2013 m. gegužės 8 d., trečiadienis

Šokoladinis tortas


Sakuros pražydo... Specialiai ėjau jų fotografuoti, nors ir pilnas facebook'as jų nuotraukų. Mieliau turėti savąją. Laukiu nesulaukiu alyvų - man tai vienas pačių pačiausių žiedų...



Ruošiausi dukros jubiliejui (10 metų) ir apsistojau ties šiuo, nors ji šokoladinių tortų ir kepinių nemėgsta, tačiau... Šitas tortas toks, kad visiems patinka. O man pačiai - tai nerealiai. Gerai, kad neišeina jo daug suvalgyti, jis labai sotus. Todėl galima daug daug mielų žmonių nudžiuginti nedideliu gabalėliu malonumo. 



Šokoladinis aksominis šilkinis tortas su riešutų traškučiais

(Pagal Žaidžiame virtuvę)


Pagrindui:
200 g šokoladinių sausainių
100 g  lazdyno  riešutų
100 g sviesto

Šokoladiniams putėsiams:
400-420 ml grietinėlės 
400 g juodojo šokolado
100 g cukraus
2 kiaušinių baltymai
1 v. šaukštas su kaupu tirpios kavos (kadangi manoji granulėmis, tirpinau ją viename šaukšte karšto vandens ir atvėsinau)
40 ml brendžio

Sauja-dvi džiovintų spanguolių, nuplautų ir pamirkytų vandenyje

Riešutų traškučiai:
50 g smulkintų lazdynų riešutų
50 g smulkaus cukraus
25 g sviesto

Kepimo forma uždaromu šonu - 26 cm.

Sausainius ir riešutus susmulkinti, sviestą ištirpinti ir įpilti į sausainius su riešutais. Viską sumaišyti, sudėti į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, labai gerai prispausti  ir formą įdėti į šaldytuvą.

Šokoladą ir grietinėlę maišant ištirpinti garų vonelėje, atidėti atvėsti, ir po to dėti į šaldytuvą, kad atšaltų. Atšalusią grietinėlę su šokoladu išplakti. 

Kiaušinius (aišku būtų gerai naudoti kaimiškus kiaušinius) gerai nuplauti soda ir nuplikyti karštu vandeniu, tada atskirti baltymus nuo trynių. Baltymus plakti iki standžių putų, tada po truputį dėti cukrų ir plakti, kol visas cukrus ištirps. Baltymus sukrėsti į šokolado masę, atsargiai išmaišyti. Supilti brendį, kavą, suberti spanguoles ir dar kart išmaišyti. Šokoladinę masę supilti ant pagrindo.

Riešutų traškučiams ištirpinti sviestą keptuvėje, suberti cukrų ir riešutus. Maišant kepti iki auksinės spalvos. Atvėsinti. Berti ant torto viršaus.

Paruoštą tortą laikyti šaldytuvę bent kelias valandas, geriausia pernakt.


2 komentarai:

Asta rašė...

Beata, man ta paskutinė nuotrauka... niam niam, suvalgyčiau! :))

Anonimiškas rašė...

Labai graziai atsinaujino puslapis. Dievinu sokolada, sekantis mano kepinys bus sis pyragas.