc. grietinėlę, cukrų pagal skonį (grietinėlę išplakti su cukrum), ~1 kg braškių, 1/2 puodelio užplikytos pasaldintos natūralios kavos, 1/2 plytelės balto šokolado. Biskvitą dalinau į tris dalis. Apatinę dalį sulaisčiau kava, ant jos tepiau išplaktą grietinėlę, ant jos dėliojau supjaustytas braškes. Dengiau antru biskvito gabalu. Ant jo pyliau sutrintas(kombaine) su cukrum braškes (trečdalį turimo braškių kiekio), ant jų tepiau plaktą grietinėlę. Dėjau paskutinį biskvito sluoksnį, jį sulaisčiau likusia kava, tepiau grietinėlę. Su konditeriniu švirkštu suformavau kraštelį, į kurį atrėmiau dvi eiles pusiau perpjautų braškių. Viduriuką barsčiau tarkuotu baltu šokoladu. Tortas pastovėjo pusdienį, kad gerai sumirktų ir vakare jį sušveitėm. :) Minkštutėlis, gardutėlis.
Posted by Picasa

2009 m. birželio 24 d., trečiadienis

Musas - mūsų naminis senoviškas desertas

Kiek save atsimenu, tiek namuose darydavome šitą desertą kai tik būdavo šviežių uogų. Tinka visokios - braškės, avietės, žemuogės, mėlynės, juodi serbentai... Po to mes jį dėdavome ant biskvitinio torto, pertepto pienišku kremu. Mmmm... O galima ir vieną sau valgyti, na ar su ledais, kaip aš šįvakar. Aišku laikai buvo tokie, kad nieks žalių kiaušinių nebijojo, kažkokių ten salmoneliozinių baubų nematė ir negirdėjo. Bet kadangi mes kartais turim galimybę nusipirkti kaimiškų kiaušinių, tai irgi nebijom.
Žodžiu reikės uogų. Kiek turite tiek gerai, stiklinė - ok, dvi, irgi gerai. 1 baltymas ir cukrus pagal skonį. Viską sumetam į indą aukštais kraštais, apskaičiuojam, kad masė padvigubės ir plakam su mikseriu. Kai maža buvau ir babytė gyva buvo, tai pamenu ji mediniu šaukštu sukdavo uogas. Visada į vieną pusę, nes taip daugiau oro patekdavo anot jos. Aišku ir ilgiau gerokai trukdavo. Na, aš naudojuosi mikseriu, plakam tol, kol pasidarys standžios putos, kurios laiko formą, t.y. kaip pastatei su šaukštu, taip ir stovi. Na tokios kaip gerai plakto baltymo. Tik jos žinoma nebus baltos. Plakimas užtrunka apie 15-20 min. Tiesa, uogos turi būti nuplautos ir nusausintos! Ir dar, uogos, kuriose iš esmės daugiau skysčio, pvz. avietės, plakasi ilgiau nei braškės. O aš labiausiai mėgstu žemuogių ir mėlynių mišinį.
p.s. nuotrauka visai netikusi.. nėr ko naktim ėst musiau :(

