2010 m. lapkričio 7 d., sekmadienis

Duona, kepta duonkepėje

Pagaliau, pagaliau, pagaliau! Turbūt prieš pusantro, ar gal net du mėnesius, nusipirkau savo išsvajotą duonkepę. Ir ką... Po keleto "puikių" bandymų man ėmė atrodyti, kad aš niekam tikusi virtuvėje. Na negi taip gali būti? Čia gi tik miltai, vanduo, cukrus, druska ir mielės. Kiba aš jau visai kvaila... Pasirodo, net ir tokiame paprastume turi būti kažkokia super proporcija - ir tada pavyks! Pavyko... Na ne iš vienuolikto karto, kaip poniai Lemurkai, bet iš kokio 5 ar 6-o. Ačiū, Lemurka, tavo receptas man suveikė ir aš atgavau šiek tiek prarasto pasitikėjimo savimi... Tiesiog pateikiu receptą, jei kas turi panašių problemų - go ahead, pabandykit šitą variantą! 270 ml drungno vandens 2 a.š. cukraus 1 a.š. druskos 1.5 š. alyvuogių aliejaus (galima pilti kokio kvapnaus - pvz. kanapių arba moliūgų sėklų) 560 g. miltų (naudojau kvietinius, pirktus malūne, apie kurį rašiau anksčiau) 1 a.š. Fermipan sausų mielių (supyliau visą pokelį - 11 g) Viską šita tvarka sudedame į duonkepę, pasirenkame atitinkamą jos programą ir įjungiame. (Manosios Moulinex 4 programa, 1 kg kepalui). Po trijų + val. namai nuostabiai pakvimpa ir galima gardžiuotis šilta šviesia duona, užsitepti sviesteliu, kuris nuostabiai aptirpsta ir valgyti. Ir beje - labai skani traški plutelė!
Posted by Picasa

3 komentarai:

Ruta rašė...

Iš patirties galiu pasakyti, kad duonkepėje gerai iškepa tik specifinės konsistencijos tešlos (gana kietos/sausos) duona, jei tešloje daugiau skysčių, t.y. ji minkštesnė, kepdama sukrenta. O kadangi man asmeniškai patinka minkštesnė duona, tai aš duonkepėje tešlą tik minkau ir kildinu, o po to kepu orkaitėje, suteikdama norimą formą, ir nesukrenta net minkščiausios tešlos. Susitaupo rankinis darbas (ne paslaptis, kad duoną reikia minkyti ilgai), o rezultatas - puikus.

Ruta rašė...

Iš patirties galiu pasakyti, kad duonkepėje gerai iškepa tik specifinės konsistencijos duona (gana sausoka), o minkštesnės sukrinta; kadangi man labiau patinka minkštesnės, tai duonkepę naudoju minkymui ir kildinimui, paskui kepaliuką ar bandeles susiformuoju kaip noriu, pakildinu ir kepu orkaitėje, puikiai iškepa duona pagal bet kokią receptūrą.

Lemurka rašė...

Nu jo,paskaiciau paie ta 'ponia,kuriai is 11 karto kazkas pavyko", nuzvengiau posmeli :D Taip malonu,kad man (savanaudiskai as cia:D)net visas postas isskirtas :D Bet is tikruju,dziaugiuos,kad padejo mano produktu proporcijos . Super! Kaip va Ruta parase - tikrai labai svarbi teslos konsistencija - as dabar jau matau koks turi buti tas kamuoliukas - jei is vaizdo neaiskiai atrodo,tada atidarau - paciupineju,tesla NETURI lipti prie ranku. Ir tada is tikruju niekad nesukrenta duona!