2010 m. vasario 20 d., šeštadienis

Chilli con carne

Kažkada perskaičiau tokį posakį – The aroma of good chilli should generate rapture akin to a lover's kiss. Man jis labai tinka, nes labai mėgstu šį troškinį. Darau su įvairiom variacijom, o vakar dar pasitelkiau vieną Beatos Nicholson gudrybę. Ir buvo labai gerai. Valgiusieji – mieli darbiniai kolegos – kartojo šį patiekalą, manau tai neblogas įvertinimas. Tiesa, šis čilis niekada neprilygs čiliui virtam katile ant laužo, kokį kartą teko gaminti, bet juk žiema, tad atleistina.  

Chilli con carne

Naudojau:
1,5 kg maltos mėsos (50/50 kiauliena su jautiena)
2 didelius svogūnus
1 raudoną papriką (reikėjo dėti dvi, tikrai reikėjo)
1 česnako galvelę
1 didelį saliero kotą
2 ~420 ml skardines konservuotų pomidorų savo sultyse (be odelių)
2 skardines Heinz baked beans in tomato sauce (keptos pupelės pomidorų padaže)
1/3 indelio Kėdainių pomidorų padažo be konservantų
Maltą kuminą (pagal skonį, tik nepadauginkit, jis labai intensyvus, tikrai ne kaip kmynai)
2 šaukštų nesaldintos kakavos
1 stiklinės vandens
1 taurės raudono sauso vyno
1 šviežio aštraus pipiro arba džiovintų pagal skonį
Druskos, pipirų, lauro lapo
Aliejus kepimui

Mėsytę pakepinam per kelis kartus labai (aš per tris kepiau) ant didelės ugnies visą laiką su medine mentele paspaudžiant ir atskyrinėjant, kad faršas taptų birus. Apkepintą mėsytę dedame į puodą. Po to apkepinam supjaustytus svogūnus, kaip jie beveik sukeps, sudedam supjaustytą česnaką, maltą kuminą, papriką, aštrų pipirą. Kai daržovės apkeps, sumetam į tą patį puodą, supilam skysčius, pomidorų padažą, druską, pipirus, lauro lapą, pomidorus iš skardinės ir troškinam. Po gero pusvalandžio sudedam susmulkintą saliero kotą. Vėliausiai dedam kakavą ir pupeles, dar šiek tiek patroškinam ir ragaujam, pagal skonį pridedam dar pipirų ar kitų prieskonių. Valgom su bagete, marinuotais agurkėliais ar šiaip kas jums šaus į galvą.

Posted by Picasa

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Vajetus, kakava? O ką ta kakava čia duoda? Čia Noa, tik kitaip rašyt iš darbo neleidžia :D

bea rašė...

na ji duoda tokį intensyvesnį skonį, paryškina viską, žodžiu laaaaaaaaabai pagerina. Šitą momentą iš Beatos Nicholson nužiūrėjau. Esu darius pagal Mary Berry ir dėjus tarkuotą juodą šokoladą, irgi labai gerai. Tik kakavą paprasčiau, tarkuot nereik :)