2009 m. liepos 30 d., ketvirtadienis

Morengų-serbentų pyragas

Kepiau pyragą. Ne bet kokį, o labai gardų. Planavau kitokį, planavau vakare iškart po darbo, bet argi nesijuokia dievulis iš mūsų planų? Taigi susizgribau pusę devynių vakaro, t.y. jau beveik vaikų lovon kišimo metas, kad reikia pyrago, labai reikia, ir kito nei planavau. Pasinaudojau šiuo receptu http://forelle.blogas.lt/raudonuju-serbentu-pyragas-515.html, tačiau kaip dažnai būna įvedžiau savo modifikacijų. 

Štai receptas: 

 Pagrindui: 
 1 ir 1/2 puodelio miltų; 
1 a.š. kepimo miltelių; 
110 g kambario sviesto; 
1/2 puodelio cukraus; 
2 kiaušinių tryniai; 

 Viršui: 
 2 kiaušinių baltymai;
1/2 puodelio cukraus; 
2 a.š. kukurūzų krakmolo; 
2 ir 1/4 puodeliai raudonųjų serbentų. 

 Pagrindui skirtus produktus gerai išmaišyti ir tešlą išminkyti. Dėti pusvalandžiui į šaldytuvą. Vėliau tešlą iškočioti (tešla buvo per daug trapi kočiojimui, tai aš taip aplipdžiau) ir įtiesti į kepimo skardą. Dėti į 170 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepti 25 minutes arba kol taps gražiai auksinės spalvos. 

Įdarui baltymus išplakti iki standžių putų. Palaipsniui įmaišyti cukrų ir krakmolą, plakti dar 5 minutes. Įmaišyti serbentus ir užpilti ant pagrindo. Kepti dar apie dešimt minučių (man pasirodė mažokai, tai kepiau dvigubai tiek, arba galima temperatūrą padidinti). 

 Tarp tešlos ir morengų-serbentų sluoksnio įdėjau varškės sluoksnį. Jam panaudojau 1,5 pok. varškės, kurią sumaišiau su 1 kiaušiniu, 70 ml grietinėlės, šaukštu cukraus ir 1 kupinu šaukštu krakmolo. Varškės sluoksnį iškart dėjau ant tešlos, pakepiau gal 25 min. ir tada sudėjau morengų-serbentų sluoksnį (kuriame gal buvo įsimaišiusios kokios 15 aviečių) ir kepiau dar gal 20 min. (prasta orkaitė) 

 Gaivus, gardus, saldžiarūgštis. Žodžiu, visa šeimyna ir aš pati įvertinom dešimtuku. Bet varškės sluoksnis jame man labai patiko.



Posted by Picasa

5 komentarai:

Forelle rašė...

Net seilių prisirinkus prisiminus skonį. O dar čia su varške, tai iš vis skanu. Kitą kartą ir aš su ja kepsiu

Anonimiškas rašė...

O kas ten per lašeliai ant viršaus? :)

bea rašė...

jei raudoni, tai nuo serbentų

Anonimiškas rašė...

o kaip cia su tuo 11/2 puodelio miltu? :) gal norejo parasyti 1/2 ?

bea rašė...

1 ir 1/2 - taip reikėtų suprasti. :)
Pataisiau, kad būtų aiškiau.