2009 m. birželio 23 d., antradienis

Riešutinis varškėtis

Nužiūrėtas pas lenkaites, o kaip žinia, jų varškėčiai yra puikūs... PPP – Puikus, pasakiškas, prašmatnus. Pamenu kartą su drauge studentavimo laikais bandėm kalbėtis tik žodžiais prasidedančiais iš „p“ raidės. Nerealus potyris ir šiaip pavykęs. Nelabai lengva, bet užtat lavina smegenėles. Pabandykit ;). Pristatau Pyrago Paeiliui Padarymo Pobūdį (toliau tęsiu žmoniškai, nes dar pyragas nesigaus...): Pastaba: rašysiu kaip aš dariau, nes šiek tiek nukrypau nuo originalo, bet kitokio varianto nebandžiau, taigi tebūnie jis kaip aš ragavau. Ir spec. ponia Draugė ragavo ir dar paprašė... Pagrindas: 1 pokelis selga sausainių pagal jūsų skonį (aš dėjau airiško kremo ar kaip jie ten), sutrupinti (permaliau kombainu, bet neypač smulkiai) 1/3 stiklinės tirpinto sviesto Sumaišom ir gražiai išbarstom kepimo formoje, išklotoje kepimo popieriumi. Riešutinis sluoksnis: 2/3 stiklinės golden syrup pagal originalų receptą, tokio aš neturėjau, tai naudojau perpus klevų sirupo ir runkelių sirupo iš Marks & Spencer 1/3 stiklinės sviesto 1 šaukštas rudo cukraus 2 kiaušiniai 1,5 stiklinės sukapotų riešutų, originaliai graikiški, aš dėjau įvairiausių ir dar netgi įmečiau razinų Šiek tiek vanilės esencijos Viską sumaišome ir pakaitiname visąlaik maišant 8-10 min. kol sutirštės. Supilam ant sausainių ir išlyginam paviršių. Varškės masė: 5 pokeliai po 180 g varškės (originaliai 750 g) 1 stiklinė cukraus 4 kiaušiniai 2 šaukštai miltų 2/3 stiklinės riebios grietinėlės (36 %) Šiek tiek vanilės esencijos Varškę sumečiau į kombainą ir prasukau keletą minučių su peiliu, tada po truputį pyliau cukrų, subėriau miltus, mušiau po vieną kiaušinius, finale grietinėlę ir vanilės esenciją. Visą masę,o ji gan skysta, supyliau ant riešutų ir pašoviau į orkaitę. 175 laipsniai 1 valanda. Išėmus atvėsinti ir dar pašaldyti kokias 4 valandas šaltai. Šiaip nerealiai kreminis, riešutai puikūs, tiesiog tobulas cheesecake‘as.
Posted by Picasa

2009 m. birželio 21 d., sekmadienis

Spec. pageidavimas - bijūnai

Ir dar pagal spec. ponios Draugės pageidavimą - du bijūnėliai...
Posted by Picasa

Vasaros dienos spalvos

Uf uf, praėjo mano kasmetinis didysis vaikų balius. Panašu, kad sėkmingai. Tik idėjos ir pasiruošimas jam yra sudėtingas dalykas. Na, bet dabar galiu atsikvėpti šiek tiek ir norėtųsi ramiai grįžti prie įdomių kepinių, kurių receptų per pasiruošimo laiką prisispausdinau krūvą, o kepti nebuvo kada. O kol tai įvyks, mano fotoaparate atsidūrė įvairiausių augalėlių ir dalykėlių, prašau grožėtis:)
Posted by Picasa

2009 m. birželio 17 d., trečiadienis

Braškių-bananų kokteiliukas ir vaivorykštė

Šiandien nepataikiau nupirkti braškių, prastos buvo, pagedusios, teko daug išmesti. Tai perrinkau, apipjausčiau ir padariau vaikams koktelį.
Kokteiliui reikia:
~300 g braškių
1 stiklinės ledų, gali būti vaniliniai ar braškiniai
1 stiklinės pieno
1 banano (galima ir be jo)
3 šaukštų cukraus
Viską sumetame į kombainą, plaktuvą ar kokį prietaisą plakimui turite ir plakame porą minutėlių. O tada pilame į stiklinaites ir siurbiame su dideliu šiaudeliu.. Lepota :) Geriam ir spoksom į vaivorykštę.

