2009 m. kovo 13 d., penktadienis

Morkų keksas (aka the bestest carrot cake ever)

Pavasaris, a?...

Štai pyragas, kurio seniai ieškojau ir ieškojau ir ieškojau. Kartą teko ragauti kažką, kas įsiminė ilgam ir skausmingai, mat kiek besistengdama nesugebėjau rasti panašaus recepto ir atkartoti tą malonumą. Ir visai netikėtai aš jį radau savo pačios spintoje esančioje knygoje, kuri vadinasi „Sveiki valgiai“. Na turbūt dažnai būna, kad turi tą išsvajotą daiktą po nosimi nė pats to nežinodamas. Taigi iškart nieko nelaukus ir pristatau:

Morkų keksas (aka the bestest carrot cake ever) 



1 kiaušinis 
Po pusę stiklinės pieno ir aliejaus 
2 tarkuotos vidutinės morkos 
1,5 stiklinės miltų (per pusę rupių ruginių ir kvietinių miltų) 
2 šaukšteliai kepimo miltelių 
Po 1 šaukštelį vanilinio cukraus ir cinamono 
Žiupsnelis druskos 
50 g smulkintų riešutų 
1 stiklinė rudojo cukraus

Įkaitiname orkaitę iki 175 C. 

Tuo tarpu suplakame kiaušinį, pieną, aliejų ir tarkuotas morkas. Kitame dubenyje sumaišome miltus, kep. miltelius, vanilinį cukrų, cinamoną, riešutus, druską ir cukrų. Įpilame pieno mišinį ir lengvai viską išmaišome. Tešlą sukrečiame į sviestu išteptą kepimo formą ir kepame ~40 min. Arba kol pagaliukas įkištas į pyrago vidurį išlys sausas.

Šiam receptui taikiau štai tokias modifikacijas: Aliejų naudojau per pusę braziliškų riešutų ir graikinių riešutų, miltų dėjau ½ stiklinės rupių ruginių ir 1 stiklinę ekstra. Vanilinio cukraus nedėjau, įpyliau apelsinų esencijos(dr.Oetker), riešutus mečiau iš akies, per pusę migdolų ir graikinių ir visai stambiais gabalais. Cukrų dėjau pusė stiklinės Demerara, kitą pusę stiklinės per pusę paprastą baltą ir rudąjį muscovado. 

Skonis jo, mmm... skanutėlis pyragas, traškantys minkštutėliai riešutukai, cinamono aromatas... Prie jo tiktų koks nors lengvas apelsinų padažas, tik dar nesugalvojau koks.


Kepiau šį pyragą antrą kartą ir iškepus aptepiau jį cukraus pudra sumaišyta su pusės apelsino sultimis. Kadangi pats pyragas yra nestipriai saldus, tai toks glajus jį dar labiau pagerino.

3 komentarai:

Lileta rašė...

Atrodo esu valgius kazka panasaus.
O dabar dar ,nenusirasiau tavo kontaktu ,issiusti pomidoriukams ,dabar ziuriu ju jau nera ,gal parasysi man i meila liletaster@gmail.com

Anonimiškas rašė...

Super keksas niamniamniamniam :p Šian kepiau ir atradau, kad dar labai skanu valgyti su tirštu graikišku jogurtu ir trupučiu skysto medučio :)

Anonimiškas rašė...

labai susizavejau keksiuku, nesitikejau,kad naudojant 4kart maziau kiausiniu ir perpus maziau riebalu, nei naudoju paprastai savo pyragams, iseis toks puikus rezultatas, negalejau sustot!!!!!!!!!!!!
Neturejau riesutu,panaudojau razinas,labai tinka.