2012 m. sausio 2 d., pirmadienis

Antrasis įrašas: kaukazietiškas plovas gamtoje

Kaip ir žadėjau, dabar apie tą skanumą, kuriuo svetingieji namai dalinosi su manimi. Tai buvo kaukazietiškas avienos plovas. Apie autentiškumą ar šaltinius negaliu nieko pasakyti, nes man niekas neleido prikišti nagų (nebent lupti svogūnus, ot na...) bei nesidalino informacija, o receptas sudegė lauže, gerai, kad prieš tai aš jį spėjau nufotografuoti.

Foto: mano.
Pagrindinio vaidmens atlikėjas: Gaminančios rankos
Spektaklis prasideda!

Kaukazietiškas avienos plovas gamtoje

Reikės:
Avienos (supjaustyti kubeliais kaip šašlykui) (pusantro kg)
Svogūnų (pusantro kg) - stambiais pusžiedžiais
Morkų (pusantro kg) - supjaustyti šiaudeliais
Česnakų (4 galvos) - nulupti tik viršutinę sausą odelę, pageidautina, kad galva nesubyrėtų į skilteles
Pomidorų (3 vnt.) - padalinti į 6-8 skilteles
Ryžių
Po saujelę džiovintų slyvų, abrikosų, kriaušių, razinų
Aliejaus kepimui
Prieskonių: ciberžolės, kumino, čili pipirų, kaukazietiškų prieskonių (yra Saldvos, sudėtis: kalendros, ožragė, krapai, kario prieskoniai, česnakai, bazilikai, druska, ciberžolės)
Malkų laužui 


Taigi užsikuriame laužą, į puodą (katiliuką) pilame aliejaus ir kaitiname. Gaminančios rankos dar padarė tokį triuką: į įkaitintą aliejų įmetė nuluptą nepjaustytą svogūną ir ten jį paskrudino, sako taip jis sutraukia iš aliejaus nereikalingus dalykus). Tą puikų svogūną sukapotą kirviu sukramsnojome su druska, kol laukėme plovo. Štai jis:





Tada į įkaitusį aliejų dedame mėsytę, uždengiame ir kepame apie 15 min. Po to įberiame prieskonius (negailime!), išmaišome, ant viršaus suberiame visus svogūnus, uždengiam ir paliekame juos šusti. Ilgokai... kol jie gerai aptirps ir susitroškins.

Ant svogūnų beriame morkas bei česnakus ir kliustelime vandens (verdančio). Troškiname toliau. Maišyti nereikia!

Kai morkytės suminkštės, ant jų sudedame pomidorus ir džiovintus vaisius. Dar paliekame plovą smagiai paburbuliuoti ir už kokių 15 minučių beriame nuplautus ryžius. Patikriname ar užteks skysčio, nes ryžiai jo nemažai sugers ir paliekame puodą geram geram pusvalandžiui ramybėje. Primenu - jokio maišymo! Tiesa, ir jokios druskos :). Man jos ir netrūko.

Štai ir viskas. Dieviška! ! ! Gaila nuotraukos lėkštėje nėra - 4 valandas besigrožėjus šerkšnu su nosį kutenančiu plovo kvapu, tesinorėjo valgyti valgyti ir valgyti. Pakartoti ir dar suvalgyti.












9 komentarai:

Laima ir Valerija rašė...

Nerealiai! Net seilės nutįso...

In rašė...

Kaip smagiai! taip užsimaniau valgyt!:D Reiks pasitaikius progai išbandyt, kaip tik avienos turiu...:)

srove rašė...

Šitaip ir šoką galima žmogui įvaryti:)
O druskos nedėjot, kad sveikiau, ar tiesiog užteko nuo prieskonių gausos?

bea rašė...

Iš tikrųjų užteko nuo prieskonių, bet rodos kažkas iš kompanijos nevartoja druskos, tai gavosi kaip gavosi. Man netrūko :)

Indrė rašė...

Atrodo tai puikiai, tik gaila namų sąlygom to neatkartosi. Et

Maisto Diletantė rašė...

Eina sau, mano svajonė kada tokio plovo paragaut, ale jūsiškis beveik per kraštus lipo :D

Vida rašė...

Skaitau, ziuriu nuotraukas....taip viskas tikroviska, net pasirode, kad sniega matau...tik tada atsitokejau, kad visko kartu negali buti

bea rašė...

Sniego nebuvo, bet šerkšno pakankamai :)

Unknown rašė...

Aciu tau Beata, uz pasakiska ne tik aprasyma, bet ir nuotraukas bei nuteikta atmosfera. NEsenai buvo nupirktas didziulis puodas, tad laukiam pavasario ir pirmuju isvyku i gamta, kad isbandyti plovo receptura.