2010 m. gruodžio 19 d., sekmadienis

Paskenduolis

Viena įdomi moteris parašė man: "Tu žinai, mano močiutė Kalėdoms kepdavo "skenduolį".. Skandindavo į vandenį tešlą. Ir jo receptas išėjo su ja,nes ji tą pyragą mintinai darydavo. Taip man jo gaila, neklausk! Su juodų serbentų uogiene ir ant viršaus užtarkuotais trupiniais jis. Kaip trupiniuotis, tik tešla kitokia visdėlto. Pamatau trupiniuotį - ir prisimenu močiutės "skenduolį" :(" O pasirodo mūsų namuose paskenduolis buvo kepamas kažkada. Mama perkuitė amžinatilsį bobulės receptų sąsiuvinį ir turim paskenduolį! Nebus nuotraukos, nes jo nepadariau kol kas - bet būtinai padarysiu. Rašau tiksliai taip, kaip buvo pas bobulę (kalba netaisyta, komentarai skliausteliuose): 80 g šviežių mielių (anksčiau man rodos mielės buvo gerokai silpnesnės, manyčiau užtektų dvigubai mažiau) 6 kiaušiniai 6 stiklinės miltų 600 g margarino 4 šaukštai cukraus Kiaušinius, cukrų, mieles ištrinti bliūde. Ant lentos į miltus supilti tą masę ir suminkyti tešlą.Tešla turi būti kietoka. Į suvilgytą marlę įdėti tešlą ir panardyti į drungną vandenį, kol iškils (mes tai darydavome kibire). Kai iškils (trukdavo daugiau nei valandą), tešlą padalyti į 2 gabalus, iškočioti, pertepti marmeladu, uždėti ant viršaus kitą gabalą. Kepti. Iškepus pabarstyti cukraus pudra. (Manau kepti reikėtų 180-200 laipsnių, pagal nurodytus kiekius, pyragas turėtų būti didelis, ko gero visai orkaitės skardai. Beje, mamos sesuo, išgirdus, kad ieškau šio pyrago recepto, sakė, kad tikrai jį ir jo ypatingą skonį prisimena. Pabandykit!)

11 komentarų:

Indrė rašė...

Baba pasakojo man irgi apie paskenduolį - kaip skendo tešla taip ir paskendo :D ir niekas jai ten neiškilo. Nuo to laiko iš saldėsiu kepdavo tik blynus ir meduolinį pyragą...

bea rašė...

iškyla iškyla! pati atsimenu, kaip vaikas rymodavau prie kibiro ir laukdavau, kol iškils nė kart nebuvo, kad nuskęstų "s koncami". Pabandyk rimtai! įdėčiau tavo fotoreportažą čia :). Gal rimtai reik TIEK mielių, kad jis išliptų???

Skaitau balsu rašė...

Kklausimai iš karto du:
1. kokiu marmaladu tepdavot? t.y rūgštesniu ar saldesniu?
2. jei per visą skardą, tai ją margarinu ištepti ar geriau kepimo popierium iškloti? (kepimo silikoninėse formose pasekmė - skardoj nemoku...)

bea rašė...

kadangi cukraus tešloje mažai - manau saldus turi būti marmeladas. Arba dėti daugiau cukraus į tešlą ir tada rūgštesnį.
Aš visada naudoju kepimo popierių, visada!

egidija rašė...

esu radus bent du paskenduolio receptus. Vienas -"Lietuvių valgiai", o kitą "Kolūkietės namų ūkyje". Pastarasis kepamas su obuoliais. Seniai planuoju kepti, bet vis neprisiruošiu... o mielių ten reikia net 100 gramų!!!

Laima ir Valerija rašė...

Užkliuvo už akių šis įrašas :) Mano anyta ir dabar kepa tokį pyragą, tik "Paskenduole" vadina, kaip kokią literatūrinę veikėją :) Cukraus į tešlą nededa, tik, iškilusią tešlą padalinusi pusiau - apvolioja cukruje. Vieną dalį apačion, uogienė, kitą tešlos dalį viršun. Pačios tešlos receptas ir truputį skiriasi.

Indrė rašė...

Aš tai neišbandysiu - barake nei kibirų nei didelių bliūdų turiu, o namie orkaitės praktiškai nėra (na tik ne pyragams) :) pati pabandyk - vis tavo močiutės receptas. Gal persiduoda sėkmė per genus ;)

Arune rašė...

Nerandu ką daryti su margarinu- ištirpinti ar minkštą įminkyti? Pagal kitų produktų kiekį,gali būti,kad visų 80 g. mielių reikia.

bea rašė...

man rodos nereik jo tirpinti, pagal užrašus suprantu, kad jį reikia įminkyti...

Aušra rašė...

Paskenduolį galima rast pas Giedrių iš "Vyras virtuvėje", galit pažiūrėti vaizdžiai:
http://www.vyrasvirtuvej.projektas.lt/pyragas-paskenduolis
O mielių tam reikalui tikrai reikia daug... :)

Anonimiškas rašė...

mano mama taip pat kepa, bet siek tiek kitaip. margarina reikia istirpdyti, tada supilti i mieles, kiausinius ir cukru. viska ismaisyti ir tada minkyti tesla. buna kartais , kad neiskyla, gal del mieliu. mes ji padalinam i keturias dalis. gaunasi keturi vyniotiniai per skarda. i vidu gali deti ka tik nori, marmaleda , uogiene, cinamona, kokosa, aguonas, ir taip t.t. gali net mesa det, tik zinoma tada jau nereikia deti cikraus. o siaip dar iskociojus, i vidu mes paberiam cukraus. jau suvyniojus aptepti kiausiniu ir vel ka nirite ta barstote ant visaus, cukru, aguona, ir t.t. tikrai labai skanus pyragas.