2011 m. rugsėjo 1 d., ketvirtadienis

Morkų tortas su varškės kremu

 

Rugsėjo 1-oji... Ačiūdie ji pakeliui į pasibaigimą. Buvo graži diena, bet nuvargino irgi nerealiai. Ir nuo jos prasidės kitas etapas: reik susidėliot save ir savo vaikelius į jų tvarkaraščių ritmą, sudėlioti jų pamokas, būrelius, paankstinti ėjimą gulti, ryte man keltis anksčiau, nes prisižadėjau daryti pusryčius jiems... Ech. Fantazija su tais pusryčiais nėra pas mane labai išbujojus, gal kas nors komentaruose man patars? Šiuo metu mano planuojamas įmanomų pusryčių sąrašas yra šis:
1. Blynai
2. Kiaušinienė
3. Omletas
4. Sumuštiniai
5. Ryžiai su kiaušiniu
6. Sausi pusryčiai su pienu
7. Bandelės su uogiene
8. Dešrelės
9. Žuvies piršteliai
10. Lietiniai blynai
11. Varškėčiai
12. Košė (užpiltinė, trumpo virimo ir pan.)
13. Jogurtas/sūreliai 
Kažkur skaičiau, kad žmonės nemėgsta įvairovės ir pusryčiams renkasi dažniausiai tą patį. Bet man pačiai patinka įvairovė. Vaikams ko gero irgi. Taigi, laukiu patarimų.


O šiandieną mes paminėjome per daug blogų praūžusiu morkų tortu ir pirktiniais ledais. Morkų tortui gaminti naudojausi Laisvalaikio virtuvėje receptu ir patarimais - jie puikūs. Perkeliu šiek tiek adaptuotą tekstą čia, tikiuosi Reda nesupyks, bet jos variantas man pasirodė pats geriausias. Tiesa, tortas labai skanus! Šeimynykščiai, keletas svečių ir giminiečių valgė nuoširdžiai ir pasigardžiuodami.

Morkų tortas su varškės kremu

Papločiams reikia:

~230 g miltų (2 stiklinės)
2 a.š. sodos
2 a.š. kepimo miltelių
2 a.š. cinamono
1/4 a.š. druskos
~600 g tarkuotų morkų (3 stiklinės)
~100 g stambiai smulkintų riešutų
~60 g kokoso drožlių (1 stiklinė)
1/2 stiklinės razinų
300 g rudojo cukraus (2 stiklinės)
1 stiklinė aliejaus
4 nemažų kiaušinių

Kremui reikia:

500 g varškės
150 g cukraus pudros
1 a.š. vanilės esencijos
400 ml plakamosios grietinėlės (~35 %)
1 citrinos sulčių

Papuošimui:

200 ml plaktos grietinėlės

Dubenyje suberti miltus, kepimo miltelius, sodą, cinamoną, druską, sumaišyti ir atidėti į šalį. 
Smulkiai sutarkuotas morkas (bulvių tarka) sukrėsti į kitą nemažą dubenį, berti kokoso drožles ir riešutus bei gerai nuplautas razinas. 
Dar kitame dubenyje supilti aliejų ir suberti cukrų. Paplakti kelias minutes, tada mušti po vieną kiaušinį, po kiekvieno plakti ~1 min. Turi gautis tokia šviesiai rusvos spalvos vientisa masė. Tada jau atsargiai įmaišome miltų mišinį (neplakti) ir morkas. 
Galima tortą daryti apvalų, tada reiktų tešlą padalyti į tris ar keturias lygias dalis ir kiekvieną iškepti apvaliose formose. O aš, kaip ir Reda,  naudojau dvi vienodo dydžio stačiakampes skardas (tas, kurios priklauso prie orkaitės), išklojau jas kepimo popieriumi, masę padalinau į dvi lygias dalis, abi dalis sukrėčiau į atskiras skardas. Su silikonine mentele išlyginau tešlą (tiek vienoje skardoje, tiek antroje) ir abi skardas šoviau į orkaitę, įkaitintą iki 160 C temperatūros. Kadangi tokie papločiai nebuvo stori, tai kepė ~30-35 min. (Kepimo laikas priklauso nuo to, kiek vienu metu kepame papločių ir kokio jie storio, todėl reikėtų nuolat stebėti, tikrinant mediniu pagaliuku, jį įsmeigus ir ištraukus turi būti sausas). 
Ištraukus iš orkaitės atvėsinti. 
Kol papločiai vėsta pasigaminti kremą pertepimams. Varškę pertrinti per sietelį, suberti cukraus pudrą ir įlašinti vanilės esenciją, išplakti (aš naudojau President varškę, kuri yra kreminė, tad jos pertrinti nereikėjo). Atskirame inde supilti grietinėlę, išplakti iki standumo ir atsargiai įmaišyti į varškės masę. Toliau nestipriai maišant, po truputį supilti citrinos sultis. 
Galiausiai atvėsusius papločius pertepti varškės kremu, torto viršų papuošti pagal fantaziją (riešutais, kokoso drožlėmis, džiovintais vaisiais ar net šviežiomis uogomis...). Aš papločius perpjoviau pusiau, gavosi 4 lygios dalys, tada jas pertepiau (prieš tai padalinus kremą į 3 lygias dalis), o viršų papuošiau plakta grietinėle. Paruoštą tortą dėti į šaldytuvą kelioms valandoms arba pernakt. 



Posted by Picasa

3 komentarai:

Gintautė rašė...

Puiki idėja Rugsėjo Pirmosios proga! Tortas - šventei švęsti, morkos - akytėms stiprinti (o jų šviesumo vaikučiams prireiks visus mokslo metus). Labai gardus ir idėjiškai teisingas skanumynas! :)

Jūratė rašė...

Mmm, neatsisakyčiau gabalėlio...
O pusryčiams dar tiktų apkeptos batono riekelės, mirkytos pieno ir kiaušinio plakinyje. Receptą galima rasti 26 "Virtuvės" numeryje, tik aš dedu mažiau cukraus ir apsieinam be cukraus pudros, arba galima pasiremti pirmoje Beatos knygoje esančiu prancūziško skrebučio su Nutella receptu. ;) Mano vaikas labai mėgsta tokius pagreitintus blynus. :D

Vida rašė...

http://www.liveinternet.ru/users/bogdana_buldyak/post189176994/

50 pusryciu pripazintu geriausiais