2010 m. gruodžio 13 d., pirmadienis

Alaus pyragas su briedžiu, rupšnojančiu žolę žvaigždžių šviesoje

Pavadinimas gavosi vos ne kaip Sigutės Ach atvirukuose... Tik nepamanykit, kad tai plagijatas, man tokia mintis atėjo tik vėliau. O pirma mintis buvo, kad reikia šito pyrago, nes labai įdomu, kas gausis. Originale jis buvo su Gineso alum, o aš naudojau Utenos Dark - man jis labai skanus. Pyragui reikia pusės butelio, aš laiminga (o kvailas naivume), kad likusi pusė klius man, atidariau butelį, deja deja... Namiškiai irgi norėjo alaus - man liko cieli du gurkšniai. Užtat galiu teigti, kad VALGAU alų... Nors žinoma alkoholis iš jo išgaravo... O briedis va padaro tą pyragą tokį dvasingesnį, vyriškesnį - žodžiu subalansuotas vyrams smaližiams. Labai skanus, lengvutis (ir padaryt, ir valgyt). Tik du maži niunsai - suskilinėjo kepant ir valgant trupa. Bet tai tikrai nieko nereiškia, nes skonis viską kompensuoja. Tiesa, Nigella, kurios tinklapyje išskaičiau šį receptą, viršų tepė sūrelio aptepu, jei norit, tepkit - bet man nieko netrūko. Receptas: 250 ml Guinness alaus (ar kokio kito tamsaus) 250 g sviesto (nors nurodyta nesūdyto sviesto, naudojau margariną kepiniams ir nieko nenutiko) 150 g grietinės 75g kakavos (nesaldintos) 320 g cukraus (originale 400, man užteko ir tiek) 2 kiaušiniai 275 g miltų 1 šaukštas kepimo miltelių šiek tiek vanilės ekstrakto 1. Į puodą supilam alų, sudedam į jį sviestą ir maišant šildom, kol ištirps. 2. Išplakam kiaušinius su grietine. 3. Į alų-margariną supilam kakavą ir cukrų, gerai išmaišom. 4. Į grietinės ir kiaušinių plakinį supilam alaus masę. 5. Galiausiai sudedam miltus, kepimo miltelius ir vanilę. 6. Išmaišom ir kepam 180 laipsnių orkaitėje 45-60 min. (Man užteko 45), kol pagaliukas, įkištas į pyragą, išlįs sausas. P.S. tešla buvo tikrai skysta - bet viskas gavosi puikiai, todėl nereikia išsigąsti!
Posted by Picasa

10 komentarų:

Medeja- CranberryJam rašė...

Kol neperskaiciau iki galo pavadinimo spejau pagalvot kad briedis viena sudedamuju daliu :)))

Anonimiškas rašė...

Pyragas su alum - mano vyro svajonė, teks kept :) Tik alų visgi Guiness naudosiu, nes lietuviški tamsūs (netgi ne stoutai...) per "liesi" mano skoniui.

bea rašė...

xxixi.. nea, neturiu medžiotojų savo tarpe, briedienos nesu ragavus :). Bet šiaip tas briedis čia tikrai sudedamoji dalis, toks mielas gavosi. Namiškiams sakiau valgykit, bet pjaukit taip, kad briedžio neliest!

Vaida rašė...

Atrodo skaniai (ypač briedis :D), kiba reik pamėgint...

Elžbieta rašė...

Beata, nu tas tavo briedis.... visų briedžių briedis :) receptas labai įdomus, kai tik turėsiu galimybę (arba prošvaistę nuo meduolių )))) kepsiu, nes jaučiu, kad ir man labai patiks :)

1briedis rašė...

...kaip skanu...ir romantiška...

Kristina rašė...

Beata ar tikrai sauksta reikia kepimo milteliu?

bea rašė...

aš kliustelėjau tikrai daugiau nei šaukštelį, tai beveik šaukštas buvo. Originaliame receptu buvo parašyta soda, ir ganėtinai nemažai jos. Tai aš ir nepagailėjau. Bet tikrai nieko nesijautė :)

Kristina rašė...

Supratau!Aciu!Siandiena bus isbandytas

Vilma rašė...

Labai labai skanus tas alaus pyragas. Kepiau jau du kartus ir kepsiu dar ne kartą tai tikrai.
Ačiū labai.