2009 m. birželio 14 d., sekmadienis

Morkų ir bananų pyragas

150 ml saulėgrąžų aliejaus 250 g miltų 2 šaukšteliai kepimo miltelių 150 g cukraus 60 g riešutų, stambiai sugrūstų 125 g smulkiai (bulvine tarka) tarkuotų morkų 2 prinokę bananai, sutrinti šakute 2 kiaušiniai 1 šaukštas pieno Visus ingredientus suberti į vieną indą ir išmaišyti. Sukrėsti į kepimo formą išklotą kepimo popieriumi ir kepti ~50 min. 180 laipsnių orkaitėje. Dar karštą pyragą aptepiau tokiu glajumi: 50 g sviesto 2 šaukštai pieno 200 g cukraus pudros ½ citrinos sultys Pieną su sviestu pakaitinam, kol ištirps, tada suberiam cukraus pudrą ir supilam citrinų sultis. Gerai išsukam iki vientisos masės ir aptepam dar karštą pyragą. Puošiam riešutais. Minkštutis, labai trapus, bet nesausas. Tokiai lietingai dienai kaip ši – tiesiog tobulas!
Posted by Picasa

2009 m. birželio 13 d., šeštadienis

Renatos varškės pyragas, tobulai tirpsta burnoje

Reikės: 
 1 pokelis vanilinio pudingo 
½ l pieno 
750 g varškės 
3 kiaušiniai 
125 g margarino kepiniams 
300 g cukraus 
1 šaukštas krakmolo 
1 šaukštelis kepimo miltelių 
250 g miltų 
Vanilės esencijos 

 Iš pieno ir pudingo miltelių išverdame pudingą pagal instrukcijas ant pokelio ir paliekame atvėsti. 

Tuo metu padarome tešlą: 
į kombainą suberiame miltus, 1 kiaušinį, margariną, 100 g cukraus, kepimo miltelius ir viską gerai išmaišome. 
Gaunasi trupiniai, tuos trupinius suberiame į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, gražiai išskirstome suformuodami kraštelius. Paruošiame įdarą: į kombainą sumetame varškę, likusį cukrų, 2 kiaušinius, krakmolą, vanilės esenciją, viską gerai išsukame. Tada atsargiai šaukštu įmaišome atvėsusį pudingą. Pilame ant tešlos, išlyginame paviršių ir kepame apie 1-1,5 val. 180 laipsnių orkaitėje. Jei viršus per daug ruduos, pridengiame folija. Jau iškepęs vis dar bus toks šiek tiek liulantis, tačiau atvėsęs sustings. Jis bus nuostabiai minkštutis, tirpstantis, puikus... 
 Valgyti atvėsusį!

Posted by Picasa

2009 m. birželio 12 d., penktadienis

Vištienos pietūs

Uf, pagaliau prisėdau ramiai prie dėžės, na prie kompo taip sakant, su savo mylima drakono kiaušinukų arbata. Na šiaip ji vadinasi drakono perlai, bet negi drakonai turi perlus? Kiaušinukus tai turbūt realiau... Labai skani arbata. Žalia su jazminais, rankom susukta į tokius mažučius rutuliukus, kurie vandenyje išsiskleidžia. Labai rekomenduoju. Tiesa, šiandien mano mamadienis, laisvadienis t.y., tai tuo pasinaudodama apsilankiau kirpykloje, o grįžus skubiai viriau sau ir savo sūneliui pietus. Gavosi lengvi ir skanūs pietukai, sūnus mane pagyrė, taigi kol kepa pyragas, apie kurį vėliau, parašysiu apie pietukus. Pirkau 500 g vištos file ir morkyčių. Parbėgusi greitutėliai užkaičiau ryžių pokutį ir pradėjau daryti sriubytę. Sriubytei susismulkinau vieną nedidelį svogūną ir smulkiai sutarkavau pusę morkytės. Aliejuje su sviesteliu pakepinau svogūną, tada įmečiau tarkuotą morkytę. Kai jie apkepė, sudėjau 1 cm kubeliais supjaustytos vištos file, gal trečdalį pirkto kiekio. Pakepiau, tada įpyliau vandens, įmečiau dar dvi skrituliukais pjaustytas morkas, žolių (petražolių, krapų, gelsvės) kuokštelį, lauro lapą, pipirų, druskos ir palikau virti. Kai morkos suminkštėjo, į sriubytę dar įmečiau virtų ryžių. Kol sriubytė virė, užsiėmiau kotletukais. Likusią vištytę sumečiau į kombainą, ten pat įmečiau pusę svogūnėlio ir sukapojau. Įpyliau į tą masę ketvirtį stiklinės šalto vandens, druskos, pipirų, žiupsnelį džiovintų bazilikų ir mairūnų, dar truputį pasukau kombaine. Po to į tą masę įdėjau virtų ryžių, proporcijom maždaug 2 dalys vištos masės, 1 dalis ryžių. Formavau kotletukus su dviem šaukštais (nelabai mėgstu terliotis rankomis), tada juos pavoliojau plaktame kiaušinyje, po to džiūvėsėliuose. Kepiau iš visų pusių įkaitintame aliejuje. Iš tokio kiekio masės man gavosi apie 17 kotletukų. Sūnus suvalgė 3 užsikasdamas pomidoru ir agurku.
Posted by Picasa

