2013 m. gegužės 21 d., antradienis

Pavasarinis risotto su šparagais, mascarpone ir žirneliais

Praėjusią savaitę taip visiškai netikėtai atsitiko, kad turėjau vieną valandą laukti. Šviečiant saulei, su vaizdu į "jūrą" (na Lampėdžių karjeras visai gali sueiti už mažą jūrą) neturint jokios knygos, sėdančiu mobiliuoju ir tiesiog nieko neveikiant. Fantastiškas jausmas apie prabangiai praleistą laiką. Nepamenu, kada jaučiausi taip gerai ir ramiai. Myliu dviratį, bet su juo visada minu greitai nesiilsėdama. Darbe darbas darbą veja, namie visada darbų aukščiau galvos, tad prabanga turėti valandą be sąžinės graužimo, kad nieko nedarau - neįsivaizduojama... Noriu to dažniau...

Šiandien prisiminiau, kaip visai neseniai Vilniuje su Mindaugu Bon-Appetit, Jurga Mi, ir Pauliumi gaminome nuostabų risotto su šparagais (smidrais), mascarpone ir žirneliais. Pas mus šiuo metu svečiuojasi mergaitė vegetarė iš Vokietijos, tad sugalvojau pagaminti tokį pat risotto. Kaip tyčia, kai suplanavau šį patiekalą, gavau laišką nuo vienos kolegės su klausimu ar man patinka šparagai. Aišku patinka! Vakare jau laikiau savo rankose pundelį šparagų, užaugintų ASU eksperimentiniame ūkyje. Šviežutėliai, nesumedėję, skanūs ir žali! Anksčiau nebuvau ragavusi jų nevirtų ir neapdorotų, o paskatinta minėtos kolegės sukramčiau kelis iškart - labai skanu, juolab auginta be jokios chemijos.



Štai risotto, kurį valgėme Vilniuje:








Šiandien gaminau beveik tokį pat, tik neturėjau pankolio - deja, Maxima šįkart mane nuvylė.




Pavasarinis risotto su šparagais, mascarpone ir žirneliais

(adaptuota iš A Cup of Mascarpone)
4-6 porcijos


4-5 puodeliai daržovių sultinio*
1-2 šaukštai alyvuogių aliejaus
2 šaukštai sviesto
1 nemažas poras (balta ir žalia dalis)
1 pankolis (neturėjau)
1 ir 1/2 puodelio arborio ryžių
2/3 stiklinės balto sauso vyno
10 šparagų
1 stiklinė šaldytų žirnelių
2 šaukštai citrinos sulčių
1/3 puodelio mascarpone sūrio
1/2 puodelio tarkuoto Džiugo sūrio
Druska, pipirai
Pundelis krapų serviravimui

*Daržovių sultinys: 1 svogūnas, 1 morka, keli poro lapai (žalioji dalis), gūžė prieskoninių žolių: krapai, gelsvė, petražolė, 5 kvapieji pipirai, 5 juodieji pipirai, pusantro litro vandens. Verdame apie 30-45 min.


Storadugniame puode įkaitiname aliejų su sviestu ir dedame griežinėliais pjaustytą porą (ir pankolį, jei turime). Kepiname ~5-7 min., kol suminkštės. Suberiame ryžius ir maišydami kepiname minutėlę. Tada supilame baltą vyną ir leidžiame troškintis ant mažos ugnies visąlaik maišydami, kol visas vynas susigers. Tada po samtį-du pilame daržovių sultinį ir maišome. 

Risotto gaminimas visai kaip meditacija, stovi, maišai, pilstai... Gali gurkštelėti vyno, vėl kliustelėti sultinio, pamaišyti... Kai įpilti samteliai susigeria, kliustelime sultinio vėl ir maišome, maišome, maišome. Ši meditacija trunka apie pusvalandį.

Kol vyksta ryžių minkštėjimas, reikia blanširuoti žirnelius ir šparagus. Šparagus prieš tai supjaustome 1,5-2 cm dydžio gabaliukais, užverdame puode vandens ir suberiame žirnelius su šparagais. Paverdame 4-5 minutes ir nukošiame. Dabar juos galima sudėti į ryžius. 

Kai išmaišome daržoves su ryžiais, įberiame šaukštelį druskos, juoduosius maltus pipirus, išmaišome ir troškiname toliau vis kliustelėdami sultinio. Kai ryžiai bus minkšti ir risotto bus tirštos konsistencijos - jis bus beveik paruoštas. Belieka keli štrichai. Mascarpone išmaišome su citrinos sultimis ir sudedame į risotto, ten pat suberiame Džiugo sūrį. Viską gerai išmaišome, puodą uždengiame ir leidžiame pailsėti kelias minutes. 

Pailsėjusį risotto dedame į lėkštes, puošiame krapais ir valgome. 



2 komentarai:

Odeta rašė...

Labai labai pavasariškai atrodantis:) Seilė nutįso:)

Unknown rašė...

I THought to admit that your blog is truly interesting. I have spent a lot of my free time reading your content. Thank you a lot!
Cccam Server | Cardsharing | Cardsharing Server | Dreambox Cccam | Dreambox Cardsharing