2009 m. gegužės 14 d., ketvirtadienis

Rabarbarai rabarbarai rabarbarai...

Nuostabiai šaltas pavasaris, a la medžiams nė motais. Pražydo gerokai anksčiau nei tikėjausi. Man labai reikėjo žydinčių alyvų gegužės gale, o čia prašau... Belieka džiaugtis tuo dabar. Kaip tik visai netikėtai radau žydinti rožinį medį, pasirodo, kad tai obelis. Nuostabaus grožio iš tiesų. Ji mane įkvėpė iškepti rabarbarų pyragą. O kas nemėgsta rabarbarų?? aš dievinu!
Pasinaudojau Sonatinos receptu, tačiau įvedžiau šiek tiek ir savo modifikacijų. Receptas štai toks:
Trupininis pyragas su varške ir rabarbarais
2 1/2 puodelio miltų
2 puodeliai avižinių dribsnių
1 puodelis rudojo cukraus
1 puodelis minkšto sviesto ar margarino
1/2 a. š. druskos
1/2 a. š. sodos
500 g kreminės varškės
3 /4 puodelio cukraus
1 a. š. vanilės
2 puodeliai smulkiai supjaustytų rabarbarų
Orkaitę įkaitinti iki 180º C. 40 x 30 x 2,5 cm dydžio kepimo skardą ištepti riebalais ar iškloti kepimo popieriumi. Miltus, avižinius dribsnius, sviestą, druską ir sodą sumaišyti mikseriu ar tiesiog pirštais, kol susidarys trupiniai. Apie 4 puodelius gautų trupinių supilti į skardą ir prispausti.
Varškę išplakti su cukrumi ir vanile, kol cukrus ištirps. Įmušti kiaušinius ir nedideliu greičiu išmaišyti iki vientisos masės. Įmaišyti rabarbarus. Varškės masę lygiu sluoksniu supilti į skardą. Ant viršaus paskleisti likusius trupinius ir lengvai prispausti.Kepti 40 – 50 min., kol varškės masė sustandės. Ataušinti apie 30 min., o tada uždengti ir pašaldyti mažiausiai 3 val. P. S. puodelis - 237 ml. Kartu su rabarbarais įmaišiau ir puodelį supjaustytų braškių.
O dabar mano modifikacijos:
rabarbarus (kokius 6 kotus) supjausčiau ir užpyliau 3/4 stiklinės cukraus. Kai susidarė skystis, įmečiau 1 nubrauktą šaukštą krakmolo ir užvirinau. Braškių neturėjau, gerai ir be jų. Varškę naudojau Sočią su razinomis, į ją dėjau mažiau cukraus nei nurodyta recepte, gal pusę stiklinės. Ir svarbiausią - valgėm šiltą. :) Dieviškas, švelnus, minkštutis, gaivus, gardus... eee kas dar žino sinonimų??? :) Bet kuriuo atveju, verta pabandyti, juolab avižiniai dribsniai juk sveika!

2 komentarai:

surfingtheworldcuisine rašė...

Nors niekada nebuvau rabarbaru megeja, bet paskutiniu metu prisiziurejus tokiu pyragu su receptais, kad net kazkaip pasiilgau, tik gaila, kad pas mus ju nera... Bet prasideda tresniu ır arbuzu sezonas

Gintaute rašė...

Si karta noreciau patyleti ir sulaikyti nuo liaupsiu, kurios yra tikrai pelnytos sio pyrago atzvilgiu... Bet NEGALIU!!! :)