2014 m. kovo 30 d., sekmadienis

Karamelizuotų kriaušių pyragas su rozmarinų pagrindu

Vienoje kavinėje užmačiau užrašą: "who eats alone, chokes alone" (Kas valgo vienas, užspringsta vienas). Išties manau, kad geriausias metas bendrauti yra kartu valgant. Nors pati dažnokai valgydavau su knyga, žurnalu ar laikraščiais, bet labai mėgstu tai daryti kompanijoje. Kartą vieną vakarą restorane stebėjau porą, kuri per visą minimum trijų patiekalų vakarienę persimetė tik keliais žodžiais, tačiau visą vakarą išmaniaisiais mobiliaisiais fotografavo savo maistą ir greičiausiai dėjo į Facebook'ą. Tokiu atveju, aš ne apie šitą būdą valgyti kompanijoje. Padėkime mobiliuosius į šoną ir pabendraukime.


Karamelizuotų kriaušių pyragas su rozmarinų pagrindu 

(adaptuotas iš Gourmantine)
(~8 porcijos)

Pagrindas
180 g miltų
50 g cukraus
žiupsnis druskos
žiupsnis džiovinto rozmarino
1 didelis kiaušinis
90 g sviesto

Karamelizuotos kriaušės
3 Conference rūšies kriaušės
2 šaukštai sviesto
2 šaukštai medaus
2 apelsinų sultys

Kremas
1 stiklinė pieno
3 kiaušiniai
50 g rudo cukraus

Viršus:
sauja migdolų
2 šaukštai rudo cukraus




Tešlai: sudedame į kombainą visus ingredientus, išskyrus kiaušinį. Išsukame peiliu iki smulkių trupinių, tada įmušame kiaušinį ir sukame tol, kol tešla sulips į kamuolį. Padedame ją į šaldytuvą, kol pasiruošime įdarą.
Kriaušes nulupame, perpjauname pusiau ir išimame sėklalizdžius. Keptuvėje ištirpiname sviestą ir kepiname kriaušes po keletą minučių iš abiejų pusių. Supilame apelsinų sultis, sudedame medų ir troškiname apie 10-15 min. vis apverčiant, kol skystis virs karamele, o kriaušės bus aplipusios karamele.
Atšalusią tešlą iškočiojame, bei ja išklojame kepimo formą, suformuodami kraštelius. Kol įkais orkaitė, tešlą su visa forma įdedame į šaldytuvą. Orkaitei įkaitus iki 200 laipsnių, tešlą užklojame kepimo popieriumi ir supilame pupelių ar ko nors panašaus jai prispausti. Kepame apie 15 min, tada nuimame pupeles ir kepame dar 5 minutes.
Karamelizuotas kriaušes supjaustome į 4-5 dalis ir sudedame ant apkepto pagrindo. Suplakame kiaušinius su pienu ir cukrumi, pilame ant kriaušių. Dedame pyragą į orkaitę ir kepame apie 15 min.

Migdolus su cukrumi kombainu sukapojame iki smulkių gabaliukų. Tada suberiame juos ant apkepto pyrago ir kepame dar 10 min. 




Receptas publikuotas www.svyturys.lt

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Koks grožis ir skonis manau. Būtinai bandysiu šį pyragą, kai baigsiu darbus.