2012 m. rugpjūčio 18 d., šeštadienis

Šarlotė

Ši savaitė buvo įvairi, su patyrimais nuo šoko ir streso iki ... Purčiau visą tai mindama dviratį savo 13 km trasa ir kratydama nereikalingas mintis į šalia srūvantį Nemuną iki šlapios nugaros. Ir kaktos. Trumpai tariant, užsirašau pamokas:
1. Visada geriausia neturėti jokių lūkesčių, tiesiog džiaugtis tuo, ką atneša diena.
2. Nesinervinti dėl to, ko negali pakeisti.
3. Niekas nenori gyvenimo su komplikacijom, kai galima jų išvengti. Arba neprisidaryti.
4. Fizinis krūvis visada pakelia ūpą, nuotaiką ir gyvenimo džiaugsmą. Jei nėra galimybės išvažiuoti dviračiu ar pabėgioti, puikiai ramina pyragų ir pyragėlių kepimas.
5.  Trijų aukštų vestuvinį tortą pagaminti ir sukonstruoti yra tikrai žiauriai sunku (pati mačiau - buvo labai įdomu sudalyvauti torto daryme, ačiū, Rasa).
6. Ne piniguose laimė. Ir net ne jų kiekyje. Išvis, prie ko čia laimė ir pinigai.
7. Iš esmės, gyvenimas yra gražus. Ir nėr ko sau knisti proto smulkmenomis :).



Šarlotė
(pagal Kwestia smaku)

Tešla:
3 stiklinės po 250 ml miltų
4 šaukštai cukraus
290 g sviesto
3 šaukštai šalto vandens
žiupsnis druskos

Įdaras:
1,5 kg obuolių
0,5-1 stiklinė cukraus (priklauso nuo obuolių rūgštumo)
1 šaukštelis cinamono
1 pokelis vanilinio cukraus
1 didelis šaukštas krakmolo (jei obuoliai labai sultingi)

Šlakelis pieno patepimui ir šaukštas cukraus pabarstymui
Apvali kepimo forma 27-29 cm skersmens.

Miltus su cukrumi, druska ir sviestu sudėti į virtuvinį kombainą ir išsukti, kol pasidarys trupiniai. Tada supilti vandenį ir ir užminkyti tešlą. Padėti valandai į šaldytuvą.

Obuolius nusilupti ir supjaustyti smulkiai, suberti cukrų, sudėti į puodą ir virti ant nedidelės ugnies maišant apie 10-15 min. Sudėti cinamoną ir vanilinį cukrų, paragauti ir įdėti dar cukraus, jei reikia, bei krakmolą.

Tešlą padalinti į dvi dalis ir iškočioti. Iškloti kepimo formą kepimo popieriumi ir suformuoti iš tešlos pagrindą ir kraštelius. Sudėti obuolius, išlyginti paviršių ir uždėti likusią tešlos dalį. Jei lieka tešlos, galima išpjaustyti papuošimus. Pyrago viršų patepti pienu, sudėti papuošimus, juos taip pat patepti ir pabarstyti cukrumi.

Dėti į įkaitintą iki 180 laipsnių orkaitę ir kepti apie 45-50 min.


6 komentarai:

daliam rašė...

As taip ir nesuprasiu sarlotes... niekaip :)

Anonimiškas rašė...

o ko cia nesuprasti? :) bet kaip skaniai atrodo, kaip as jo noriu!!! :) prasideda obuoliu sezonas, bus isbandytas receptukas.

bea rašė...

Man Šarlotės labai patinka. Nes daug daug daug obuolių ir trapi tešla - puikus derinys. Aišku daug laiko užima pasiruošti obuolius, todėl kartais darau paprastesnius variantus. Bet Šarlotė vis tiek yra daug geriau. O jei dar karšta ir su vaniliniais ledais.. mmmmmm

Anonimiškas rašė...

arba su plakta grietinele... :) net seiles kaupiasi.

Anonimiškas rašė...

kepiau siandien si pyraga. ir iskilo klausimu man. ar tesla tikrai turi buti tokia kieta? as dariau tik is puses normos,bet ir tai dejau tris saukstus vandens. bet koks skanus gavosi :) kaip dziaugiuosi kad kepiau ji!!! negaliu atsidziaugti, laukiu vyro verdikto :)

bea rašė...

Na nežinau, koks tas kietumas. Ji turi kočiotis :). Gan lengvai kočiojasi.