2012 m. balandžio 8 d., sekmadienis

Varškės pyragas pagal močiutę

Kuo gyvenu dabar? Turbūt laukimu - nors pati visada sakau, kad reikia gyventi čia ir dabar. Laukiu šilumos ir saulėtų dienų, kito ryto, nuotykio, alyvų žydėjimo. Ir kitų dalykų, kurių neišduosiu. Gyvenimas yra pilnas įdomių dalykų :) Pvz. šiandien aš sužinojau kaip susitaisyti bluetooth'ą savo kompe, gavau dovanų dvi nuostabias knygas (nuorodas rasite apačioje), sumautai iškepiau eklerus, gėriau kavą ant suolelio šviečiant saulei su gera drauge-kaimyne ir valgiau keksą, kuri pavadinau labai negražiai - "Pasileidėliu arba prostitutu". Manau, iškepsiu dar kartelį ir tada įdėsiu receptą, nes šįkart fotoaparatas jo nepasiekė, būtent dėl tos pačios priežasties, dėl kurios jis ir gavo tokį puikų pavadinimą. Papasakosiu šią istoriją jums trumpai: vėlų ketvirtadienio vakarą keksas iškepė puikus ir kvepiantis, mano nuostabioje formoje su bokšteliais (berods aštuoniais). Aš jį gražiai išėmiau į puikią vintažinę pyrago lėkštę, ištirpdžiau šokoladą su šlakeliu grietinėlės ir ėmiau keksą tuo šokoladu tepti, švelniai glostyti, laistyti... Tik staiga, tiesiog akyse, keksas ėmė judėti tarsi gyvas, PYST* (puikus lietuviškas žodis) ir išsiskėtė - į keturias dalis. Štai koks galingas mano moteriškumas - tik paglosčius, net keksas išsiskėčia neprašomas. 


Bet šįvakar pristatau varškės pyragą, kurį kepdavo mano tėčio mama - tokį su langeliais viršuje. Tai buvo seniai, kai aš buvau dar vaikas, bet jį prisimenu ir nutariau pamėginti pati padaryti pagal jos receptą. Vos vos pakeičiau ir štai galutinis variantas.






Močiutės varškės pyragas

Tešla


500 g miltų
200 g sviesto
100 g cukraus
2 kiaušiniai
1 šaukštelis kepimo miltelių
2 šaukštai grietinės
1 citrinos žievelė (nutarkuota)


Varškės įdaras


1 kg varškės President (kreminė 9 proc. varškė)
5 kiaušiniai
150 g cukraus
100 g sviesto (tirpinti)
1 pokelis vanilinio cukraus
sauja-kita nuplautų razinų


Tešlos ruošimas


Sviestą išsukame iki purumo. Kiaušinius išplakame su cukrumi. Visas sudedamasias dalis supilame į vieną dubenį ir užminkome tešlą. Atšaldome ją šaldytuve. Tešlą padaliname į tris dalis, kurių viena bus mažesnė, o kitos dvi vienodai lygios. 
Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių. Mažąją tešlos dalį paliekame šaltai, o kitas dvi išsikočiojame ant kepimo popieriaus tokiu dydžiu, kokioje kepimo formoje finale kepsime visą pyragą. Kiekvieną iš paruoštų tešlos sluoksnių kepame apie 10-15 min., kol tešla šiek tiek pagels.


Varškės paruošimas


Kiaušinius išsukame su cukrumi iki baltumo ir tada visas sudedamąsias dalis gerai išmaišome.


Pyrago ruošimas


Į kepimo formą dedame vieną apkeptą tešlos sluoksnį, ant jo sudedame pusę varškės įdaro. Dedame antrą tešlos sluoksnį ir likusią varškę. Iš mažojo gabaliuko tešlos pasiruošiame tešlos virveles ir jas išdėliojame ant viršaus, kad gautųsi gražios grotelės. Kepame apie 45-50 min.
Atvėsintą pyragą pabarstome cukraus pudra. 






Mano atradimai:
Filmas: Pay it Forward (2000). Nuostabus filmas su Kevin'u Spacey'u. Visom prasmėm naudinga pažiūrėti, imdb reitingas 6.9!
Knygos: 
1. Iliana Genew-Puhalewska "Balkanskie Zapiski Kuchenne" - bulgarų virtuvė.
2. Gino D'Acampo "Buonissimo!" - italų virtuvė. Viršelyje knygos autorius su tooooooooookiom nuostabiai plaukuotom rankom, kad mane net šiurpas suėmė pagalvojus, kaip jis, būdamas toks "degus", virtuvėje smaginasi. Čia tokios mano gauruotos mintys...
3. Louis Sachar "Berniukas be veido". Čia visai ne prie virtuvės, bet nuostabi knyga paaugliams - sūnus skaitė ir aš per valandėlę suskaičiau. Labai didaktinė knyga. Gėris.


--------------------------------------------------------------------------------
*PYST - lietuvių kalbos žodynas sako:
pýst interj.
1. pykšt (smūgiui žymėti): Ans mun tik pýst į ausį! Trk. Pýst par galvą su pagaliu! Krš.
2. netikėtam veiksmui nusakyti: Pýst virvė i nutrūko Krš. Pýst pašalpą gavau Vn.

Komentarų nėra: