2012 m. sausio 15 d., sekmadienis

Creme brulee

Specialius indelius šitam desertui turiu jau kokius 4 ar 5 metus. Be abejo, pirkti šitam tikslui. Ir kada prisiruošiau pagaminti, a? Tik šiandien! Ilgas kelias. Ypač man, nes esu ganėtinai spontaniška ir impulsyvi. Bet matyt impulso užteko indeliams, o gaminimui - teko prisiruošti atskirai. Be to, gera draugė paskolino man buitinį degiklį traškiam cukriniam paviršėliui padaryti, tad tai buvo papildomas stimulas. Ir man LABAI patiko. Namiškai apakę žiūrėjo, ką gi aš čia darysiu su "suvirinimo" aparatu, bet buvo fun. Tikrai dar darysiu :) Dukra liepė jau kitam sekmadieniui...



Creme brulee (šaltinis: Mary Berry's Complete Cookbook)
skirta 6 formelėms, bet aš išdalinau į 9

Šiek tiek sviesto formelių ištepimui
4 tryniai
30 g vanilinio cukraus
600 ml riebios grietinėlės (35 proc. minimum)
60 g demerara cukraus

Įkaitiname orkaitę iki 160 laipsnių.

Formeles ištepame sviestu. Trynius išsukame su vaniliniu cukrumi iki baltumo ir purumo.
Grietinėlę kaitiname, kol beveik užvirs. Tada ją iš lėto pilame į trynius ir plakame juos šluotele visąlaik.

Taip paruoštą kremą supilstome į formeles, kurias statome ant skardos. Į skardą pilame karšto vandens, kuris turi siekti pusę formelių aukščio. Statome į orkaitę ir kepame 25 min. Paliekame atvėsti.

Kremo paviršių pabarstome demerara cukrumi ir su degikliu skrudiname, kol cukrus išsilydys. Šaldome dar keletą valandų šaldytuve.

Deserto paviršiuje turi būti kieta plutelė, kurią po to labai smagu sudaužyti šaukštu, o apačioje - minkštas saldus kremas.

3 komentarai:

Vaida rašė...

ooo, mano paskutinio meto topas :). man pasisekė nusipirkti visą komplektuką - keturis indelius ir specialų degiklį Varšuvoje, už juokingus pinigus. Bet įdomiausia, kad receptas ant dėžutės - šešioms porcijoms, tai teko suktis iš padėties ir ieškot, kur supilt likusią masę.. ir receptas paprastesnis ir ne toks riebus, grietinėlė perpus su pienu.

Jaukūs namai rašė...

O aš vis delsiu šį gėrį gaminti, nes neturiu degiklio... Bet tikiu, kad greitu metu jį kur nors aptiksiu nusipirkti ir creme brulee stovės ir ant mano stalo. :)

bea rašė...

Degiklių yra pirkti Sangaidoje. Jei Kaune, tai prie pat Akropolio. Vilniuje - Naugarduko g. http://www.sangaida.lt/