2011 m. gruodžio 14 d., trečiadienis

Tvirto kūno keksas

Yra tokia mano mėgstama knyga, iš kurios gvelbiu bazinius tešlų receptus. Vakar kepiau Drezdeno Stollen pagal variantą iš Neringos blogo, pastačiusi kildinti tešlą, nutariau išnaudoti laiką ir iškepti ką nors kito. Keksą. Paprastą, tvirto kūno keksą. :) Taip, žinau, ne apie vyną kalbu, bet vis tiek, šitas keksas tvirto kūno ir pašvilpkit jūs man, jei norit.

Tvirto kūno keksas
(66 psl., I receptas)

300 g miltų
200 g sviesto ar margarino
200 g cukraus
4 kiaušiniai
200 g razinų
1 šaukštelis kepimo miltelių
Vanilė ar kitokie mėgstami kvapai

Sviestą išsukam iki purumo, tada mušame kiaušinį, beriame po šaukštą cukraus ir miltų (sumaišytų su kepimo milteliais), išsukame. Ir taip po truputį viską sudedam. Kai tešla paruošta, į ją įmaišome nuplautas ir nusausintas razinas, kvapus. Kepame riebalais išteptoje keksinėje formoje apie 45-55 minutes įkaitintoje iki 180 laipsnių orkaitėje. Kai iškeps (pabadžius pagaliuku turi būti sausa), ištraukiame, atvėsiname ir pabarstome cukraus pudra. Galima glazūruoti cukraus pudros ir citrinos sulčių glazūra (apie 1/2-1 stiklinės cukraus pudros sumaišoma su 2-4 šaukštais citrinos sulčių).

P.S. aš razinas sumaišiau su šaukštu kakavos ir dėjau tik kekso apačioje, todėl tas vienas kampelis toks rudas.

8 komentarai:

Indrė rašė...

Tikrai nuostabus! Aišku aš razinų nedėsiu (nors buvo skanu, bet nedėsiu :) ). Bet vos baigsis sausainiai - kepsiu :)

Egle rašė...

beata, aš, žinok irgi tik šitos knygos keksus kepu. ir kiek bandžiau, man geresnio ir skanesnio nei šitas: http://www.zaidimuaikstele.lt/2010/11/retro-receptai-keksas-su-razinomis.html nėra.

Karolina rašė...

Jis taip ir vadinasi? :)) Aš ir varčiau kažkada knygą panašaus "stovio" tai ten juokingų ir nesuprantamų pavadinimų begalės :)

Anonimiškas rašė...

Aha, as irgi sita knyga turiu... Reikes pavartyti. Ten dar tokiu tortu nuotrauku prideta...

Dalia, Septyni virtieniai rašė...

O, ši knyga išleista kulinarinių ir visokių kitokių knygų stygiaus laikais, turbūt visi ją esame matę, nors aš mačiau tik iš tolo.
Gera mintis razinas dėti į vieną kampą, išeitis tuomet, kai vienuose namuose aptinkami ir razinų mylėtojai, ir nekentėjai.

Anonimiškas rašė...

Zinokit, issikepiau sita "tvirto kuno" keksa;) Tikrai nemelas, keksas tikrai tvirto kuno... Iskilo gerai, isemus nesuzmeko, tik gal sausokas. Gal siulyciau sulaistyti kuom nors. Nors siaip labai valgomas. Tiesa, tesla maisiau mikseriu, tai vos uzteko galingumo (vos pasuko;) Anasyk kepiau "grietineles keksa" is Forelles, tai anas blogai iskilo ir suzmeko, uztat buvo slapias... Tiesa ana gausiai sulaisciau glajum, o sito ne. Sitas gerai issikele ir nesuzmeko, uztat sausokas... kaip jums?

bea rašė...

Man nebuvo sausokas.. Gal perkepėt? Galima įdėti džviovintų vaisių tešlon, gal jie pagyvintų?

Anonimiškas rašė...

Nu gal ir perkepiau... man. Vis baisu buvo, kad va isimsiu, o jis ims ir suzmeks... Tai reikes bandyt dar syki, trumpiau. Dekui.