2009 m. birželio 10 d., trečiadienis

Svogūniečiai

Vakar grįžau pavargusi po darbo, kava privaišino per dieną tiek, kiek aš per mėnesį išgeriu, jei ne per du, tai jaučiausi kaip užturbinta bobelė ir labai bijojau to momento, kai imsiu ir išsikvėpsiu kaip balionas... Būtinai reikėjo ko nors griebtis. Taigi aptikau šaldytuve mielių gabalėlį, kuriam skubiai reikėjo būti utilizuotam, užmaišiau tešlą ir ėmiausi šlifuoti seną kėdę. Pirmąkart bandau atnaujinti baldą, bet turiu ant keleto dar akį uždėjusi, jei gausis, imsiuos ir jų. Po jos valandinio šlifavimo, visi mano pirštai nuo vibracijos buvo kaip nesavi, dar tokio jausmo nebuvau turėjusi. Aj, pamiršau apie tešlą :). Žodžiu, tešla pakilo, kepam svogūniečius, kuriuos užmačiau pas lenkaites http://atinabc.blox.pl/2009/05/Cebularze.html
Tešla:
500 g ekstra miltų 50 g šviežių mielių 1 stiklinės pieno 1 šaukštelio cukraus 1 kiaušinio 1 šaukštelio druskos 60 g sviesto
Mieles su cukrumi ir pora šaukštų miltų bei šlakeliu šilto (ne daugiau 35 laipsniai) pieno užmaišome bei pastatome šiltai pakilti. Tuo metu likusiame piene ištirpome sviestą, sumaišome miltus su druska. Kai mielės pakils, jas įmaišome į miltus su druska, užpilame šiltu pienu su sviestu (ne karštesniu kaip 35 laipsniai!) bei įmaišome paplaktą kiaušinį. Pastatome tešlą šiltai pakilti. Tuo metu pasiruošiame įdarą, kuriam aš susismulkinau 4 didelius svogūnus, juos pakepiau, kol pasidarys skaidrūs ir į šiltus įmaišiau du didelius šaukštus aguonų, pagal skonį druskos ir pipirų.
Kai tešla pakils, padarome apie 20 gumuliukų, kuriuos suplojame ir pakočiojame. Kiekvieno iš jų kraštelius patepam plaktu kiaušiniu ir dedame ant viršaus įdaro. Kepame įkaitintoje 200 laipsnių orkaitėje apie 10-15 min. Prie alaus man labai tiko. Pavaišinta draugė pagyrė, kad svogūnai ir aguonos labai dera. Aš irgi taip manau.
Posted by Picasa

