2013 m. rugpjūčio 7 d., trečiadienis

Du puikūs desertai

Pagaliau pirmąkart pasiryžau pagaminti Pavlovą. Kažkodėl manyje šaknijosi klaidingas nusistatymas, kad Pavlovą pagaminti sunku. Pasirodo visai ne - tai paprasta kaip dukart du. Tik tiek, kad ji gaminasi vien iš baltymų, taigi trynius reikia kažkur padėti. 

Iš tiesų, viskas prasidėjo nuo to, kad gaminau pyragą vien su tryniais, o jį bekepant sugalvojau, kad voila, štai metas pirmąkart padaryti Pavlovą. Kaip visada - ekspromtu. Todėl ir šiame įraše tie pyragai yra kartu, nes jie vienas be kito negali: jie dalinasi gyvenimus ir  kiaušinius pusiau. 


Pyragas su abrikosais ir kremu bei traškiu paviršėliu

(Šaltinis: Mary Berry's Best Desserts)

Tešla:
200 g miltų
120 g sviesto
2-3 šaukštai šalto vandens
žiupsnis druskos

Miltus su sviestu ir druska išsukame kombainu iki trupinių. Supilame vandenį ir užminkome tešlą. Tešlą iškočiojame ir sudedame į pyragui skirtą kepimo formą suformuodami kraštelius.

Įdaras:
Abrikosai
150 ml grietinės
3 tryniai
200 g cukraus
30 g miltų

Abrikosus perpjauname pusiau, išimame kauliukus ir sudedame puseles ant tešlos, padengdami visą paviršių. Grietinę sumaišome su cukrumi, miltais ir tryniais, užpilame ant abrikosų. Pyragą dedame į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kol pyragas kepa, pasiruošiame traškų paviršių.

Traškus paviršėlis:
60 g sviesto
75 g miltų
60 g cukraus
1/2 šaukštelio cinamono

Visus ingredientus išsukame kombainu iki trupinių.

Po 30 pyrago kepimo minučių, ant jo viršaus beriame traškų paviršėlį ir kepame dar 15 min. 





Pavlova

(Šaltinis: Mary Berry's Best Desserts)

Pyragui:
3 baltymai
175 g cukraus
1 šaukštelis balto vyno acto
1 šaukštelis krakmolo

Papuošimui:
300 ml  plakamos grietinėlės
cukraus pagal skonį
uogų (aviečių, braškių, šilauogių ir pan.)


Baltymus išplakame iki minkštų putų, tada po šaukštą beriame cukrų ir plakame, kol cukrus ištirps. Taip suberiame visą cukrų ir plakame, kol morengas bus standus. Pabaigoje įmaišome actą ir krakmolą. 
Ant kepimo popieriaus nusibrėžiame 20 cm skersmens skritulį, ant jo dedame morengą ir išlyginame. 
Orkaitę įkaitiname iki 150 laipsnių temperatūros, įdedame morengą ir sumažiname karštį iki 140. Kepame valandą laiko, tada orkaitę išjungiame ir paliekame morengą joje džiūti iki pilno atvėsimo ar pernakt.
Patiekimui išplakame grietinėlę, morengą atsargiai nuimame nuo kepimo popieriaus, dedame ant lėkštės, sudedame plaktą grietinėlę ir pabarstome uogomis. 



5 komentarai:

vaidaj rašė...

Pavlova atrodo TOBULAI ☺ Aukšta klasė ☺

Anonimiškas rašė...

Nuostabiai atrodo, ar su mėlynėm r šilauogėm? Pamenu pažįstama gamino Pavlovos pyragą vėlykoms, tai mano mažoji nuvalgė beveik uogas nuo viršaus :)). Ar jis dietinis? Kodės Pavolova ji ruošė?

bea rašė...

Šitas pyragas su šilauogėm - labai tiko. Nepasakyčiau, kad jis dietinis, daug cukraus juk :).
Šis desertas buvo sukurtas Pavlovos garbei - kaži ar ji pati kada nors jį darė :).

Valerija rašė...

Nuostabi Pavlova! Desertas, kurį kartą paragavus negalui sustot :))))) Labai gražus atlikimas!

Anonimiškas rašė...
Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.