2010 m. gegužės 22 d., šeštadienis

Nerealusis kefyro pyragas

O dabar apie tą minėtą nerealųjį pyragą. Jis susijęs su ta juodai balta sage, kurią dovanojau savo kitai mamai. T.y., nebūtų sagės, nebūtų ir pyrago recepto, nes nebūčiau pas ją apsilankiusi, ji nebūtų papasakojusi ir prašau – šitoks pyragas būtų prarastas plačiai visuomenei. Noriu neperdėdama pabrėžti, kad praradimas būtų ryškus. O tai savaime suprantama reiškia, kad pyrago nerealumas visai nėra perdėtas, jis gali būti patvirtintas liudininkų parodymų. Jei netinka jums giminystės ryšiais susiję liudininkai, ragavę šį konditerijos šedevrą, turiu ir nepriklausomą ekspertę – kaimynę-draugę, kuri pasižymi išlavintais pojūčiais ir skonio receptoriais, ir kuriai jos pojūčiai padiktavo paprašyti pakartojimo.

Po šios puikios įžangos, prašom receptas (tiesa, aš vis galvoju, kad būna žmonių, kurie savo firminių visokių ten išgirtų ir išgarsintų šedevrų receptus slepia ir džiaugiasi pagyrom neišduodami technologijos, o va aš ne tokia. Keista, bet mane tik džiugina, jei koks įdomesnis receptas pasklinda plačiai, kaip kažkada nutiko su tartos receptu, kurį paskleidžiau supermamos forume – jis kaip koks virusas užkariavo daug virtuvių, tame tarpe ir ko gero visi mano bendradarbiai jį išbandė ir su pasisekimu perdavė draugams, giminiečiams ir prijaučiantiems. Man tai atrodo būtina, kad tas šedevras gyvuotų, o tarta per visas vaikų šventes ugdymo įstaigose paprastai dingsta pirmoji ir visi jos recepto prašo.):

Pagrindas:

2 pakeliai sausainių Selga (naudojau 1 karamelinį ir 1 kondensuoto pieno skonio)

1 pakelis sviesto (naudojau 200 g Rokiškio sviestą. Ne tepų riebalų mišinį, o sviestą!)

Sausainius sutrinam į trupinius. Aš tai dariau kombainu su peiliu, jei tokio dalyko neturite, galite sausainius įdėti tarp popieriaus lakštų ir sutrinti kočėlu. O jei neturite net kočėlo, naudokite švarų butelį. Sausainių trupinius tada užpilame ištirpintu sviestu ir išmaišome. Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi ir suberiame į ją pagrindo masę bei gražiai šaukštu apspaudžiame ją prie dugno ir kraštų.

Įdaras:
O štai čia ir prasideda įdomybės. Įdarui reikia pasiruošti IŠ ANKSTO! T.y. prieš kelias dienas.

2 litrai kefyro (Naudojau įprasta parduotuvinį 2,5 proc. riebumo)
1 stiklinė cukraus
5 kiaušiniai

Su kefyru tenka pažaisti, tad klausykitės kaip aš tai dariau: trečiadienio vakarą nusipirkau kefyrą ir sudėjau jį į šaldymo kamerą, ketvirtadienio vakarą jį iš ten išsiėmiau, tada nakčia pasiuvau sūrmaišį, bo tokio neturėjau. Man rekomendavo pasiūti jį iš elementarių 40 den moteriškų pėdkelnių, ką aš sėkmingai ir padariau – nukirpau kojų dalį ir iš liemens srities padariau maišą – užsiuvau abiejų klešnių likučius su siūlu ir išskalbiau (na nešiotos gi buvo, naujų gaila...). Penktadienio rytą aš paėmiau puodą su skylutėmis (nuo garpuodžio, bet galima naudoti ir sietelį), jį aptempiau tuo kojinės maišu, po apačia pastačiau kitą puodą ir į kojinę supyliau atšilusį kefyrą. Išėjau į darbą. Grįžusi iš darbo radau puikiausiai nuvarvėjusias išrūgas ar kažką ten, ką sėkmingai supyliau į kanalizaciją, o tą likusią gražią baltą masę pasilikau. Štai tada ir gauname pagrindinį įdaro ingredientą ir galime grįžti prie pyrago!