2009 m. birželio 8 d., pirmadienis

Biscotti su riešutais

100 g riešutų, susmulkinti 280 g miltų 150 g cukraus 3 kiaušiniai 1 šaukštelis kepimo miltelių Vanilės esencija ½ šaukštelio malto cinamono ¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių ¼ šaukštelio druskos Kiaušinius išplakti su trečdaliu cukraus. Miltus persijoti, sumaišyti su likusiu cukrum, druska, cinamonu, gvazikėliais, vanile, kepimo milteliais. Į miltų masę po truputį pilti išplaktus kiaušinius (aš plakiau kombaine su plastikiniu antgaliu, tokiu kaip grotelės, jie suputojo). Tada sudėti riešutus ir išmaišyti. Suformuoti dvi šlangas (xiixi... nežinau, kaip kitaip pavadinti), kokių 25 cm ilgio ir 5 cm pločio. Kepti 150 laipsnių orkaitėje apie 30 min, arba kol palietus atrodys tvirti. Tada išimti ir supjaustyti tas šlangas 2 cm pločio riekelėmis. Riekeles išdėlioti ant pjauto šono ir kišti atgal į orkaitę 10 minučių. Tada visas apversti ir dar 10 min. pakepti. Skanaus! Man patiko!
Posted by Picasa

Kitas špinatų pyragas

4 lakštai šaldytos sluoksniuotos bemielės tešlos 3 kiaušiniai 2 pomidorai Sauja juodų alyvuogių 200 g grietinėlės 1 svogūnas Špinatai 100g fetos sūrio Druskos, pipirų, muškato riešuto Aliejus kepimui ir sviestas Svogūną susmulkinti ir pakepinti ant aliejaus ir sviesto. Į jį dėti špinatus ir porą minučių maišant pakepinti. Pomidorą susmulkinti, alyvuoges perpjauti pusiau ar į tris dalis, fetą susmulkinti. Visus ingridientus sumaišyti, dėti grietinėlę, kiaušinius, prieskonius. Gausis gan skysta masė. Kepimo formą išklojame tešla, suformuodami kraštelius, ant jos pilame įdarą. Jei dar liko tešlos, galima padaryti groteles. Kepame apie 50 min 180 laipsnių orkaitėje.
Posted by Picasa

2009 m. birželio 5 d., penktadienis

Mielinės bandelės: purios, minkštos, teisingos

Viena draugė pasiskundė, kad jai reikia geros mielinės tešlos recepto. Na, ji apibrėžė "gerą tešlą" kaip nesausą, purią, švelnią. Prasikuičiau per savo talmudus talmudėlius ir nutariau jai pasiūlyti receptėlį, kuris originaliai yra pynė, tačiau labai tinka ir bandelėms. Talmudas vadinas "Dine with Europe's Master Chefs", knyga nuostabi, foto nerealios. Viena bėda, kad mano orkaitė visiškai prasta ir naudoti receptų, kuriems reikia tikslios temperatūros ir dar ji keičiasi per visą receptą kelis kartus, mol "pradėkime kepti tokioje už 15 min padarykime tokią", tai absoliučiai BE ŠANSŲ. Kartą pabandžiau kažką ir taip nusivyliau, kad daugiau kol kas nebandau. Mat nusivylimo savo sugebėjimais virtuvėje labai nemėgstu :)... Na, bet dabar apie bandeles susirinkom pakalbėt. Draugė tešlos receptą gavo ir jau kitą dieną, man parlėkus iš darbų, skaipu informavo, kad tešlą užmaišė ir ji atrodo nuostabiai. Mane suėmė lengva frustracija.. Kaip čia taip, ji turi užmaišytą tešlą, o aš ne? A kuo aš prastesnė?? a? Vienok apsižiūrėjau, kad pieno namie nėr, nors ką tik buvau grįžusi iš parduotuvės. Bet kas atsimins nusipirkti tokį mažareikšmį dalyką kaip pienas? Vaikus prisaikdinau gražiai elgtis, sūnui liepiau nuimti laikmatį ir pasipusčiau padus. Namie su visu pienu buvau už nepilnų 9 min. Nėr čia ko. Užsimaišiau tešlą ir pranešiau draugei, kad laikau jai kompaniją. Hm.. paaiškėjo, kad ji užsimaišė iš dvigubo kiekio, o aš iš viengubo. Aj tiek to, užteks ir tiek.

