2011 m. vasario 6 d., sekmadienis

Kouign amann

Pyragas dieviškas, kepiau vakar, o šį rytą jo jau neberadau... Ir vėl aš apie tą patį: paprastume genialumas. Tiesiog duonos tešla iš miltų, vandens ir mielių (na dar ciut druskos ir cukraus), kurią praturtinus dideliu kiekiu cukraus ir sviesto, rezultatas kardinaliai pasikeičia - turime "stipriai karamelizuotą" stebuklą. Kai tik užtikau šitą David Lebovitz receptą, iškart žinojau, kad bandysiu - pastaruoju metu nesiskiriu su mieliniais gaminiais. Be to, imponuoja, kad tai senas bretoniškas (Prancūzija) receptas, datuojamas netgi 1865 m. (anot Vikipedijos). Tariasi [,kwiɲaˈmɑ̃an]. Tiesa, Davidas pateikia keletą labai svarbių pastabų, kurias reikia įsidėmėti, prieš kepant:

1. Reikia naudoti sūdytą sviestą.

2. Dirbti su šia tešla reikia greitai, leisti jai sušilti - ne pati geriausia idėja.

3. Nors nurodyta, kad reikia palaukti valandą prieš kočiojant, galima tešlai netgi leisti pailsėti pernakt.

4. Ir! Griežtai draudžiama galvoti apie dietas, gaminant ir mėgaujantis Kouign Amann!!!

Taigi receptas (su kiekvieno žingsnio nuotraukomis galite pasižiūrėti David'o puslapyje, aukščiau pateikiau nuorodą):

1 šaukštas (12 g) sausų mielių (aš naudojau šviežias, dėjau apie 25 g)
1 šaukštas cukraus
175 ml šilto vandens
260 g miltų
1/2 šaukštelio jūros druskos

Vėliau:
200 g cukraus
110 g sviesto (supjaustyti 2 cm kubeliais)
2-3 šaukštai lydyto sviesto
Papildomas cukrus kočiojimui

1. Mieles sumaišom su cukrum ir paliekam trumpam, tada į dubenį supilam miltus, druską, vandenį, sudedam mieles ir užminkom tešlą. Ją paliekam valandą šiltoje vietoje, kad pakiltų.
2. Iškočiojam tešlą į maždaug 30x50 cm dydžio stačiakampį, ant jo vidurio (kad užimtų vidurinį trečdalį) sudedam sviestą ir beriam 50 gramų cukraus (ketvirtadalį). Tešlą sulankstom: iš akies padalinam į tris dalis ir šonines dalis po vieną lenkiam vieną ant kitos. Tada per visą ilgį pabarstom 50 g cukraus (antrą ketvirtadalį) ir vėl sulankstom iš trijų dalių į vieną. Suvyniojam į maistinę plėvelę ir dedam į šaldytuvą valandai (arba pernakt).
3. Ant kočiojimo lentos pabarstome cukraus (vietoj miltų), pasidedam pakilusią tešlą ir iškočiojame ją į stačiakampį, pabarstome 50 g (trečiu ketvirtadaliu) cukraus. Vėl sulankstome į tris dalis ir dedame šaltai dar valandai (nepamirškite plėvelės!).
4. Tešlą išimame iš šaldytuvo, dedame į kepimo formą, pirštais formuojame pagal ją. Viršų pabarstome likusiu 50 g cukraus ir palaistome tirpintu sviestu. Kepame apie 40 min. 220 laipsnių orkaitėje, kol viršus stipriai karamelizuosis. Voila!
Posted by Picasa

12 komentarų:

Indrė rašė...

Valgiau - geras kaloringas daiktas :D sakė jei gerai pagamintas, atpjovus trikampėlį ir valgant jį rankomis sviestas turi nubėgti iki alkūnės :))

bea rašė...

man per kepimo popierių tai tikrai varvėjo...

jurate rašė...

Viska dariau pagal recepta, bet man jau po 30 min kepimo jis buvo gerokai apdeges.

bea rašė...

na nuo orkaitės priklauso... man dažnokai prireikia mažiau, nei rašo receptuose, bet tada tiek, kiek man prireikia laiko, tiek ir nurodau. Šįkart buvo būtent tiek, kiek nurodyta...

jurate rašė...

Nieko tokio, apdroziau krastelius ir po pusdienio beliko mazas kasnelis, vos spejau pagriebti sau. Jau vel nusipirkau mieliu :))))

Anonimiškas rašė...

Paskaiciau mamai, nupasakojau, ir liepiau kepti, labai stebejosi, bet kepe. sake abu su tevuku (tevukas saldumynu nevalgo)kaip prisedo, tai liko tik mazas gabaliukas. negalejo sustoti, tiesa, paskui labai ant manes pyko :))
superinis. siandien man minko. dekui Rasa

bea rašė...

xixii... ačiū už saldų komentarą :) Linkėjimai ir saldūs sveikinimai nuostabiems tėveliams :)

Anonimiškas rašė...

Laba diena,

o kur gauti sudyto sviesto? Ar galima pasigaminti? O gal galima tiesiog druskos ziupsni deti drauge su nesudytu sviestu?
Dekui.

bea rašė...

Anksčiau būdavo parduotuvėse sūdyto ir buvo tikrai labai skanus - bet dingo. Dabar manau tenka pačiam pasisūdyt...

Jolanta rašė...

darau si pyraga siam vakarui.
va po nakties isemiau antram pakociojimui tai klausimas toks - man tie sviesto gabaliukai niekur nedingo ir per tesla lipo lauk ja plesydami - ar ka ne taip padariau, ar taip turi buti? logiskai mastant tai tas sviestas ir negalejo niekur pradingt, bet nuotraukoj niekur to sviesto nesimato :D

bea rašė...

Aišku, jis niekur neturi dingti - kepdamas jis turi išsileisti, susijungti su cukrumi ir padaryti karamelę :).
Sėkmės kepant ir tikiuosi, kad viskas pavyks!

Olivier Criou - Amber Route rašė...

Labas ! šita receptas prisimenu savo vaikystes laiko Bretagne. :) svarbus yra rasti skanu sūdytą sviesta ! (sunku Lietuvoje... bet aš radau Maximoje : " La Motte")
"Kouign amann"yra Bretonu žodžiu. Vertimas : "Sviesto piraga".
Jeigu norite tikras Breton reikia girti sidras su šita pyragas (radau irgi Maximoje Breton sidras "Loic Raison"
Olivier