2010 m. lapkričio 8 d., pirmadienis

Breakfast at Tiffany's

Užbaigiau Mad Men antrąjį sezoną ir kol nepradėjau trečiojo, pažiūrėjau Breakfast at Tiffany‘s. Nebuvau mačius iki šiol, deja.

Filmas statytas 1961 metais, laimėjęs du Oskarus, nominuotas dar krūvai Oskarų ir kitokių nominacijų. Nors filmas absoliuti klasika, IMDB vertinimas tik 7,8/10. Vienok, jei toks filmas kaip Back to the Future reitinguojamas 8,4/10, tai balai gal nėra pats svarbiausias kriterijus.

Audrey Hepburn jau buvo laimėjusi Oskarą 1953 metais (filmas Roman Holiday), vienok jos dažniausiai minimas vaidmuo yra būtent Breakfast at Tiffany‘s. Veiksmas vyksta New York‘e, Manhattan‘e.

Lieknutė iki negalėjimo, naivi iki dar didesnio negalėjimo, filme ji tokia na lengvas salonų ir vakarėlių pūkelis. Mergužėlės tikslas susirasti turtingą vyrą, todėl jos galvoje pilnas sąrašas turtingiausių vyrų. Ir netgi sureitinguotų pagal metus (mažiau nei 50 m. – jau gerai). O mieliausia vieta pasaulyje jai – Tiffany‘s parduotuvė. Akivaizdu kodėl: ten prabanga, ramus ir sotus brilikais žvilgantis gyvenimas. Tiesa, nežiūrint viso jos naivumo, namų darbus ji daro puikiai: jei kabina kokį turtuolį, apsiskaito apie jo šalį ar net mokosi kalbos – pavydėtinas rūpestingumas ir kryptingas tikslo siekimas. O šiaip stengiasi prie nieko neprisirišti ir niekam neįsipareigoti. Netgi katė, kurią ji laiko, neturi vardo, nes kam to reik, būtų skaudu palikti pavadintą katę, o noname katei turėtų būti tas pats...

Visa intriga prasideda, kai į šalimais esantį butą įsikelia gražuolis rašytojas blondinas. Na kartais sušelpiamas turtingų moterų, bo gi iš meno nepragyvensi, ypač jei nesi dar žymus ir skaitomas. Jis tiesiog užburiamas merginos grožio, šarmo ir kitų pliusų, kokius ji tik ten turi. Kas toliau – jau nepasakosiu, nes nebebus įdomu.

Sužavėjo vienas komiškas personažas – merginos viršutinis kaimynas, kurį jinai erzindavo skambindama jam, kad atidarytų laukujes duris, mat ji niekada neturėdavo raktų. Natūralu, tokia išsiblaškiusi, ji juos amžinai pamesdavo. Ir mėgaudavosi kaimyno nepasitenkinimu, tarsi žaidimu. Kaimynas toks stilizuotas sutirštintas azijietis, besižavintis ja kaip gražia moterimi, ir nekenčiantis už trukdymą. Bet jų santykis labai žavus ir spalvingas ;).

Tiesiog pažiūrėkit ;)

3 komentarai:

Sima (Mukatanas) rašė...

As si filma esu kazkada labai seniai maciusi, bet jau beveik uzmirsusi :)Tikrai reikes ir vel paziureti. Atsimenu, patiko filmo sukurtas lengvumo jausmas :)

Giedre rašė...

Filmas tikrai labai gražus, bet dar smagiau skaityti knygą, ji yra mano visų laikų mėgstamiausių sąraše. Pabandyk :)

Anonimiškas rašė...

Nuostabu..