2010 m. lapkričio 18 d., ketvirtadienis

Beaujolais Nouveau est arrive

Kaip ir kasmet, atvyko Božolė :). Ar jau paragavote? Aš taip - tik labai nedaug, mat per pietų pertrauką nusigabenau pirkti mielių, sviesto, Žmonių ir Božolė (labai ilgas sąrašas, haha. tačiau dar labiau haha, kad aš nuo jo nenukrypau! o tai jau kažkas) ir užsukau į Vyno ir konjako parduotuvė. Jie turėjo, jei neklystu, 5 jo rūšis ir viena kaip tik buvo degustuojama. Na, nekoks iš manęs vyno ekspertas ir netgi žinovas ne koks, bet mėgėjas tai tikrai :).
Vyną mums įpylė tinkamos temperatūros (pardavėja sakė, bet ir man taip pasirodė), t.y. 14 laipsnių, buvo lengvutis, gaivus ir net nuo mažo kiekio paraudo žandai ir susvaigo galva šiek tiek. Po tos taurės, visa likusi diena buvo tokia pakylėta :).
Tiesa, vakare nudžiugino viena sena draugė, su kuria nekalbėjau 100 metų. Ji paskambino! Ir, sako, ar žinai, kodėl aš skambinu? Nagi, klausiu. Todėl sako, kad geriu Božolė, o kai geriu Božolė, tai tik tu man ateini į galvą! Pasišnekėjom nuostabiai :)
Taigi, sau degustacijai pirkau Maximoje Beaujolais Nouveau Rendez-Vous (13 Lt atrodo) ir Vyno ir konjako parduotuvėje nefiltruotą (Vyno ir konjako parduotuvės pardavėja minėjo, kad būtent nefiltruotas pernai turėjo labai didelį pasisekimą, tad šįmet jį irgi perka) Beaujolais Nouveau Cuvee Tradition (32 Lt, na su kliento kortele pigiau šiek tiek). Tik gal kas man paaiškintų, jei jis turi būti išgertas greitai ir nėra skirtas išlaikymui, kodėl vis tiek į jį deda sulfitus?

3 komentarai:

egidija rašė...

šįvakar irgi bandysim Beaujolais :). "Iki" radau už 12 Lt su centais. O vat vienoj Klaipėdos vyno parduotuvėj nuliūdino mane, sako "neturim, gavom blogą partiją, blogai cukrus nusėdęs". nelabai žinau ką tai reiškia, tai sumurmėjau "užuojauta" ir ištipenau.

Aušra rašė...

Bea, man sulfitų tema taip pat buvo įdomi, nes mėgstu vyną ir pati jį gaminu.
Sulfitus deda tikriausiai į visus vynus, nes jie dedami vyno gaminimo eigoje, o ne tik išpilsčius į butelius. Sulfitai arba sieros junginiai yra konservuojamoji medžiaga, apsauganti nuo sugedimo, o pradėti gesti arba pakeisti spalvą, ar kaip nors kitaip pasikeisti į blogą vynas gali ir per metus. Tie dalykai į vynus dedami labai seniai (sakoma, kad jau kelis šimtus metų), tik įrašai ant butelių ES reikalavimu atsirado neseniai(berods, 2005 m.) ir pradėjo gąsdinti žmones. Esu girdėjus, kad kai kur statinių vidus, kur brandinami vynai, taip pat sterilizuojamas sudeginant jose sieros žvakutę. Be šių priedų vynas bus retas, ekologiškas, suvartoti tinkamas per keletą mėnesių ir kainuos, turbūt, ne trylika litų:
http://www.lrytas.lt/-12286507651227000894-ekologinis-ir-biodinaminis-vynas.htm

http://www.vynozurnalas.lt/index.php?&page=184&id=410

Žinovai apie sulfitus:
http://www.vynozurnalas.lt/index.php?&page=138

bea rašė...

Aušra, ačiū už išsamų komentarą, perskaičiau ir tavo rekomenduotus straipsnius :)