2010 m. sausio 8 d., penktadienis

Kriaušių pyragas su migdolais

Vėl nusitaikiau į Sonatinos rekomenduotą pyragą. Šįkart tai pyragas su kriaušėmis. Labai mielas, nors tešla galėtų būti ne tokia keksinė... Bet tas traškus paviršėlis ir sultingos kriaušės atperka viską. Rekomenduoju :) Tešlai
175 g minkšto kambario temperatūros sviesto
150 g cukraus
1 a. š. vanilės ekstrakto
2 kiaušiniai
220 g miltų
1 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. tarkuoto muskato riešuto
140 ml grietinės
tarkuota vienos citrinos žievelė
50 g maltų migdolų
2 kietos kriaušės
šiek tiek citrinos sulčių Migdoliniam viršui
50 g sviesto
50 g cukraus
2 v. š. riebios grietinėlės
75 g migdolų plokštelių
Minkštą sviestą išplakti su cukrumi ir vanile iki purios baltos masės. Po vieną įmaišyti kiaušinius. Miltus persijoti su druska, kepimo milteliais, soda ir muskatu. Įmaišyti pusę miltų į sviesto masę. Įmaišyti grietinę, citrinos žievelę ir migdolus. Tuomet įmaišyti likusius miltus. Kriaušes nulupti, supjaustyti riekėmis ir apšlakstyti citrinų sultimis, kad nepajuoduotų. Pusę tešlos sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą 20 cm skersmens išardomą torto formą. Ant viršaus paskleisti kriaušes ir sukrėsti likusią tešlą bei išlyginti paviršių. Kepti pyragą iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 40 min. Tuo metu paruošti migdolinį viršų - puode ištirpinti sviestą, įmaišyti cukrų bei grietinėlę, tada įmaišyti migdolus. Pyragą išimti iš orkaitės ir lygiu sluoksniu užpilti migdolų masę. Kepti dar 20 - 25 min., kol viršus bus karamelinės spalvos, o pyragą patikrinus mediniu pagaliuku, tešla prie jo nebelips. Patiekti šiltą ar atvėsintą. Pastaba: aš kepiau trumpiau, iki migdolinio viršaus 25 min, po jo uždėjimo 20 min. Man prireikė beveik 3 kriaušių, nors jos buvo tikrai didelės. Tiesa, mano forma buvo šiek tiek platesnė.
Posted by Picasa

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Sitas pyragas jau kuri laika irasytas i mano megiamiausiu ir kepamiausiu sarasa :) va ir dabar saldytuve savo laimes valandos laukia dvi kriauses :)

-Minija- rašė...

mmm, atrodo skaniai, reiks išmėginti :)

Anonimiškas rašė...

Man nepatiko. Žiauriai saldus. Pirmą kartą kepiau pyragą su kriaušėm ir labai nusivyliau, kad kepta kriaušė tokia nekvapni. Gal prieš tai reiktų vyne ar su vanile šiek tiek pavirti.