2012 m. balandžio 17 d., antradienis

Lipnus citrininis pyragas su aguonomis

Apie ką aš čia šiandien? Šaltis sujaukė mano mintis... Ryte turėjau diskusiją elektroniais  laiškais apie paprastumą - ar teisinga yra paprasčiau? Visom prasmėm: būti paprasčiau, daryti paprasčiau, gaminti paprasčiau. Anksčiau maniau, kad taip - paprasčiau yra geriau. Dabar nebesu tuo tikra, gal net atvirkščiai. Su turima patirtimi, žiniomis, nusistatymais, kritika - paprastumas kažkur dingsta ir nublanksta. Norisi sudėtingiau, tuo pačiu tikintis, kad tai yra geriau. Pasimečiau, einu valgyti pyrago :)







Lipnus citrininis pyragas su aguonomis

224 g cukraus
127 g sviesto
100 ml saulėgrąžų aliejaus
nutarkuota 2-3 citrinų žievelė
3 dideli kiaušiniai
60 ml karšto vandens
250 g miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
žiupsnis druskos
75 g avižinių dribsnių, sumaltų į miltus (kombainu)
3 šaukštai aguonų


Sirupas
150 g cukraus
100 ml citrinos sulčių


Orkaitę įkaitiname iki 180 laipsnių. 


Sviestą išsukame su cukrumi ir aliejumi bei citrinos žievelėmis iki purumo. Po vieną įmušame kiaušinius ir po kiekvieno kiaušinio plakame, kol jis pilnai įsimaišys. Maišant, supilame po truputį karštą vandenį.


Miltus sumaišome su kepimo milteliais, avižiniais dribsniais, druska, aguonomis ir sudedame į tešlą. Tešlą perdedame į paruoštą kepimo formą (~26 cm skersmens) ir kepame 35-45 minutes (kol bus sausa). 


Pasiruošiame sirupą: sumaišome cukrų su citrinos sultimis ir užverdame.


Pyragą subadome plonu mediniu pagaliuku (aš bedžiau gal kokius 30 kartų) ir tada po truputį laistome sirupu, kuris turi susigerti. Atvėsiname ir valgome.


Pyragas labai purus, minkštutėlis ir nuostabiai skanus!



2 komentarai:

Zita rašė...

Man pasisekė - nuo šalčio esu pabėgusi į sodybą, kur bent kiek galima pasišildyti. Bet tuos du paskutiniuosius receptus išbandyti būtina!Ačiū už atradimus!

Vilma rašė...

Pyragas atrodo labai skaniai, o nuotraukos labai ir labai gražios!