2012 m. lapkričio 2 d., penktadienis

Jautienos troškinys

Aš manau, kai jauties nekaip, jautienos troškinys su taure vyno yra tai, kas gali pakelti gyvenimo džiaugsmą į visai kitą lygmenį. Pakylėti! Mat jau kelios dienos esu šlykščiai peršalusi. Nuo įsimintino šeštadienio, kai teko vėjyje laukti vieno žmogaus (daugiau neteks laukti), kosėjau, o šiandien ir krėtė. Bet kai yra taip blogai, vienintelis būdas gydytis - ne ne, neatspėjote, tikrai ne gulėti lovoje, - siautėti virtuvėje! Ten aš iškart pamirštu apie visas ligas, blogas savijautas, liūdesį ir bet ką kitą, kas yra negerai. 
Šiandien man didelio malonumo suteikė nuostabiai gražus jautienos gabalaitis, kuris patraukė mano akį turguje. Įsivaizdavau minkštutėlę, trupančią mėsytę su daug padažo, apsemiančio grikius dubenėlyje. Iš vaikystės prisimenu grikius su mėsišku padažu ir man tai sukelia labai gerus, jaukius jausmus, tokia nostalgija buvimo maža, aprūpinta, nerūpestinga. Šiandien norėjau tai atkartoti - šiandien norėjau paskandinti grikius padaže su trapia plūduriuojančia gardžia mėsyte. Tai tarsi sveikatinimosi terapija. Nors ir su vynu. Nerealiai skanu. Gaminkite ir valgykite, nes taip prisakiau ;) Ot.



Jautienos troškinys
Gaminimo laikas: ~3 val.

700 g kokybiškos jautienos (naudojau tą, iš kurios galima gaminti steiką. Steiko, kad ir kaip norėčiau, dar neišmokau gaminti, bet gera jautiena tikrai kainuoja... Už šitą gabalėlį turguje mokėjau 19 Lt - tikslumo dėlei)
1 didelis svogūnas
1 didelė morka
1-2 saliero kotai su lapais
100 ml sauso raudono vyno
3 šaukštai Vusterio (Worchestershire) padažo
1-2 cm dydžio gabalėlis šviežio aštraus pipiro (sėklytes išėmiau, kad nebūtų per aštru, ne visi mano namiškiai mėgsta aštriai)
druska, kvapieji pipirai, juodieji pipirai, lauro lapas
1 šaukštas miltų
Keli šaukštai sviesto, keli šaukštai kepimui skirto alyvuogių aliejaus

Mėsytę susipjausčiau nedideliais kubeliais - maždaug 1 cm dydžio, išmaišiau su miltais. Svogūną supjausčiau vidutinio dydžio kubeliais, morką - trikampiukais. 
Keptuvėje įkaitinau šaukštą sviesto (kol suputos) su šaukštu aliejaus ir apkepinau mėsą. Keptuvė turi būti gerai įkaitusi, kad mėsytė būtų apskrudusi, bet neišsausėtų, todėl kepiau per kelis kartus. Tada su likusiu sviestu ir aliejumi apkepinau svogūnus su morkomis, į puodą, kuriame ketinau troškinti, sudėjau apkeptą jautieną, daržoves, įpyliau šiek tiek vandens ir ėmiau troškinti. Įmečiau kvapiųjų pipirų (4-5 vnt.), įmaliau šiek tiek juodų pipirų, įbėriau druskos, įmečiau lauro lapą bei įdėjau su siūlu suvyniotus saliero kotus su lapais bei aštraus pipiro gabalėlį. Troškinau apie pusantros valandos, tada įpyliau sauso raudono vyno, vusterio padažo ir dar troškinau kurią laiką, kol mėsytė suminkštėjo. 
Sako, galima naudoti greitpuodį, bet neturiu tokio. Gal ir neketinu turėti.

Išverdam grikių, įsidedam troškinio, įsipilam raudono vyno... Paragaujam. Gyvenimas gražus ar ne? 
Paprastas oralinis malonumas :). 






Komentarų nėra: