2009 m. rugsėjo 13 d., sekmadienis

Grybų paradas ir bulvių plokštainis

Šeštadienį ir sekmadienį buvome miške. Prisižiūrėjau nuostabių musmirių. Jos tokios puošnios, spalvingos ir gundančios...
Radom 13 vnt. baravykų ir nuostabią kukurdvelkių pievelę. Baravykai jau beveik sudžiovinti, bus kalėdoms pyragėliai su džiovintų baravykų įdaru. Apie juos rašysiu per kalėdas, dabar tik užsimenu, bet man tai pats pačiausias kalėdų patiekalas. Pyragėliai būna dviejų rūšių: auselės iš koldūninės tešlos ir spurgytės iš mielinės tešlos.
O grįžę iš miško, pečiuje, kūrenamame malkomis, kepėm bulvių plokštainį. Nėra ką ir lyginti su tokiu pačiu patiekalu iš paprastos orkaitės.
Jau seniai nebedarau plokštainio plikomo pienu, darau tik vienu labai pasiteisinusiu būdu: į bulvių tarkį (kartais maišyta su su cukinijos tarkiu 1 prie 2, t.y. bulvių dvi dalys, cukinijos viena), įmaišau porą-trejetą kiaušinių ir stiklinę grietinės! Be abejo, dar druska ir pipirai, bet grietinėje ir yra paslaptis, tai ji padaro kugelį purutėliu ir minkštutėliu. Dar prieš pašaunant ant viršaus dedu keletą gabalėlių sviestelio ir kepu. Jokių kiaulės kojų ar vištienų kugelyje netoleruoju, man jis turi būti bemėsis.
Posted by Picasa

5 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Oho koks smagus pasigrybavimas :) ir plokštainis toks tikras tikras :) aš ir sekmadienį visai netikėtai buvau nosį miškan įkišus, ale keli raudonviršiai tik..
Lauksiu Kalėdinio įrašo :)

Jurga rašė...

aš ir kalėdų laukiu labiausiai dėl tų pyragėlių (nors ir verdamų milžiniškam kieky riebalų). bet skonis nepakartojamas:) verta laukt visus metus ir vėl:)

bea rašė...

a žinok mes neverdam riebaluose, tik kepam juose. taigi, gal prisigeria ciut mažiau... nors kas juos ten žino, bet skonis dieviškas!

Jurga rašė...

jūs orkaitėj kepat? ar neteisingai supratau?

bea rašė...

pyragėlius kepam ant keptuvės, į kurią pilam aliejaus maždaug per nepilną centimetrą.