2010 m. kovo 11 d., ketvirtadienis

Bandelės iš Sonatinos blogo

Šiandien pagaliau pirmąkart po žiemos džioviau išskalbtą patalynę lauke. Tai tooooks skirtumas nuo džiovintos patalynės patalpoje.. Ji tampa tokia gaivi ir kvapni, prakvipusi artėjančio pavasario kvapu, pasakiška... Tai aš ją nelygintą ir užvilksiu atgal ir kaifuosiu kaifuosiu... Ta pačia džiugia nata išsikepiau bandelių. Nors pas Sonatiną jos vadinasi duona, bet man tai gryniausios bandelės. Labai skanios... Dar karštas tris surijau su sviesteliu. Ech..

Štai receptas:

2½ a. š. sausų mielių
250 ml pieno
60 g sviesto
2 v. š. cukraus
2 kiaušiniai
560 g miltų
2 a. š. druskos
1 trynys ir 1 v. š. pieno bandelėms aptepti

Į dubenį įpilti 100 ml pieno ir suberti mieles. Palikti 5 minutėms, maišyti, kol mielės ištirps. Pašildyti likusį pieną puode su sviestu ir cukrumi. Maišyti, kol ištirps sviestas. Ataušinti iki kūno temperatūros ir įmaišyti kiaušinius.

Dideliame dubenyje sumaišyti miltus ir druską. Viduryje padaryti duobutę ir supilti pieną su mielėmis bei pieno-sviesto mišinį. Maišyti, kol gausis minkšta lipni tešla.

Išversti tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkyti, kol tešla taps lygi, blizgi ir elastinga, apie 10 minučių. Jei tešla per lipni - po šaukštą įmaišyti miltų. Nepadauginkite miltų, nes tešla bus per kieta.

Dėti tešlą į sviestu pateptą dubenį ir uždengti rankšluosčiu. Šiltai kildinti, kol padvigubės, apie 1 - 1½ val. Paminkyti ir leisti pailsėti 10 minučių. Padalinti tešlą į 19 dalių ir suformuoti bandeles. Bandeles dėti į kepimo popieriumi išklotą 26 cm skersmens formą, pridengti ir kildinti kol padvigubės, apie 30 minučių.

Patepti bandeles kiaušinio trynio ir pieno plakiniu, pabarstyti sezamo sėklomis, aguonomis, saulėgrąžomis, kmynais ir t.t. Kepti iki 220° C įkaitintoje orkaitėje 25-30 minučių, kol gražiai apkeps. Ataušinti ant grotelių.

Mano pastabos:

Naudojau šviežias mieles, man jos mielesnes (apie 30 g), bandeles aptepiau tik pienu, barsčiau sezamu, aguonom, kmynais, jūros druska. Ir svarbiausia - jos man kepė 11 minučių! Buvau nustačiusi laikrodį pusvalandžiui, ir ramiai sau lyginau, kol man viduje nesukirbėjo kažkas nueiti patikrinti. Ir ačiū die! Bandelės po 11 min. buvo pilnai iškepusios, purios, minkštos, traškiu viršumi. Nuotraukoje matote, kaip atrodė prieš kepimą ir kaip iškepusios, bei atlaužta bandelė. Nuostabu!

Posted by Picasa

4 komentarai:

vonioje rašė...

taip taip taip! (apie patalynę :)

Anonimiškas rašė...

Blyn. Ir aš vakar kepiau bandeles. Ne pagal sonatiną, o pagal senobinę knygą. gavosi tokios, kad nors namą iš jų mūryk, kietos kaip velnias :D Šeima suvalgė, beliko viena. O ką darysi, kai niekas nepripratę prie minkštų :D

Noa čia, nemoku komentuot kaip žmogus :D

bea rašė...

oj prajuokinai :). noa, ateik - išmokinsiu! :)

Zita rašė...

vaje, jei nebūtų 23,30 val. - eičiau bandelių kepti jau dabar, bet teks palaukti rytojaus. Ačiū už patrauklų praktinį recepto įgyvendinimą