2009 m. gegužės 8 d., penktadienis

Šokoladinis tortas mano princesei

Vakar mano mažajai suėjo 6 metai, tad buvo nedidelis vakarinis šeimynikščių pasisėdėjimas. Prieš savaitėle buvau užmačiusi nerealiai atrodanti tortą, tad pagal jį išsikepiau biskvitą http://tastyart.lt/2009/04/gurmaniskas-prancuzu-stiliaus-vakarelis.html. Biskvitas gavosi tikrai puikus, nebuvau anksčiau kepusi biskvito su grietine. Manau tikrai kartosiu šitą variantą. Receptą kopijuoju:
Šokoladinis biskvitas
Pagaminsime per: 45 min.
Gausime: vieną storą (perpjovę išilgai - su vid.) biskvitus
Reikės:6-8 didelių kiaušinių (atskirtų)
1 puodelio cukraus
2 v.š. nesaldintos kakavos miltelių
100g tamsaus "Karūnos" šokolado (be priedų)
80-100g grietinės (nerūgščios)
1 a.š. valgomosios sodos
maždaug vieno puodelio a.r. kvietinių miltų
Čiupsime kiaušinius (M/L dydžio kategorijos, jei M imsime visus 8, jei L -6), trynius sumesime į vieną indą, baltymus atsargiai išvarvinsime į kitą indą. Į trynius subersime cukraus ir viską gerai išsuksime. Tada įdėsime čili, kakavos, išmaišysime. Šokoladą, sulaužysime "pagalvėlėmis" ištirpinsime prikaistuvyje ant nedidelės ugnies (kad neprisviltų), supilsime į trynių masę ir gerai išmaišysime. Tuomet įdėsime grietinės, išmaišę, šaukštelį sodos. Pilsime puodelį miltų, suksime tešlą šaukštu. Baltymus išplaksime elektriniu plaktuvu arba šluotele iki standžių putų, kurias atsargiai įpilsime į tešlą ir įmaišysime. Visą šią masę supilsime į sviesto gabalėliu išteptą susegamą torto kepimo formą. Atidarysime "Electrolus" INSPIRO orkaitės dureles, pasirinkę automatinę funkciją spausime ant raudonai švytinčio pyrago paveikslėlio, iškart pasirinksime funkciją "Biskvitas" - pagal ją iškeps idealiai. Jeigu naudojate paprastą orkaitę, biskvitą dėkite ant grotelių į pirmą lygį, jau iki 160-180 laipsnių įkaitintą orkaitę, ir kepkite kokias 20-25 minutes. Primenu, kaip visada, kad patikrinti ar iškepė galite įsmeigę pagaliuką į tešlą - jei jis neaplips tešla, vadinasi - valio, traukiam biskvitą lauk.Biskvitui reikia leisti atvėsti, ir tada atsargiai su ilgu peiliu perpjauti pusiau. Nepamiškite, kad biskvitas - trapus daiktas, su juo reikia elgtis itin kruopščiai, jei nenorite visko sugadinti ir jo sutrupinti.
Aš dariau iš 7 kiaušinių, dėjau mažiau čili pipirų, nes manieji buvo extra hot, be to naudojau kepimo miltelius, o ne sodą. Biskvitas puikiai iškilo ir labai gerai pjaustėsi. Padalinau jį į tris aukštus ir kiekvieną sulaisčiau sunka nuo atšildytų šviežių braškių, sutepiau plakta grietinėle (prireikė 600 ml), ant viršaus sudėjau vieną ištirpintą šokolado plytelę (neturėjau kitokios, tik pieniška su žemės riešutais, bet tiko) ir papuošiau kraštus likusia plakta grietinėle. Ką gi, pusryčiams tik viduriukas beliko...

1 komentaras:

Gintaute rašė...

Tortas - pavojingai skanus! Vakar buvau dalyve ir liudininke, kaip greitai jis dingo nuo lekstes :). Lauksime pakartojimo!