2012 m. lapkričio 7 d., trečiadienis

Vištienos pyragas

Ach ta tamsa non-stop. Diena prabėga darbe, kai neturi laiko išbėgti laukan ir pagauti nors šiek tiek dienos šviesos, važiuoji namo ir... tamsu! Norisi sotaus, jaukaus maisto ir daug daug miego (o man reik bent 9 val. miego, tik ar aš jas gaunu??? drambliuko svajonės). Aš manau, kad esu priklausoma nuo saulės ir daug daug šviesos. Kai taip niūru, aš nesidžiuginu. O dar per radiją kala kasdien - lapkritis optimizmo mėnuo, bla bla bla! Kokio velnio??? Pasidariau Learned Optimism Test - dar labiau nuotaika nukrito - rezultatai nedžiugina. Džiugina tik skaniai pavalgyti! O skaniai nufotkinti tokioje tamsoje nesugebu, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr. Paurzgiau pilna burna, gerai kad neapsibarsčiau, haha!




Vištienos pyragas
(8-10 porcijų)

Tešla:
200 g miltų
100 g sviesto
50 g tarkuoto sūrio "Džiugas"
3-4 šaukštai šalto vandens
Keli žiupsniai druskos
Žiupsnis tarkuoto muskato riešuto

Įdaras:
400 g vištienos, supjaustyti nedideliais kubeliais (~1 cm dydžio)
Pusė šaukštelio kario miltelių
10-12 pievagrybių, supjaustyti plonais griežinėliais
0,5 stiklinės grietinėlės
Sviestas kepimui
1 stiklinė virtų ryžių
Druska, pipirai

Bešamelio padažui:
30 g sviesto
1 šaukštas miltų
1-1,5 stiklinės pieno
Druska, pipirai

Sauja tarkuoto Džiugo užkepimui

Gaminame tešlą:
Miltus su sviestu, druska, pipirais ir muskato riešutu sutriname iki trupinių, suberiame sūrį, supilame vandenį ir užminkome tešlą. Ją atidedame, uždengę, kad neišdžiūtų.

Gaminame įdarą:
Įkaitiname sviestą keptuvėje, suberiame pievagrybius. Bet nesugrūskime jų, jie turi gražiai vienas šalia kito gulėti - kitaip jie neapskrus, o paleis sultis ir ims troškintis, o ne kepti. 

[Kaip rašė Julia Child knygoje Mastering the Art of French Cooking "Successfully sauteed mushrooms are lightly browned and exude none of their juice while they are being cooked; to achieve this the mushrooms must be dry, the butter very hot, and the mushrooms must not be crowded in the pan. If you saute too many at once they steam rather than fry; their juices escape and they do not brown. So if you are preparing a large amount, or if your heat source is feeble, saute the mushrooms in several batches".]

Apskrudus grybams, supilame grietinėlę, ir truputėlį juos patroškiname, pasūdome. Sudedame grybus į ryžius. Tada įkaitiname dar šiek tiek sviesto ir apkepame vištienos gabalėlius, pabarstome kariu, įberiame druskos ir pipirų. Sudedame vištieną į grybų ir ryžių mišinį. 

Išverdame bešamelio padažą: ištirpiname sviestą, suberiame  miltus ir išmaišome, tada supilame pieną, išmaišome ir kaitiname, kol sutirštės. Padažą supilame ant vištienos ir viską gerai išmaišome. 

Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi, tešlą iškočiojame ir sudedame į kepimo formą taip, kad ne tik dugnas būtų užklotas, bet ir krašteliai. Tešlą kepame 15 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tada sudedame įdarą, užberiame sūrį ir kepame dar apie 25-30 min. 
Valgome karštą!

Žiauriai skanu!



9 komentarai:

Vilma rašė...

Įsivaizduoju, kad skanu tikrai :) Net ir fotografuojant tokiomis sąlygomis, kurios ir mane varo į neviltį. Užsisaugau.
Recepte, bešamelio produktuose tikriausiai turi būti 1-1,5 stiklinės pieno, o ne miltų?

bea rašė...

Na taip, vat ir sakau, ta tamsa į neviltį varo - klaidos veliasi. Ačiū, pataisiau. Skanus jis... Niam.

Aušra A. rašė...

Paurzgei bet kitus šyptelti privertei :) Smagiai tu čia :)

O ruduo tikriausiai tik tam ir skirtas - kad nuvaryti visus į neviltį su tamsa, o paskui, kai antroje žiemos pusėje pradeda šviesėti, tuo labai džiaugtumėmės :)

Sigita rašė...

Noriu pasiteirauti kokią mėsytę naudojote šiam pyragui - krūtinėlę, kumpelį ar kt. Dėkui.

bea rašė...

Krūtinėlės mėsą.

Mindaugas rašė...

Beata, dėl fotografavimo vakare ir mane nervina, tų įgūdžių vis pritrūksta, nenusimink - practice makes perfect!
Man gal blicas padės, jau nusižiūrau vieną :)

Taikliai čia su tuo receptu, Lapkričiui kaip tik! ;)

bea rašė...

O aš turbūt niekada nepamilsiu blico.. Man jis toks atgrasus :(

Karolina rašė...

Ačiū už šį nuostabų receptą! Niekur kitur nemačiau tokio recepto, visur tik su sluoksniuota tešla. Šeimynai labai patiko ;) tik dariau su paprastu sūriu o ne džiugu, bet vis tiek skonis nuostabus ;)

bea rašė...

Labai džiaugiuosi, kad patiko :)