2013 m. kovo 31 d., sekmadienis

Trapus pyragas su riešutais ir morengu


Lenkijoje Velykoms visada yra kepami pyragai, vadinami Mazurek. Tai trapios tešlos pagrindas su įvairiausiu viršum - dažniausiai vis tiek pyragas būna neaukštas, pjaustomas kvadratėliais ir trapus.  Šioms Velykoms ir mes namuose kepėme du mazurkus: vieną su uogiene, o kitą su riešutais ir morengu. Abu jie yra nuotraukoje:


Trapus pyragas su riešutais ir morengu

(Receptas adaptuotas iš Na Miotle)

Tešla:

250 g miltų
125 g šalto sviesto
80 g cukraus
3 tryniai
žiupsnis druskos

Visus ingredientus, išskyrus trynius, sudedam į virtuvinį kombainą ir su peilio antgaliu išsukam iki trupinių (galima rankomis, bet ilgiau užtruks). Sudedam trynius ir užminkome tešlą. Padedam šaltai vienai valandai.

Įdaras:

1 skardinė Rokiškio karamelizuoto kondensuoto pieno
50 g sviesto
50 ml pieno
1,5 stiklinės lazdyno riešutų

Sviestą su abiejų rūšių pienu sudedame į puodą ir verdame vis pamaišydami ant mažos ugnies apie 20 min. Tada suberiame riešutus ir paliekame pravėsti, kol iškepsime pagrindą.

Morengas:

3 baltymai
1 stiklinė cukraus

Išplakame baltymus iki standžių putų, tada po truputį beriame cukrų ir plakame, kol visas cukrus ištirps.

Papuošimas:

Juodas šokoladas
Šlakelis pieno


Atšalusią tešlą pirštais ar kočėlu tolygiai paskirstome kepimo formoje, išklotoje kepimo popieriumi, ir kepame 20 min. 200 laipsnių temperatūroje.
Kai tešla apkeps, supilame ant jos karamelinę masę ir ant viršaus tolygiai paskirstome išplaktus baltymus. Dedame į 140 laipsnių orkaitę ir kepame apie 30-40 min.
Kai pyragas iškeps, puošiame su pienu tirpintu šokoladu. Labai, labai skanu!



Komentarų nėra: