2012 m. lapkričio 26 d., pirmadienis

Mielinis vyniotinis su aguonomis

Vietoj to, kad kaip normalus žmogus nusipirkčiau 100 g mielių pokelį, nusipirkau 500 g. Dabar turiu jas sunaudoti, todėl vaikai dažnai maitinami namine pica, namiškiai - saldžiais mieliniais kepiniais, o mielių kaip yra, taip yra. Šiandien jau kelintą kartą kepamas mielinis vyniotinis su aguonomis. Aguonos man labai labai patinka, galėčiau nors kasdien valgyti, tik aišku paruošti jas reikia laiko ir pastangų. Šitą pyragą kepiau ir Baf'e (puikiai apie tai parašė gerb. Bajalių šeimynėlė), tačiau nieko gero ten nesigavo. Savo virtuvėj aš puikiai susitvarkau, o svetimoj su nepažįstama orkaite.. - sudėtinga. O bet tačiau pergalės nieko neišmoko - tik pralaimėjimai. Todėl pralaimime, mokomės ir einam toliau!





Mielinis vyniotinis su aguonomis


Tešla:
500 g miltų
250 g pieno
50 g sviesto
50 g cukraus
20 g šviežių mielių
1 kiaušinis
žiupsnis druskos
nutarkuota vienos citrinos žievelė

Mieles su šaukštu cukraus išmaišome, atidedame. Sviestą ištirpiname, supilame pieną. Miltus sumaišome su likusiu cukrumi, citrinos žievele bei druska, į juos pilame sviestą su pienu, įmušame kiaušinį, supilame mieles ir užminkome tešlą. Tešlą keletą minučių minkome, tada uždengiame ir pastatome šiltai, kad iškiltų. 

Aš paprastai tešlą ruošiu duonkepėje, tad ji viską padaro. Anksčiau, kai neturėjau duonkepės ir ruošdavau rankomis, tai tešlą kildinimui pastatydavau ant puodo su karštu vandeniu (bet kad nesiliestų vanduo su tešlos indu).

Įdaras:
1 stiklinė aguonų
kelios saujos razinų
1 baltymas
4 šaukštai cukraus
4 šaukštai apelsinų džemo (galima panaudoti ir moliūgų-citrinų uogienę, apie kurią anksčiau rašiau)

Aguonas iš vakaro užpilame verdančiu vandeniu (geriausia termose) ir paliekame išbrinkti. Tada jas nupilame per sietelį, išklotą marle. 
Razinas taip pat užpilame verdančiu vandeniu ir paliekame išbrinkti (bent keletai valandų arba iš vakaro). Nupilame vandenį.
Aguonas permalame  - aš tam naudoju rankinį blenderį. Baltymą išplakame su cukrumi iki standžių putų. Sudedame į aguonas. Įmaišome apelsinų džemą ir razinas.

Aptepimui ir suklijavimui:
1 trynys + 2 šaukštai pieno - šakute paplakti iki vienalytės konsistencijos

Tešlą iškočiojame, ant jos paskirstome įdarą, palikdami kraštelį. Kraštelį patepame trynio ir pieno mišiniu, vyniojame vyniotinį. Vyniotinį dedame ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Kadangi man ištisas netilpo, perpjoviau pusiau. Aptepame likusiu kiaušinio trynio ir pieno mišiniu ir paliekame pusvalandį pakilti.
Kepame iki 220 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes. 

Papuošimui:
pusė plytelės šokolado, ištirpintos su šlakeliu pieno

Iškepusį vyniotinį aptepame šokoladu. Galima pabarstyti migdolų drožlėmis.






6 komentarai:

Aušra rašė...

labai labai grazu! IMPRESSED!

bea rašė...

Dėkoju :)

Vilma rašė...

Na, BAF'e, Beata, orkaitė pavedė visas, bet taviškis aguoninis tikrai nebuvo iš prasčiausių :) Gal tik keista buvo ragauti karštą pyragą, nes niekas jam nesuteikė laiko atvėsti. Aš irgi stipri tik savo virtuvėje :D

Indrė rašė...

Bet koks jis skanus buvo - dar dabar skonį atsimenu!!

Vilma rašė...

Išbandžiau pernai tešlą savo vyniotiniui (įdarą darau kitokį), ji tobula. Šiemet vėl kepsiu pagal tą patį receptą. Tiesa, įdaro dedu gal tris kartus daugiau, nes mes lengvai dėl opijaus pamišę. :)

Vilma rašė...

Tešla tobula! Įdarą darau savo ir dedu gal tris kartus daugiau, nes mes lengvai pamišę dėl opijaus. :)