2009 m. lapkričio 15 d., sekmadienis

Vintažinis pyragas su uogiene

O ne, visai neatsitiktinai aš šį pyragą pavadinau vintažiniu. Ir kepiau jį visai ne aš :). Iš tiesų, tai mama pasiryžo virtuvės neveikimo metu tam tikram žygdarbiui ir sumeistravo pyragą. O vintažinis jis todėl, kad tokį kepdavom senių seniausiai, kai aš maža buvau, jo receptas iš tos senos knygos "Šeimininkės vadovas". Bet knyga gera, tad ir receptas irgi. Šiaip, tai tiesiog gardus trapus pyragas su uogiene. Visų geriausia būtų tešlą pasiruošti iš vakaro, tada ji spėtų gerai atšalti. Taigi tešlai reikės: 500 g miltų 250 g cukraus 3 kiaušinių 200 g margarino šaukštelio kepimo miltelių Rankomis suminkome tešlą ir padedame į šaldytuvą porai valandų ar dar geriau per naktį. Į formą, išklotą kepimo popieriumi, rankomis gabalėliais trupiname truputį daugiau nei pusę kiekio tešlos. Ant jos sudedame juodųjų serbentų (ar kitą savo mėgstamą) uogienę ir tada likusią tešlos dalį. Kepame 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai paruduos ir pagalėlis, įkištas į pyragą, išlįs sausas. Lengviau ir nebūna!
Posted by Picasa

5 komentarai:

Indrė rašė...

Superinis... Aš per tarką darau, tai oi darbo yra :D

kristina rašė...

Nuostabu! Tokį pyragą darydavo mano tetulė - kai jos nebeliko, niekam daugiau nėra pavykę padaryti tokio skanaus. Ir būtent su juodų serbentų uogiene būdavo skaniausias. O jį laikydavo tokiose užsienietiškose metalinėse sausainių dėžutėse, kurias kažkada kažkas buvo atsiuntęs iš toli... Ačiū, Beata, už receptą - būtinai išmėginsiu - tetulės garbei.

buitele rašė...

Ar abu teslos sluoksnius reikia "trupinti"? Ir, visgi, kiek apytikslai laiko kepete?

bea rašė...

tikrai taip, abu reikia trupinti, tik atidžiai uždengti apatinį sluoksnį, mat jei uogienei liktų tarpelių prasisunkti iki dugno, ji kepdama apdegtų. Kepimo laikas būtų apie 45-60 min. Bet tikrai labai priklauso nuo orkaitės. Mūsų senoje dujinėje ir valandą kepdavo, o elektrinėje užtenka ir trijų ketvirčių.

gyvenimas yra gražus rašė...

Vintažinis pyragas-liuks pavadinimas :)