2010 m. gegužės 2 d., sekmadienis

Ensaimadas - ispaniškos bandelės

Iš tiesų labai labai skanios, purutėlės, minkštutėlės. Dariau jas mamos dienai ir vežiau mamai, tikrai jos vertos netgi porcelianinių lėkštučių su sidabriniais įrankiais ir kokia prašmatnia uogiene. Rekomenduoju iš visos širdies. Dariau tešlą iš vakaro, kepiau ryte. Nors galima kepti ir pakildinus kiek reikia, bet tos šalto kilimo buvo tooookios pasakiškos ir tokios didelės, kad ojojoj!


10-12 bandelių reikės:
500 g miltų
75 g ir 1 šaukštas cukraus
½ šaukštelio druskos
40 g šviežių mielių
200-250 ml pieno (aš dėjau 250), pašildyto tiek, kad pirštą įkišus būtų ciut šilta (jokiu būdu ne karšta)
2 kiaušiniai
2 šaukštai alyvuogių aliejaus
150 g minkšto sviesto (aš kambario temperatūros sviestą įstačiau į Marytės vonelę (bain Marie) ir išsukau.
T.y. į vieną dubenį įpyliau karščiausio vandens kokį galiu gauti iš čiaupo, į jį įstačiau kitą dubenį su sviestu ir jam minkštėjant, sviestą sukau.
Cukraus pudra pabarstimui.


1. Miltus su cukrumi ir druska išmaišome dideliame dubenyje. Viduryje padarome skylutę ir į ją sutrupiname mieles, užbarstome 1 šaukštą cukraus ir užpilame pienu tiek, kad jas apsemtų (gal trečdalis pieno kiekio), uždengiame ir paliekame 15 min. pakilti.


2. Supilame likusį pieną po truputį maišant mediniu šaukštu, tada įmaišome kiaušinius ir aliejų. Išmaišius perdedame ant kočiojimo lentos ir minkome keletą minučių pabarstant miltais. Tešla vis tiek turi likti lipnoka. Perdedame tešlą į aliejumi pateptą puodą, uždengiame ir paliekame kilti min. 30 min, arba tol, kol ji padvigubės.


3. Iškilusią tešlą perdedame ant kočiojimo lentos ir padaliname į 10-12 dalių. Iš kiekvienos suformuojame rutulį, pabarstome miltais, uždengiame ir vėl paliekame kilti apie 30 min.


4. Po to kiekvieną rutulį iškočiojame gana plonai, patepam plonu sluoksniu minkšto sviesto ir vyniojam į tutelę, kurią po to susukam į sraigę. Taip padarytą bandelę dedam ant skardos su kepimo popieriumi. Iš tokio kiekio tešlos teks kepti dvi skardas, tad optimalus bandelių kiekis būtų 6+6. Bandelių viršų aptepame dar truputį sviestu ir uždengiame. Jei norėsite kepti tą pačią dieną, tai galima kepti maždaug už dviejų valandų, jei darote tešlą iš vakaro ir kepsite ryte – paliekate ją vėsiai gerai uždengtą. Ryte bandelių dydis mane apstulbino... Jos buvo turbūt net patrigubėjusios.


5. Kepame 200 laipsnių orkaitėje apie 10-15 min, kol viršus apskrusta. Iškepusias pabarstome cukraus pudrą ir valgome. Labai labai labai skanu!
Posted by Picasa

12 komentarų:

Laima ir Valerija rašė...

Labai labai skaniai net atrodo, o skonis, tai, tikiu, dar labiau labiau..... Tikrai bandysiu :)

bea rašė...

čia matyt tas sviestas padaro stebuklą.. nors ir pati tešla žiauriai miela

Gintare rašė...

Man beskaitant receptuka pradejo net seiles tysti.. Zinok, uzkabino tos bandeles.. Reiks savaitgali bandyti ir veztis i svecius, kad paciai maziau kaloriju tektu :))

Anonimiškas rašė...

O kažin, jai į tą sviesto pertepimą įbarsčius kapotų migdolų? Ar iškiltų jos vistiek?

bea rašė...

a ko ne, aišku iškils...

Anonimiškas rašė...

Gaminu jau :) Migdolų neradau (pasibaigė per IKI akcijas :( ), bet gal bus skanu ir taip :p

Anonimiškas rašė...

labas bea, gaminu dabar sias bandeles bet nelabai supratau kaip reikia , tiksliau kuom reikia jas uzdengti sandariai kai jau suformuoji i bleka kai sudedi? as suprantu tik viena varianta uzdengti ranksluosteliu, gal yra dar kokiu budu? Indre

bea rašė...

as dengiu ranksluostliu. o jei per nakt, tai manau galima ir dar i koki maisiuka ikist ant ranksluostelio.

Anonimiškas rašė...

puikios bandeles- purios ir lengvos. Man norejosi siek tiek daugiau saldumos ir pieno butu uzteke 200 ml. Kazi kaip gautusi jei uogiene kartu su sviestu sumaisius istepti ? Gal kas bandet ?

Zemaite

Indrė rašė...

Sveika, ačiū už puikų bandelių receptą. Kepiau iš pusės normos, sekantį kartą būtinai iš pilnos kepsiu. Kas ragavo visi liko sužavėti.

Vilma rašė...

Fantastiškos bandelės!!! Tikriausiai dėl trigubo kildinimo jos tampa tokios orinės ir purios. Kitą kartą bandysiu gaminti su cinamono įdaru. Labai dėkui už receptą.

Anonimiškas rašė...

Labai purios ir skanios. Sviesto pertepimas - liuks.