Taigi, trynius su cukrumi išsukame iki baltumo, baltymus išplakame. Į trynių masę lengvai įsukame kefyro tirštimą (ar kaip jį pavadinti) ir atsargiai įmaišome išplaktus baltymus. Masę sukrečiame ant sausainių pagrindo ir kepame maždaug 45-50 min. 180 laipsnių orkaitėje.
Iškeptą pyragą pabarstome cukraus pudra.

Purumas ir švelnumas jo neišpasakytas, tirpsta burnoje ir šiaip labai labai geras pyragas. Tiesa, jei kam kils klausimų – nereikia jokių kepimo miltelių, jokių kvapų (vanilės ar citrinos, ar dar ko) irgi nenaudojau.
Ir tikrai neišsigąskite to šaldymo-atšildymo ir varvinimo, viskas labai nesudėtinga, netrunka ilgai, tik reikia nepamiršt atlikt ir viskas. O pats pyragas po to jau labai greitai ir lengvai pasidaro.

Posted by Picasa

14 komentarų:

Toma Kalas Beauty rašė...

Dėkoju už receptą, būtinai pamėginsiu ir aš išsikepti tokį pyragą :))))

Beta rašė...

Sveika Bea,

Nuolatos kaitau tavo blogą ir kartais pasigaminu siūlomus gardumynus, taigi ačiū, kad dalinies. O dėl kefyro pyrago- labai daug kur ši kefyro užsaldymo atšildymo technologija taikoma norint pasigaminti ricota, ką tu ir gavai išvarvinus atitirpusį kefyrą. Pati nebandžiau bt sako labai švelni varškytė išeina...

Unknown rašė...

Beata, pavyko!!!!
Na tikrai truputi išsigandau, kai kefyras atsileido ir buvo tiesiog skystas. Galvoju - kur gi ta varškinė masė??
Bet viskas gavosi puikiai, pyragas išties labai skanus, purus, niam... Dabar degustuojam su kolegom - smagu taip pradėti penktadienį...

ELena

bea rašė...

labai džiaugiuosi :). tikiu, kad jis apsigyvens pas jus dazniau :)

Dalruka rašė...

Dieviškas pyragas!!!

Anonimiškas rašė...

Aciu uz recepta pyragas fantastiskas!

Loreta rašė...

kefyrą jau užšaldžiau-atšildžiau, gavosi,įmaišiau į blynų tešlą, labai skanūs blynai, o pyragą tuoj tuoj bandysiu :)

Sonata rašė...

Noorėjau paklausti,o tą kefyro masę pilti ant nekepto pagrindo.Ir po to viską kišt į orkaitę?Arreik pagrindą šiek tiek pakept? aČIū

bea rašė...

nereikia pagrindo pakepti :) iškart pilam ir kepam viską kartu.

Sonata rašė...

Ačiū labai už operatyvų atsakymą

Anonimiškas rašė...

Ačiū už šį receptą.

Viršus gavosi puikiai, tačiau pagrindas man taip ir liko trupantis. viską dariau pagal jūsų receptą, bet trupiniai su sviestuku taip ir liko trupiniais. ką aš dariau ne taip? išduokite paslaptį. gal į pagrindą reikia kažko dar papildomai įmaišyti, pvz. to paties išplakto kiaušinio baltymo ar pan.? o gal reikia postambiai sutrupinti, ne su blenderiu?

bea rašė...

Šiek tiek trupa, taip, bet nelabai daug. Iš tiesų, priklauso ir nuo to, kokie sausainiai, ar sviestas tikrai sviestas, o ne tepus riebalų mišinys. Ir ar stipriai paspausite juos: nes neužtenka tik suberti, reikia dar truputuką ir paspausti su šaukštu ar ranka.

Anonimiškas rašė...

laba vakariuka,va susigundziau tavo recepteliu,ryt reikia svecius pavaisinti,o uzsisaldzius turiu tik 1l kefyro,nes planavau kita torciuka daryti.jei daryciau mazesne porcija,tai kaip tuos kiausinius padalint?geriau deti 2 ar 3? :)

Erika @ Pyragai rašė...

Eina sau... nerealiai patiko šis kefyro pyragas. Visa šeima buvo nustebusi kaip skanu. Ačiū Jums