2011 m. spalio 11 d., antradienis

Moliūgų duona pagal Sonatiną


Šįmet akivaizdžiai buvo moliūgų metai: jų užaugo daug ir tokių visai visai nemažų. Prapjovus moliūgą, reikia jį skubiai doroti (ilgai nestovi, o šaldytuve vietos nėr...), tai aš jį greitai dalinu į kairę ir į dešinę bei darau visokiausius patiekalus. Šįkart buvo moliūgų sriuba, daržovių troškinys su moliūgais ir moliūgų duona pagal Sonatina. Ji man patiko, bet kitąkart dėsiu į pačią tešlą įvairiausių žolelių, man norėjosi ryškesnio skonio. Bet moliūgo panaudojimui puikus receptas. Duona susivalgė ir nė ženklo neliko. Beje, tokį niūrių rudeninį orą ši duona laaabai pagerina savo linksma saulėta spalva. Nes kitaip dar galima užsidepresuoti: šalta, nešildo, lyja... (vietoj daugtaškio prašau įsivaizduoti poriebį keiksmažodį).
Ir prie viso šito baisumo mane ištiko dar didesnis baisumas: mano mielasis rožinis telefonas išsimaudė klozete. Gal ir galima džiaugtis, kad prieš atliekant gamtinius reikalus, tačiau net ir šis faktas nepadėjo. Jis mirė ir niekas jo nebesutaisys. Labai tikiuosi, kad artimiausiu metu turėsiu naują telefoną, tik deja jis nebus rožinis. Et, teks aplipdyt swarovskiais (nors taip norėčiau panėšėti į fyfą, mat kažkodėl pastaruoju metu man vis kas nors pasako, kad esu baisiai griežta, fyfos gal nebūna griežtos, a?).

Bet kepkime duoną, tiek to tos modernios technologijos...

Moliūgų duona (paspaudus nukeliausime į Sonatinos receptą)

500 g moliūgo gabaliukų arba 300 g moliūgų tyrės
25 g. šviežių mielių
2 a. š. skysto medaus
500 g miltų
2 a. š. druskos
1 kiaušinio trynys + 1 v. š. pieno
2 v. š. moliūgų sėklų duonai pabarstyti

Užvirti didelį puodą pasūdyto vandens. Suberti moliūgo gabaliukus ir virti, kol suminkštės, apie 20 minučių. Nuvarvinti (skysčio neišpilti) ir pertrinti per sietelį ar sutrinti blenderiu. Tyrę ir paliktą nuovirą ataušinti iki kambario temperatūros (tai užėmė daugiausiai laiko).

Mieles sduėti į 60 ml palikto nuoviro (ar vandens, jei naudojate moliūgų tyrę). Supilti medų ir maišyti, kol ištirps.

Dideliame dubenyje miltus sumaišyti su druska. Viduryje padaryti duobutę ir supilti mielių mišinį, tuomet moliūgų tyrę.

Po truputį nuo kraštų įmaišyti miltus, kol gausis pakankamai standi lipni tešla. Jei tešla per kieta, įpilti kelis šaukštus moliūgų nuoviro (ar vandens). Jei per skysta - dar šiek tiek miltų.

Tešlą dėti ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkyti apie 10 minučių, kol ji taps lygi ir elastinga.

Dėti tešlą į švarų dubenį, uždengti rankšluosčiu ir kildinti, kol padvigubės, apie 1,5 valandos. Paminkyti ir leisti pailsėti 10 minučių.

Suformuoti duonos kepalą, dėti į aliejumi pateptą ar kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir uždengti rankšluosčiu. Kildinti, kol padvigubės, apie 1 valandą.

Patepti duoną kiaušinio trynio ir pieno plakiniu, pabarstyti moliūgų sėklomis. Kepti iki 220° C įkaitintoje orkaitėje 10 minučių, tada sumažinti temp. iki 180 laipsnių ir kepti dar apie 30 min. Ataušinti ant grotelių. Skanaus! 

Aš tešlą ruošiau duonkepėje, tad tešlos ruošimo laikas buvo trumpesnis.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

kepiau vakar šitą duonelę - labai labai patiko, va ir dabar skanauju kaip gardžiausią pyragą :)

Unknown rašė...

Kepu jau seniai pagal šį receptą. Kai pamirštu, atsidarau šį tinklaraštį ir vėl kvepia namai...