2011 m. lapkričio 29 d., antradienis

Šokoladinis tortas su grietinėle

Mano drambliuko svajonė, aj ne, ką ten svajonė, iššūkis - pagaminti tikrą Black Forest Gateau,t.y. Juodojo miško tortą. Bet tam reikia turėti specialų likerį, vyšnių uogienę ir šiaip nemažai bovytis. O tortų daryti aš, iš esmės, nelabai mėgstu. Žodžiu ne svajonė, o nesąmonė. Taigi padariau tortą a la Black Forest Gateau. Ir jis gavosi labai skanus, o ko daugiau reikia, jei ne paprasto įvertinimo - ištuštintų lėkštelių ir prašymų pakartoti. Beje, pažiūrėkite, kaip Hestonas Blumenthalis darė šį tortą. Po tos laidos In Search of Perfection serijos man visai nebesinorėjo net bandyti to tikrojo varianto...

Taigi tortas...

Šokoladinis biskvitas
150 g juodojo šokolado, ištirpinti
150 g kambario temperatūros sviesto
150 g cukraus
150 g miltų
6 kiaušiniai
1 šaukštelis kepimo miltelių
žiupsnis druskos

Sviestą išsukam su ištirpintu ir vos šiltu šokoladu. Po truputį vis maišant dedame trynius ir cukrų. Kai cukrus ištirps, sudedame miltus su druska ir kepimo milteliais. Baltymus išplakam iki standžių putų ir atsargiai įmaišom į tešlą per du kartus.
Tešlą pilame į tortinę kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi (manoji uždaromu šonu 26 cm skersmens). Kepame 170 laipsnių temperatūroje apie 40 min. (pabadžius mediniu pagalėliu, jis turi neapsivelti tešla). Visiškai atvėsusį biskvitą padaliname į tris dalis.

Kremui:
800 ml riebios plakamos grietinėlės
Cukraus pagal skonį (maždaug 125-150 g)

Šaltą grietinėlę išplakame su cukrumi iki standumo.

Papildomai: šaldytų vyšnių ar braškių, jei neturite, galima naudoti vyšnių uogienę. Manajame torte naudojama 250 ml šaldytų braškių apatiniam sluoksniui (braškes nuvarvinau, o su nuvarvėjusiu skysčiu sulaisčiau biskvitą), 1 stiklinė tirštos (sutirštintos gel-fixu) vyšnių uogienės viduriniam sluoksniui. Jei jūsų uogienė skysta, galima ją pavirti su šaukštu bulvių krakmolo, ji sutirštės ir bus tinkama pertepimui. Tik šiukštu nedėkite karštos - grietinėlė išsileis.

Taigi ant apatinio biskvito sluoksnio, sulaistyto braškių sultimis, dedame braškes ir ketvirtadalį grietinėlės. Dedame antrą biskvito sluoksnį, palaistom jį, sudedame vyšnias ir ketvirtadalį grietinėlės. Uždedame trečią biskvito sluoksnį, sulaistom jį (jei neužtenka braškių skysčio, galima sulaistyti stipria saldinta kava), palaukiam truputį kol sulaistymas įsigers ir gražiai aptepam ketvirtadaliu grietinėlės. Su paskutiniu ketvirtadaliu puošiame tortą. Dar galima jį pabarstyti tarkuotu šokoladu. Dedame tortą į šaldytuvą, kol ateis metas valgyti.

Paprasta ir skanu!
Šaltinis

5 komentarai:

Indrė rašė...

Heh o aš gavau seną vokišką knygą Virimo menas (Kochen Kunst) ir ten irgi nusižiūrėjau Švarcvaldo vyšnių tortą. Nepasirodė labai sudėtingas. Ir tikiuosi pavyks bent per pus tiek gražiai kaip tau :)

Unknown rašė...

Aha, tai jau žiūrėjai tą laidą. Gera, ania? :)

bea rašė...

Gera, bet žiauri... Tada supranti, kad tau iki jo kaip iki kosmoso, ir tai, ką jis išdarinėja virtuvėje su vakuuminiu siurbliu ar dar kokiu navarotu - na tiesiog be žodžių..

rašė...

http://systemsn.org/wp-content/uploads/Animated_pictures/animated_photography_36.gif

Aušra iš trečio aukšto :) rašė...

Jau nebežino tas paminėtas ponaitis kaip išsidirbinėti. Yra senas geras laiko ir pilvų patirkintas receptas ir taškas. Beata, nėr ko į tokius žiūrėti, nes paskui tik noras gaminti praeina. Dar dietos pradėsiu laikytis, fui... Einu geriau kokį riebų pyragą iškepsiu, jei bus skanus ir liks, su tavim pasidalinsiu