2010 m. liepos 27 d., antradienis

Lino agurkai su garstyčiomis žiemai

Pasirodo vasaros jau praktiškai du trečdaliai baigėsi... Et, net nespėjau pastebėti. Taip, žinoma, paskrudau šiek tiek - prie jūros, sode, bet galima būtų ir daugiau. Tiek to, gerai kaip yra. Pastaruoju metu mėgaujuosi naktimis gerais filmais, gerom knygom, protingais pašnekesiais, tad bus ką prisimint (vėliau gal pasidalinsiu įsimintiniausiais filmais ir knygomis) :). Ir žinoma, vasaros gėrybes reikia sudėti ne tik į atminties stalčiukus, bet ir į stiklainius. Mano jau tuoj beveik buvęs kolega yra pasidalinęs nuostabiu receptu. Šitaip pagamintus jo agurkėlius per darbo šventes surijam pačius pirmutinius - nė ženklo nelieka. Būt kuris drąsesnis, tai turbūt ir marinatą iš stiklainio išgertų :). Tikiuosi jis nesupyks, kad receptu pasidalinsiu su jumis (paklausiu pirmadienį, jei ką, nusirašykite iki pirmadienio)...

Agurkus susipjaustom griežinėliais - pjaustykite peiliu, aš užpernai nutariau kombainu pasmulkinti, tai jie vargšiukai gavosi tokie plonyčiai, kad užmarinuoti ėmė byrėti... Tiesa, šįmet agurkus lupau, nes teko skubiai susitvarkyt su peraugėliais, tad jų oda nebuvo nei išvaizdi, nei seksuali, nei šiaip estetiškai priimtina. Normalių agurkų lupt nereikia. Marinatas: 

1 l vandens 
1 stiklinė cukraus (namie suabejojom, ar tikrai reikia tiek daug, tai ciut pamažinom, žodžiu dėkit mažiau ir ragaukit, jei ką, paragavus pridėsit) 
1 stiklinė obuolių ar balto vyno acto 
3 nubraukti šaukštai druskos 
6 šaukštai (su kaupu) garstyčių su grūdeliais. Perkam parduotuvėje, stiklainėliuose, paprastas valgomas :) 
krapai (su stiebais, kaip matosi foto), 
juodieji pipirai (nesmulkinti) 

Marinatą užvirti, paragauti, ar nieko netrūksta, juo užpilti stiklainiuose sudėtus agurkus su krapais. Mes namuose marinavimo procesą baigiam taip: sudedam stiklainius į puodą su vandeniu, palaikom tempratūrą ne daugiau 80 laipsnių 25-30 min., tada stiklainius užsukam, apverčiam ir paliekam atvėsti. Užrašom datą ant jų ir nešam į rūsį.

Posted by Picasa

4 komentarai:

vaidaj rašė...

Gavau iš mamos tokių didokų agurkų.. Daug, tiek, kad iš karto nesuvalgysi, tad iš karto prisiminiau šį tavo receptą.
Užsukau beveik 10 stiklainiukų.. Vakar vieną atsidariau.. Taip buvo smalsu... ;)) labai gaivaus skonio agurkėliai ;) liux :))
Ačiū

bea rašė...

aham :) aš irgi taip manau. O jei dar ciut juos užaštrint - išvis kaifas :). Žodžiu, improvizacijos irgi galimos

Zita rašė...

noriu padėkoti abiems - Linui ir Beatai:) Nekenčiu žiemai "zagatovkių", bet šiemet agurkai skuba peraugti - šitas receptas išgelbėjo. Ir ne tik mane - paplatinau ir keletui draugių - pagerinom Maximai garstyčių pardavimo planą:)

bea rašė...

žiauriai gera girdėti :)