2013 m. rugsėjo 1 d., sekmadienis

Kiaulienos medalionai, pagardinti dašiu ir rūkyta šonine vyno-garstyčių padaže

Šį receptą rinkausi todėl, kad iš tiesų labai mėgstu paskrudusią šoninę, jos traškumą ir dūmų kvapą. Ieškojau ko nors gaminamo ganėtinai greitai, bet kartu ir su "razinka". Pati šoninės ir kiaulienos dueto idėja paimta iš interneto platybių, tačiau prieskonius derinau savaip, nes pabodo man visur dedamas rozmarinas ar raudonėlis. Pernai atradau dašį - jis labai aromatingas prieskoninis augalas, šiek tiek panašus į čiobrelį, bet aštresnis ir labai kvapnus. Jei jo naudojama daugiau, jis netgi gali pakeisti pipirus. Šiame recepte jis groja pagrindinę partiją gardinant medalionus. O padažas išvis mane stipriai sužavėjo.
Medalionus galima patiekti su bulvių koše ar su grikiais, kai tai dariau aš. Ir derinti su Švyturio Old Port Ale alumi.





Kiaulienos medalionai, pagardinti dašiu ir rūkyta šonine vyno-garstyčių padaže


1 kiaulienos išpjova (~600 g)
viena pakuotė karšto rūkymo šoninės griežinėlių (10 vnt.)
2 šaukštai džiovinto ar šviežio dašio
keli žiupsniai rūkytos druskos "Maldon"
keli žiupsniai maltų juodųjų pipirų
Šaukštas aliejaus kepimui ir šaukštas sviesto

Kiaulienos išpjovą supjaustome ~3 cm gabaliukais, kiekvieną jų apvyniojame šoninės griežinėliu ir persmeigiame dantų krapštukų, kad neatsivyniotų. Iš abiejų pusių pabarstome dašiu, druska ir pipirais.

Įkaitiname orkaitę iki 200 C laipsnių. Keptuvėje, kuri tinkama dėti į orkaitę, įkaitiname aliejų su sviestu, dedame paruoštus medalionus ir kepame iš abiejų pusių po tris minutes. Dedame keptuvę į orkaitę 20 minučių. Kai mėsa iškeps, ištraukiame keptuvę, medalionus išimame ir padedame šiltai uždengtus. Toje pačioje keptuvėje ruošiame padažą.

Padažas

2 nedideli mėlynieji svogūnai, smulkiai supjaustyti
120 ml kokybiško balto vyno
60 ml grietinėlės
2 šaukštai smulkiai sukapotų šviežių petražolių
1 šaukštas sviesto
1 šaukštas Dižono garstyčių
Druska, pipirai


Keptuvėje, kurioje kepėme medalionus, ištirpiname sviestą, sudedame mėlynuosius svogūnus ir kepiname kelias minutes. Supilame baltą vyną, troškiname ~3 min. Tada pilame grietinėlę, dedame Dižono garstyčias, viską gerai išmaišome ir dar tris minutes pakepiname. Pagardiname petražolėmis, druska ir pipirais. Patiekame kiaulienos medalionus su padažu. 




Komentarų nėra: