2010 m. lapkričio 11 d., ketvirtadienis

Besišypsančios ketvirtadienio bandelės

Dukra pirmadienį pareiškė man: mama, namie tiek daug uogienių, kodėl tu neiškepi man bandelių su uogiene??? Klausimas labai konkretus ir labai kstati (į temą), taip sakant... Iš tiesų, kiba man sunku? Tai kad ne. Todėl ketvirtadienį (anksčiau neišėjo: antradienį buvo dantistė, trečiadienį mano dvasinio tobulėjimo kursai) susiradau receptą šiokį tokį ir, grįžusi iš darbo, užmaišiau tešlą. Pastaruoju metu man labai pradėjo patikti mielinės tešlos ir žaidimas su jomis. Geras jausmas, kai minkai, minkai, minkai (mintyse skaičiuodama deginamas kalorijas) ir ji tampa tokia elastinga, graži, blizganti. Po to vis maga prieiti ir, pakėlus užklotą, žvilgtelti, kiek ji pakilo. Jei daug - taip gera palieka... :) Va, ypač šitos tešlos atžvilgiu: ji atrodė tokia gal ciut per kieta bandutėms, o pasirodo pats tas - nuostabiai pakilo ir bandelės gavosi tikrai purios ir minkštos. Tik nežinau kokio sąmonės užtemimo vedama aš padariau jas kaip pyragiukus, kurie kepant išsišiepė. Tačiau kadangi uogienė buvo tiršta - ji neištekėjo, o tiesiog pasirodė ir sau gulėjo tarp dviejų bandelės kraštų ir gerai jautėsi (tik tol, kol nepakliuvo į akis alkaniems namiškiams - na taip jai ir reikia!)

Tešla:
500 g miltų
75 g cukraus
žiupsnelis druskos
250 ml pieno
1 šaukštas grietinės
30 g šviežių mielių

Įdarui: uogienė ar saldi varškė, ar nutella, kaip tik norisi.

Mieles sumaišome su šaukštu cukraus ir paliekame keletui minučių. Pieną pašildome (pirštas įkištas į jį turi nejausti karščio, o tik ciut šiltumą), į pieną sudedam viską, kas liko, padarom duobutę, į kurią įpilam mieles ir maišom šaukštu. Kai viskas šiek tiek išsimaišo, minkome rankomis. Reikėtų padirbėti bent penketą minučių, tada tešla bus elastinga ir vientisa. Paliekam tešlą šiltai pakilti, pabarstę ją miltais ir uždengę.

Man užteko 40 min., ji buvo pakilusi dvigubai. Tešlą iškočiojame ir išpjaustome skrituliukus. Ant jų dedame uogienę ir apspaudžiame kraštus. Tada galima tarp rankų suvolioti į bandelę ir ją dėti sujungimu į apačią, tada neturėtų nusišypsoti, kaip padarė manosios. Padarytas bandeles paliekam 20-30 min. iškilti, tada patepam kiaušinio plakiniu, pabarstom cukrum ir 10-15 min. kepame 220 C įkaitintoje orkaitėje. Labai skanu, jau beveik neliko! :)
Posted by Picasa

9 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Aciu uz puikia ideja tavo dukrai, o tau uz recepta. Tikiuosi, kad man taip pat pavyks sukurti panasu grozi.

Anonimiškas rašė...

Labas vakaras,
nors ne kepeja as buvau kadais, bet beskaitydama Beatos dienorasti, uzsinorejau ja tapti... Ir atsitiko taip, kad kai tik ka nors iskepu pagal Beatos aprasyta recepta, namiskiai ragauja ir varto akis, isleisdami ta mielaji garsa:mmmm... o vyras ismoko net nauja komplimenta man ta proga: "taip skaniai dar nebuvau valges" ;-)
....
O sios puikios ketvirtadienines bandeles tikrai neislauks kito ketvirtadienio, ir musu namuose bus pervadintos i "Sestadienines" bandeles :-)

Anonimiškas rašė...

na kodel kodel kodel!!! jau taip pasizadejau talija naikinanciu kepiniu nekepti, valgyt tik troskintus brokolius, o cia... as noriu tu bandeliu!

Laura

bea rašė...

Laura, žinai, nuo kepimo talijai nieko nebūna. Vat tik jei valgysi...
xxixixiiii....

Asta rašė...

Atrodo neapsakomai minkštutės! Skanumėlis, ir aš noriu :)) Aišku, noriu ir talijos plonos, bet ką jau dabar? Reikia save guost tuo, kad tą tešlą minkant tikrai labai daug kalorijų sudega :))

Anonimiškas rašė...

Laba diena,
norėjau paklausti,ar sekančią dieną šios bandelės minkštos,ar tešla pakietėja?Suprantu,kad bandelės skaniausios tik iškeptos,bet man reikia jų sekančiai dienai.Kiek bandau įvairias mielines variacijas,tą pačią dieną skanu,minkšta ir t.t.Bet sekančią dieną lyg pažiedijusios jau.Patarkit,ką daryt.Ačiū labai.

bea rašė...

Be abejo, kitą dieną jos jau ciut kietesnės. Aš mėgstu uždengt švaria pašluoste, kad vėsdamos nedžiūtų.

Kristina rašė...

norėjau paklausti dėl mielių. kas tos "gyvos mielės"? gavau tik presuotas mieles po 100 g ir ten nei žodžio apie jų gyvybingumą :D
gi rašiau, kad nedraugauju su mielėm :D net etikečių skaityti nemoku :(

bea rašė...

tai tos ir bus ;) gyvos tai reiškia ne sausos. Būna pokeliuose sausos kaip milteliai, o būna po 100 g. geltoname popierėlyje. Parduotuvėje būna šaltai padėta.