2012 m. vasario 16 d., ketvirtadienis

Plikytų pyragaičių tortas "Croquembouche"

Atsibudau šįryt galvodama, kad būtinai turiu ką nors iškepti, nes namuose turėjo būti šventiniai pietūs, o deserto nebuvo. Kaip visada koncepcijos nebuvo jokios, todėl gulėjau tingėdama keltis ir mąsčiau, ką čia iškepus... Ogi plikytus pyragaičius ir tada juos sulipint šokoladu, mmmm... Finalinis rezultatas vadinasi Croquembouche, tai tradicinis prancūziškas desertas, o man prancūziška virtuvė laaaaaaaaabai patinka.

Plikytus pyragaičius gaminau pagal Mary Berry receptą, jie išties nerealūs! Įdariau plakta grietinėle ir glazūravau dvejopai: kavos glazūra ir šokolado glazūra. Pirmoji pasiteisino daug daug labiau.



Pyragaičiai (dariau trigubą porciją: dvi skardos, 60 vnt.)

60 g sviesto
150 ml vandens
75 g miltų
žiupsnis druskos
2 kiaušiniai

Sviestą kaitiname puode su vandeniu iki užvirs. Nukeliame nuo ugnies ir įmaišome miltus su druska, maišydami energingai ir greitai mediniu šaukštu. Paliekame truputį pravėsti ir tada po vieną įmaišome šiek tiek paplaktus kiaušinius. Po kiekvieno kiaušinio reikia kuo geriau išmaišyti, kad tešla būtų vienalytė ir blizgi.

Įkaitiname orkaitę iki 220 laipsnių. Konditeriniu švirkštu išspaudžiame norimo dydžio ir formos pyragaičius ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Kepame 10 minučių 220 laispnių karštyje ir dar 20 minučių 190 laipsnių karštyje.

Kai pyragaičiai atvės, galime juos įdaryti. Kadangi man gavosi jų šiek tiek per daug, tai dalį įdariau pikantiška mišraine (kietai virtas kiaušinis+fermentinis sūris+majonezas: ir jokio česnako gi! (p.s. nekenčiu česnako pikantiškoje mišrainėje)).

O didžioji dalis pyragaičių buvo įdaryti šitaip:

500 ml plakamos grietinėlės
Cukraus pagal skonį

Grietinėlę išplakti su cukrumi iki standumo (man pasitaikė kažkokia be ryšio grietinėlė, nors būtent šitas brand'as manęs niekada nepavesdavo, bet ėmė vieną kartą ir pavedė, tad ji buvo šiek tiek skystoka, kiek ją beplakiau).
Konditeriniu švirkštu smagiai įdarome pyragaičius. Ir glazūruojame juos:

1. Kavos glazūra

1 šaukštas tirpios kavos
2 šaukštai vandens
15 g sviesto
90 g cukraus pudros

Kavą su vandeniu ir sviestu kaitiname iki ištirps. Nukeliame nuo ugnies ir įmaišome cukraus pudrą. Pyragaičių viršų pamirkome glazūroje.

2. Šokolado glazūra

150 g juodo šokolado, sulaužyto gabalėliais
150 ml riebios grietinėlės

Šokoladą tirpiname su grietinėle visąlaik maišydami ant mažos ugnies. Be abejo, neleidžiame užvirti, o kaitiname tik tol, kol šokoladas ištirps. Pyragaičius aptepame šiuo šokoladu. Kadangi man jo gavosi daugokai, tai dar ir apliejau pyragaičius, kurie buvo sudėti į piramidę.


12 komentarų:

Aušra rašė...

Beata - cia tai bent! Oh-La-La, koks krokenbusas!!!

bea rašė...

Dėkoju baisingai.
Absoliučiai improvizuotas krokenbušas :)

Vilma rašė...

Improvizacija 100 balų! Taip ir norisi ekraną palaižyt :)

Forelle rašė...

Fantastiškai atrodo! Norisi eit ir kept

In rašė...

Labai prabangiai atrodo! :) Kai tik pasitaikys proga ir aš kepsiu:)

Unknown rašė...

Bea - super skaniai atrodo :)

egidija rašė...

wow, absoliučiai mano desertas... pasislėpusi viena pati visus suvalgyčiau... :)

Vida rašė...

Kitas variantas
http://www.liveinternet.ru/users/vida_vida/post205985770/

Indrė rašė...

Kaip tik renkuosi kokią čia plikytą tešlą išbandyti. Ši M.Berry skamba puikiai. Einu virtuvėn :)

Modestas rašė...

Na man savaitgalinis ekspermentas nepavyko... Kažkas ne taip su tešla gavosi... Man ji per skysta buvo... uch.. bandysim kada vėliau...

In rašė...

Man labai įdomu, ar jį geriau reik ruošt tą pačia dieną kai bus valgomas, ar galima ir vakare pasiruošt, o kitą dieną valgyt? Man baisiausiai, kad nuo grietinėlės jie pasileis ir gausis košė:)

bea rašė...

Ineta, abu variantai tinka, tik svarbu šaltai laikyti. Be to, visada gali į grietinėlę sudėti grietinėlės standiklį (dr. Oetker).