Nagi pereikime galų gale prie tešlos recepto, ragavimo detalės vėliau:

125 ml pieno
20 g mielių (naudojau sausas)
260 g miltų
35 g cukraus pudros
1 šaukštelis vanilinio cukraus
1 žiupsnis druskos
2 tryniai
1/2 citrinos sultys ir tarkuota žievelė
40 g tirpinto sviesto

Eiga: Mieles sumaišom su 1/2 kiekio pieno (iš akies), pašildyto iki 35 laipsnių (irgi iš akies, tiksliau iš piršto, įkišam pirštą ir žiūrim, ar nekaršta, protingumo principu vadovaujantis - jei piršto temp. 36,6, tai pienas 35 laipsnių turi atitinkamai jaustis) bei ketvirčiu kiekio miltų.

Suminkome ir atidedame pakilti šiltoje vietoje (aš statau ant puodo su maždaug 50-60 laipsnių vandens). Tuo metu sumaišome likusius pieną ir miltus, sudedam cukrų, vanilinį cukrų, druską, trynius, citrinos žievelę ir sultis bei tirpintą sviestą. Kai mielių mišinys pakils ir padidės maždaug trečdaliu, abi dalis suminkome kartu į vientisą tešlos gabalą. Padedam pakilti antrąkart.

Dabar tešla turėtų padvigubėti. Kai taip nutiks, suformuojame bandeles ir sudedam į kepimo skardą ar formą per 1 cm atstumą vieną nuo kitos. Dar truputį leidžiam pastovėti šiltai ir kišam i 190 laipsnių orkaitę. Kadangi ji pas mane ne superinė, tai kepė gal 15-20 min, šiaip normalioje orkaitėje su vėjeliu turėtų iškepti per 10 min.

Galima prieš kepant bandelių viršų patepti kiaušinio plakiniu. Jos visos kepdamos iškyla ir gražiai sulimpa, tad yra nesausais kraštais. Iš tiesų skonis superinis - purios, minkštos, teisingos bandelės, ciut salstelėjusios su lengvu citrinos aromatu. Aš, tiesa, viršų prieš kepant pabarsčiau cinamonu. Labai rekomenduoju.
Posted by Picasa

2009 m. birželio 4 d., ketvirtadienis

Tobulas kuodas

Žmonės sako, kad kuodas man tinka. Tik va iš kur gaut padorų kuodą, kai plaukai lyg ir ilgi, bet ganėtinai ploni? Vis galvojau, kad gal reiktų užeiti į specializuotą kirpėjų parduotuvę ir pasiklausti apie kuodų užpildymą kuo nors, kad būtų didesni. Bet kuklinausi, galvojau pažiūrės kaip į keistuolę po tokio klausimo. Na bet šiandien įsidrąsinau ir užėjau. Valio! Pasirodo mano klausimas nėra pats kvailiausias pasaulyje. Yra tokie daiktai, yra! Ir netgi pagal plaukų spalvą parinkti galima. Čia tas pats kaip su plaukų tinkleliais, tokie ploni tinkleliai, kuriuos anot Barbių ar tai Princesių žurnalo ant kuodo dedasi balerinos. Kažkada labai reikėjo dukrelei, irgi ten radau. Na bet šiandien ne apie juos, o apie kuodo užildytojus, didintojus, nežinau kaip juos pavadint. Superninis daiktas, nuotraukose modelis mano dukra, 6 m. Sau pirkau juodą, jai šviesų, vieno kaina 16,5 Lt. Ir labai lengvai ir maloniai į tą kuodą duriasi kuodo špilkos (na nežinau kaip lietuviškai jos vadinas, nežinau). Taigi štai ko reikia tobulam kuodui:
Tie didintojai, kuriuos matote nuotraukoje galuose turi knopkes, kurios susisega ir gaunasi gražus apskritimas. Tiesa, yra pirkti ir gatavą apskritimą, bet aš pagalvojau, kad apsukti apskritimą sunkiau, nei apvynioti lazdelę ir ją po to susegti.
Posted by Picasa

2009 m. birželio 3 d., trečiadienis

Virtinukai su špinatais ir varške

Kaip trečiadienis, taip reikia gelbėti mylimus špinatus, kuriuos sekmadienį parsivežu iš sodo ir nei pirmadienį, nei antradienį nebūna laiko, galimybių ar noro gaminti. Arba jau būna kas nors ką nors pagaminęs. Gelbėjimo akciją vainikavo superiniai virtinukai.

