2009 m. birželio 28 d., sekmadienis

Tortas mano berniukui

Atėjo mano bernaičio 9-vynmetis :). Teko kept tortą. Nuostabų biskvitą nusižiūrėjau pas lenkaites, taigi reklamuoju atlapojus dūšią, nes pasiteisino nerealiai - minkštumas ir purumas neišpasakytas. Aš dariau taip: 6 kiaušiniai 250 ml stiklinė cukraus (jei granionas stakanas (taip sakant) - tai sklidinas) 250 ml stiklinė, kurioje 3/4 miltų ir 1/4 krakmolo 1 arbatinis šaukštelis cinamono išplakam baltymus iki standumo, tada po truputį pilam cukrų ir plakam. Kai visas cukrus įsiplaks ir baltymai bus balti, standūs, sudedam trynius ir miltus su krakmolu bei cinamonu ir atsargiai išmaišom. Sukraunam į kepimo formą, kurios dugnas yra išklotas kepimo popieriumi, bet kraštų niekuo netepam. Kepam 170 laipsnių orkaitėje apie 30-40 min, arba kol pagaliukas įkištas į pyrago centrą išlys sausas. Kai iškepa, darom tokį triuką: biskvitą su visa forma iš 60 cm (maždaug) aukščio paleidžiam dugnu žemyn ant grindų (aš ant kilimėlio driokstelėjau), tada atgal kišam į išjungtą bei pravertą orkaitę ir ten paliekam atvėsti. Tik po to, apipjaustom kraštus ir išimam iš formos. Pasikartosiu - gavosi tobulai. Dėl purumo pjaustėsi į tris dalis sunkiai, bet vis dėlto sėkmingai. Pertepimui naudojau: 2x420 ml 35 proc. grietinėlę, cukrų pagal skonį (grietinėlę išplakti su cukrum), ~1 kg braškių, 1/2 puodelio užplikytos pasaldintos natūralios kavos, 1/2 plytelės balto šokolado. Biskvitą dalinau į tris dalis. Apatinę dalį sulaisčiau kava, ant jos tepiau išplaktą grietinėlę, ant jos dėliojau supjaustytas braškes. Dengiau antru biskvito gabalu. Ant jo pyliau sutrintas(kombaine) su cukrum braškes (trečdalį turimo braškių kiekio), ant jų tepiau plaktą grietinėlę. Dėjau paskutinį biskvito sluoksnį, jį sulaisčiau likusia kava, tepiau grietinėlę. Su konditeriniu švirkštu suformavau kraštelį, į kurį atrėmiau dvi eiles pusiau perpjautų braškių. Viduriuką barsčiau tarkuotu baltu šokoladu. Tortas pastovėjo pusdienį, kad gerai sumirktų ir vakare jį sušveitėm. :) Minkštutėlis, gardutėlis.
Posted by Picasa

5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Kaiptik arteja mano mamos gimtadienis. Taigi bus padaryta :)

surfingtheworldcuisine rašė...

Kazi kaip man su tuo driokstelejimu pavyktu!!! Greit vaziuosiu i Lietuva ir teks dar su gimine vyra pazindint, tai teks kazka gaminti!!! Speju , kad DRİOKSTELESİU!!! :D

bea rašė...

jėga :). tik nešleptelk pagaminto torto :) čia tik su biskvitu taip, jau kai sutepi, tai nereik mėtytis :)

Jūratė rašė...

Oi, prajuokino jūsų komentarai. :D
Labai įdomus kepimo būdas, sakyčiau. Kažin, ką gero tas driokstelėjimas duoda?

bea rašė...

aš manau,kad jis stabilizuoja biskvitą. mano gavosi iš tiesų lygutėlis, labai vientisas ir visai nesukrito, nė biškučio.