2013 m. gegužės 16 d., ketvirtadienis

Šviežio moliūgo pyragas su oriniu paviršėliu

Kiekvieną rytą trinu ir nešuosi į darbą kokteilį. Naikinu praėjusio sezono šaldytas uogas. Aną savaitę buvo bananai+mėlynės+vanduo. Šią savaitę bananai+juodi serbentai+vanduo+kelios šakelės dilgėlių, kiaulpienių ir garšvų. Tikrai nešlykštu, visai tų žolių nesijaučia ir geriasi gerai. Taip gaunu fermentų, papildau savo racioną vitaminais. Kol dar žolės šviežutėlės, jaunos ir nedidelės - labai verta.

Pas mus namuose vis dar moliūgų sezonas. Du moliūgai nuo rudens virtuvėje po stalu ilsisi ir laukia savo valandos. Šiandien sulaukė. Reikia pasiruošt naujam daržovių sezonui ir sunaudot likučius. Moliūgas vis dar puikus, kvapnus ir tvirtas. Šios dienos pasirinkimas - saldus moliūgo pyragas su oriniu paviršėliu. Puiki atgaiva po sunkios darbo dienos. Neištvėrusi valgiau dar karštoką, kuris pjaustėsi neypatingai gražiai, bet tai nebuvo svarbu - jis toooks skanus!




Trapi tešla:
120 g sviesto
180 g miltų
žiupsnis druskos
2 šaukštai cukraus pudros
1 trynys
1-2 šaukštai šalto vandens

Sviestą su miltais, druska ir cukraus pudra trupiname kombainu iki smulkių trupinių. Įdedame trynį ir šaltą vandenį, įjungiame kombainą, ir laukiame, kol susiformuos vientisa tešlą. Tešlą suvyniojame į maistinę plėvelę ir dedame pusvalandžiui-valandai į šaldytuvą.

Įdaras:
800-900 g šviežio moliūgo, smulkiai sutarkuoti
1 citrinos ir 1 apelsino sultys
3/4 stiklinės cukraus
sauja razinų
sauja džiovintų abrikosų, supjaustytų kubeliais
žiupsnis cinamono
1 šaukštas krakmolo
Visus įdaro ingredientus sudedame į puodą ir užverdame bei maišydami paverdame kelias minutes.

Atšalusią tešlą išimame ir iškočiojame pagal savo kepimo formos dydį. Išklojame kepimo formą, suformuodami kraštelį, subadome dugną šakute. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 15 min. 

Kol tešla kepa, pasiruošiame orinį paviršėlį:
2 baltymai
4-5 šaukštai cukraus

Baltymus išplakame iki standžių putų, tada beriame po truputį cukrų ir plakame, kol jis ištirps.

Į iškeptą pyrago pagrindą sudedame moliūgo įdarą, ant viršaus gražiai paskirstome baltymus, kepame dar 30 min.


5 komentarai:

Dalia, Septyni virtieniai rašė...

fantastika, kad moliūgas vis dar išsilaikęs

Vilma rašė...

Pasirodo ne aš viena dar valgau šviežius moliūgus :)

bea rašė...

Taip, labai daug priauginom ir išsilaikė. O šįmet pasėjome dar daugiau ir įvairių rūšių.

Margarita rašė...

Kokia tarka tarkavote moliūgą? Burokine ar smulkesne burokine? Ir kokio skersmens Jūsų kepimo forma? Iš anksto ačiū! :)

bea rašė...

Smulkesne nei burokine :). Mano kepimo forma ~27 cm :).
Sėkmės!