2010 m. spalio 17 d., sekmadienis

Sekmadienio pusryčiai: croissants

Vakar aplankė mane toks niežtintis nušvitimas, kad man čia ir dabar reikia išsikepti croissants. Net nežinau kodėl būtent dabar, nes tas nušvitimas, manyčiau, susijęs su filmu It's complicated, o mačiau jį jau kokius 5 kartus ir paskutinį tikrai prieš kelias savaites. Tai galėjo nušvisti ir anksčiau. O gal čia tik mano sulėtinta reakcija... Ta scena, kai Meryl Streep vynioja croissants'us su pasimėgavimu ir pažaidimais, tiesiog užburianti. Nors ir be to tie rageliai yra puikūs puikutėliai. Nesitikėjau, kad taip gerai gausis. Ir, atvirai pasakius, visai nebuvo jau tiek daug darbo, kaip įsivaizdavau skaitydama receptus...

Naudojausi keliais šaltiniais, štai jie: Lenkiškai "Pracownia wypiekow" Lietuviškai "Gamyklėlė" Youtube video Nigella Lawson video

Štai kaip dariau aš:
500 g miltų
40 g šviežių mielių
90 g cukraus
15 g druskos
300 ml šilto pieno (įkišus pirštą turi būti nekaršta, o tik šilta)
250 g sviesto (recepte buvo daugiau, man užteko tiek)
1 kiaušinis aptepimui

Mieles su šaukštu cukraus sumaišome ir paliekame trumpam, kad jos aktyvuotųsi ir pradėtų kilti. Miltus sumaišome su druska, likusiu cukrumi, pilame pieną, mieles ir užminkome minkštą tešlą. Ją minkome dar kokias 5-8 minutes. Tada paliekame šiltai pakilti.

Per tą laiką kol tešla kyla, kambario temperatūros sviestą dedame tarp dviejų maistinės vyniojimo plėvelės gabalų ir iškočiojame į stačiakampį, kurį dedame į šaldytuvą.

Pakilusią tešlą kočiojame į didelį stačiakampį, daugiau nei dvigubai didesnį už sviesto stačiakampį. Ant tešlos dedame sviestą, užlenkiame ant jo tešlą ir kočiojame. Svarbu visada kočioti tik aukštyn ir žemyn, o ne į šonus.

Kai iškočiojame stačiakampį, perlenkiame jį, apvyniojame tešlą maistine plėvele ir dedame pusvalandžiui į šaldytuvą. Tešlą vėl kočiojame aukštyn ir žemyn, kad gautųsi ilgas stačiakampis. Vėl perlenkiame ir dedame į šaldytuvą. Taip turime padaryti tis kartus. Po paskutinio karto aš tešlą palikau pernakt, nes ruošiausi kepti ryte.

Ryte perpjoviau tešlą pusiau ir kočiojau vieną dalį iki 5 mm storio. Tada pjausčiau trikampiais ir vyniojau į ragelius. Į kai kuriuos dėjau po gabalėlį juodo šokolado. Pjaustymo ir vyniojimo būdai labai gerai parodyti video, kurių nuorodas įdėjau aukščiau.

Kepti 220 laipsnių orkaitėje maždaug 15 min. Iš esmės - tobuli pusryčiai. Draugė-kaimynė valgė ir mėgavosi. Aš taip pat :).
Posted by Picasa

6 komentarai:

Rima Stefanija Petrauskaitė rašė...

ŽŽŽŽŽŽavūs :)

Viktorija rašė...

Atrodo pasakiškai :) Ir man, kažkodėl susidarė toks įspūdis, kad pagaminti croissants labai sudėtinga, todėl kol kas delsiu :)

bea rašė...

iš tiesų visai nesunku :).

In rašė...

Man ir pradžioj atrodė, kad sunku, bet ištikrųjų tai nieko nėra sudėtingo:)

Draugė - kaimynė rašė...

Dienos pradžia su kruazanais buvo puiki :).

Indrė rašė...

10 balų. Viskas - reiškia ir aš savo barake galiu tokius pagamint. Įkalbėjai taip sakant ;D