Tešla:

2 stiklinės miltų

1 stiklinė verdančio vandens

druska

Miltus užpilam vandeniu, įberiam druskos ir užminkom tešlą.

Įdaras:

2 pokeliai varškės

1 svogūnas

švieži špinatai

šiek tiek malto muškato riešuto, druska, pipirai

Susmulkintą svogūną pakepame ant sviesto, kol suminkštėja. Tada į juos suberiam supjaustytus špinatų lapus, pakepinam porą minučių. Sudedame špinatus su svogūnais į varškę, sudedame prieskonius ir išmaišome.

Tešlą kočiojame, išpjaustome puodeliu ar stikline skrituliukus, dedame įdarą ir užspaudžiame kraštus. Mums su pagalbininke Elze gavosi cieli 35 vienetai virtinukų.

Padažui pakepinau svieste svogūną, sudėjau susmulkintus krapus, porą lapelių supjaustytų šalavijų, porą šaukštų lydyto sūrelio, 150 ml grietinėlės, druską, pipirus.

Posted by Picasa

2009 m. birželio 2 d., antradienis

Vakaras darželyje: štai kokie šiandien reikaliukai su augaliukais

Čia agurkėliai ir pomidorėliai:

O čia kalendra ir dviejų rūšių bazilikai:

O čia iš apatinės kairės pusės: petražolė, krapas, žirniukai, gelsvė ir šalavijai:

Visi ekologiški, nuosavi, puikūs ir bus gardžiai suvalgyti :)!
Posted by Picasa

Forellės grietininis-superinis rabarbarų pyragas

Rabarbarų sezonas dar nesibaigė, tad išbandžiau dar vieną pyragą. Nusitaikiau į Forellės pyragą ir neapsirikau- superinis! Ačiū, forelle ;).
Pakartoju:
3-4 puodeliai smulkiai pjaustytų rabarbarų;
2 š. paprastų miltų;
1 1/2 puodelio rudojo cukraus (aš dėjau paprastą baltą cukrų);
70 g minkšto sviesto;
2 dideli kiaušiniai;
1 puodelis grietinės;
1 a.š. tarkuotos apelsino žievelės (naudojau citrinos žievelę);
2 a.š. vanilės ekstrakto (lašinau migdolų esenciją);
1 1/2 puodelio miltų;
1 puodelis rupių kvietinių miltų;
1 a.š sodos (dėjau kepimo miltelius);
1 a.š cinamono;
1/2 a.š. druskos.
Viršui:
1/4 puodelio demerara cukraus;
1/2 a.š cinamono;
30g sviesto;
1/4 puodelio smulkintų graikiškų riešutų.
Rabarbarus sumaišyti su dviem šaukštais miltų. Rudąjį cukrų išsukti su sviestu iki purios vienalytės masės. Po vieną įmušti kiaušinius, sudėti grietinę, tarkuotą apelsino žievelę, vaninės ekstraktą ir viską gerai išmaišyti. Atskirame inde sumaišyti miltus, sodą, cinamoną, druską. Palaipsniui įmaišyti į kiaušinių ir sviesto plakinį. Supilti į sviestu pateptą formą, apibarstyti curkaus ir riešutų trupiniais ir kepti 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40-50 minučių.Pyrago viršui cukrus, cinamonas ir sviestas patrinami tarp pirštų, kol gausis trupiniai. Įmaišyti graikiškus riešutus.
Kadangi turėjau šiek tiek karijo riešutų su džiov. spanguolėmis tai ir jų ant viršaus primečiau.