2012 m. sausio 30 d., pirmadienis

Kavos keksas

Ar būna taip, kad kelioms dienoms iškrenti iš realybės ir po to į ją sugrįžti yra labai sunku?.. Rutina, atrodo, suteikia saugumo jausmą, pastovumą, žinojimą kas po ko, o kai nutinka tai, ko rutinoje nėra, išsimuši iš vėžių ir nežinai, kaip vėl sustoti į jas. Gal ir žinai, bet gal nenori. Gal net nenori žinoti. Tiek to... Gyvenimas sau eina, nežiūrėdamas, ar aš spėju su juo ar ne.



Šitą receptą buvau kažkada publikavusi supermamose, bet tai nesvarbu. Kartočiau ir kartočiau, nes jis tiesiog pats geriausias iš savo rūšies. Pats pačiausias patelis!



Kavos keksas
Šaltinis: Mary Berry's Complete Cookbook

Tešla:
250 g sviesto ar margarino kepiniams
250 g cukraus
4 kiaušiniai
250 g miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
2 šaukšteliai tirpios kavos
1 šaukštas karšto vandens

Aisingas (icing):
60 g sviesto
3 šaukštai pieno
2 šaukšteliai tirpios kavos
250 g cukraus pudros

Tešlai sumaišome miltus, sviestą, kiaušinius, cukrų ir kepimo miltelius bei gerai išsukame iki vientisos lygios tešlos. Pusę tešlos sudedame į riebalais išteptą keksinę kepimo formą. Kavą išmaišome su karštu vandeniu, sudedame į likusią tešlos dalį ir išsukame. Kavinę tešlą dedame ant paprastos tešlos ir su šakute pasmaigstome, kad tešlos šiek tiek persimaišytų. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 40-50 min iki sauso pagaliuko.

Kol keksas kepa, pasiruošiame aisingą: sviestą tirpiname su pienu ir kava, kol sviestas ištirps ir viskas gerai išsimaišys. Nuimame nuo ugnies ir per kelis kartus įmaišome cukraus pudrą. Aptepame keksą aisingu.



Rekomendacijos:

Mano knyga: Lesley Lokko "Kartusis šokoladas". Knyga susivalgė labai smagiai, buvo ir ašarų, buvo ir nušvitimų. Istorija apie tris merginas ir jų gyvenimus, jų pasirinkimus. Buvo knygoje vieta, kai man kilo klausimas: kai neturi iš ko rinktis, ar vis tiek gali rinktis? Turbūt taip. Tikrai taip.
Mano filmas: August Rush (2007). IMDB reitingai - net 7.4. Labai šiltas ir jausmingas filmas apie berniuką ir jo tėvus, apie jų vienas kito paieškas. Be to, nuostabi muzika, visi herojai vienaip ar kitaip susiję su muzika ir pagaliau ji padeda jiems surasti vienas kitą.
Mano gėrimas: Burbonas Four Roses. Moteriškai švelnus, vyriškai svaiginantis.
Mano paroda: Martynas Gaubas, Kauno Ryšininkų istorijos muziejus. Veiks iki vasario mėn. pabaigos. Stebinančiai įdomi paroda.

15 komentarų:

Indrė rašė...

Manyčiau aisingas lietuviškai "glaistas" :)

Egle rašė...

Indrė teisi :) Arba 'glazūra'.
Sudomino knyga, reiks kaa pasidairyti :)

bea rašė...

Gali būti. :) Patingėjau galvoti žodį.
Knyga, beje, tikrai faina.

In rašė...

Eina sau koks keksas...atrodo tai žiauriai skaniai...pradėjo pilvas net gurguliuot:D Ryt būtinai išsikepsiu, paskutiniu metu ant kavos keksų užsikabinau:)

Vilma rašė...

Kepiau kepiau kepiau!!! Receptą supermamose kažkada suradusi! Pirtelius apsilaižyti iki alkūnių galima, koks skanumas nerealus! O glaistas irgi būtina kekso dalis (aš dažniausiai keksams tingiu j pasidaryti, bet šiam, laimė, netingėjau). Žodžiu, super! Ačiū už receptą!

Skandinave rašė...

Atrodo ispudingai!!! Noresiu ir as ji isbandyti..:) O kokia cia forma naudojot,kazkokia neiprasta matosi...

srove rašė...

Koks gražumas, kaip tik kavą geriu, oi nepamaišytų nors mažas gabalėlis, iš nuotraukų ir skonis atrodo pasakiškas..

bea rašė...

Merginos, ačiū už komplimentus.
Skandinave, kepimo formą pirkau parduotuvėje Kepėjas, bet galima įsigyti internetu: http://www.arevitosiranga.lt/?cat=products&group=1
Mano formos Nr. SFT303

Skandinave rašė...

Aciu labai,uzsisakysiu ir as,kaip tik yra kam parveza is Lietuvos,super :)

Skandinave rašė...

Tik beveik prie visu formu raso,kad laikinai neturi :(

bea rašė...

Gal reik parašyt laišką ir sužinot, gal turi parduotuvėje, o tik internete nėra? Gaila, artimiausiu metu nebūsiu toje pusėje, paklausčiau gyvai...

dalijablog rašė...

Koks idomus! Forma nematyta, atrodo lyg besiliejanti lava!

Dalia, Septyni virtieniai rašė...

labai tvarkingai abi tešlos susuktos, neįtikėtina, šakute pasmaigstai ir viskas į vietas. Taip jūs čia tą keksą išgyrėte, kad užsinorėjau ir aš

bea rašė...

Dalyte, kai iškepsi, parašyk, ar patiko :)

rozmarinas rašė...

aš šitą dar nuo senovinių sm laikų esu kepus begalę kartų, paskutinį pernai naujakui, tikrai gerulis, reiks gal vėl prakept, kaip tik vienam tortui pirkausi tirpios kavos, kai pažiūriu į foto, iškart burnoj atgimsta šio skonis :D