2011 m. lapkričio 9 d., trečiadienis

Skonio žinynas


Vakar Žaidimų aikštelė su Vagos leidykla, Vilkyškių pienine bei Virtuvės mitų griovėjais, pakvietė sudalyvauti Niki Segnit knygos "Skonio žinynas" pristatyme. Renginį vedė Virtuvės mitų griovėjas Alfas Ivanauskas, o jame dalyvavo visas tuntas įžymybių: Inga Valinskienė, Jazzu, Agnė Jagelavičiūtė, Mantas Petruškevičius, Inga Paksaitė-Stumbrienė ir daug kitų. Todėl apie renginį rašo visi populiariausi interneto portalai: delfi, balsas, 15 min. Na bet ir aš pasišildžiau žvaigždžių spinduliuose (nors kam man tai? Man dzin... Man svarbu turinys šiuo atveju).

Apie knygą: knygą, kaip ir minėjau, išleido Vagos leidykla, puikiai išvertė Eglė Aleksandravičiūtė. Labai gražiai apipavidalinta, netikėtai spalvotais lapų šonais. Knygos pabaigoje puiki rodyklė, padedanti susigaudyti. Nuotraukų nėra, užtat vertingos informacijos - iki kaklo. Kaip ir ką su kuo derinti, kas tinka ir netinka. Yra daug receptų, žymių virėjų, knygų, filmų apie maistą paminėjimų, patiekalų kilmės nuorodų. Manau, ji kurį laiką bus mano knyga prieš miegą, o po to ir pastovi pagalbininkė.

Vakaro metu buvo pristatytas ir vynas, kurį, sako,  serviruoja žymiajame restorane "Noma". Vynas "Sancerre" iš Sauvignon Blanc vynuogių, kurios auginamos Prancūzijos Luaros (Loire) slėnyje. Labai kvapnus vynas, ryškaus obuolių aromato. Ir jo etiketėse puikuojasi lietuviški žodžiai "Auksinis", "Akmeninė", "Skeveldra". Vynas gaminamas nededant cukraus ir stabilizatorių bei sulfitų.

Vakaro akimirkos:


Skanavome: sūriu įdarytus pomidorus su pomidorų džemu, kvepiančiu cinamonu; fetos sūrį apvyniotą kumpiu ir pabarstytą triufelių (galvos neduosiu, bet lyg taip prisimenu) ikrais, žiedinių kopūstų kremą su šukutėmis ir alyvuogių dribsniais...
Įėjusius svečius pasitiko Luaros putojantis vynas (Cremant) Langlois. Man tiko ir patiko.

_______________________________________________________________
Papildymas:

130 knygos psl. rašoma:
Šparagai ir bulvės. Tiek vieni, tiek kiti puikuojasi žemišku, riešutiniu charakteriu. Jane Grigson rekomenduoja išvirti šviežias bulves su šparagais ir patiekti pietums su minkštai virtais kiaušiniais, namine duona, sviestu ir Luaros slėnio baltuoju vynu. "Sancerre" iš Luaros ir "Sauvignon Blanc" iš Naujosios Zelandijos gaminami iš tos pačios rūšies vynuogių, kurios pasižymi šparagų savybėmis, todėl šie vynai idealiai tinka prie aikštingų daržovių.

_______________________________________________________________
O juk mes ir skanavome "Sancerre", tik nebuvo šparagų, nei bulvių... Bet vis tiek buvo gerai!

2 komentarai:

Indrė rašė...

Kaip matyti tikrai žavus vakaras buvo :)

Rennie rašė...

Tavo nuotraukos gražai gavosi, o maniškės dėl apšvietimo, turbūt, labai jau neryškios.