2014 m. lapkričio 24 d., pirmadienis

Ugninis vakaras

Praėjusią savaitę aštriai vakarojau - nepatikėsite kur! O gi Kauno technologijos universiteto Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centre. Vakaras buvo labai karštas, kadangi pagrindiniu jo rėmėju buvo Aštriavalgiai - aštrių, labai aštrių, mirtinai aštrių padažų importuotojai. Susirinkome įsitikinti, kad aštru gali būti skanu, aštrumas gali neužgožti, bet paryškinti patiekalo skonį ir tiesiog būti skanu. Sakysite prie ko KTU? Prie to, kad centre galima kurti naujas receptūras, išbandyti naujas technologijas, užsakyti su maistu užsijusius tyrimus. Todėl Lietuvos maisto tinklaraštininkus vienijantis žurnalas "Debesys" sukvietė maisto tinklaraštininkus gaminti aštrius patiekalus, o tuo metu maisto sektoriaus įmonių atstovai buvo supažindinti su centro galimybėmis.

Dalyvavo šie tinklaraščiai:

GP magija
Forellės receptai
Dideli eksperimentai mažoje virtuvėje
Kiaunės reikaliukai
Villa alps
Storas pomidoras
Braškės su pipirais
Širšių lizdas
Skruzdėliukai skveruose





Padažų aštrumas matuojamas skoviliais, kuris nurodo kapsicino (tai yra būtent aštrumą suteikiančio alkaloido) koncentraciją. Ragavau ir milijono skovilių padažą - išgyvenau ir netgi patiko man!





Vakaro metu gaminome šiuos receptus:


Aštri moliūgų sriuba su kokosų pienu (6 porcijos)


Sudėtis:

1 moliūgėlis nuluptas, išsėklintas sujaustytas į 2x2 cm gabalėlius. 1 saldi bulvė supjaustyta į 2x2 cm gabalėlius. 3 česnako skiltelės suspaustos, bet neluptos. 4 valgomi šaukštai alyvuogių aliejaus. 1 smulkiai supjaustytas svogūnas.  1 susmulkintas saliero stiebas.  2 šaukšteliai buljono (daržovių) miltelių. 1 aštrus smulkiai supjaustytas pipiras. 2,5 cm nulupto ir sutarkuoto imbiero šaknies. Druska, juodi malti pipirai, šlakelis sezamo aliejaus, papuošimui kalendros šakelė. 400 ml. kokoso pieno  indelis.

Gaminimas:


Moliūgėlis, bulvė ir česnakas sulaistytas alyvuogių aliejumi keliauja i orkaite. Kepam 40 min/180 kol suminkštės. Kol kepa užsiimam svogūno ir saliero pakepinimu. Apkepus pabarstom buljono milteliais, sudedam čili ir imbierą, užpilam vandeniu labai negausiai, tik kad pratirptų buljono milteliai. Į šita svogūnyną supilam viską su sultimis iš orkaitės , maišom, kaitinam kartu, susigaudom česnakus ir juos išvaduojam iš luobelių. Sumetam pakepusias skilteles atgal. Jei skilteles perkepsim, jas galima išimt visai. Pilam kokosų pieną, kaitinam kelias minutes. Trinam trintuvu į vientisą masę. Gardinam sezamo aliejumi, druska, pipirais, kalendra.



Mango + Čilli marinuota vištiena/lašiša (4 porcijos)

Sudėtis: 

1 šaukštelis pipirų grūdelių, 1 šaukštelis kalendros grūdelių, ½ šaukštelio kumino sėklų, ½ šaukštelio pankolių sėklų, 1 šaukštelis druskos, 200 g mango minkštimo, 4 šaukšteliai balto vyno acto, 4 šaukšteliai cukraus, 1 mažas Habanero pipiras arba bet koks itin aštrus pipiras susmulkintas. 2 sutraiškytos susmulkintos česnako skiltelės, susmulkintos kalendros lapų žiupsnis, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus.
4 lašišos didkepsniai arba 4 vištienos kepsniai

Gaminimas:

Prieskonius pakepinam, sugrūdam su druska. Sugrūstus prieskonius sudedam i blenderį, beriam mango, pilam acto, cukraus, čili, kalendrą, česnaką ir 30sekundziu trinam.
Imam 4 vištienos krūtinėles be odos arba 4 lašišos gabalėlius ir ištepe marinato pasta paliekam vėsti šaldytuve kiek galima ilgiau.

Per tą laiką išverdam  ryžių ir pagaminam padažą: 1 šaukštelis žemės riešutų aliejaus, 1 citrina ir dar 1 kitos citrinos sultys, 300 g natūralaus jogurto, mėtų lapelių.

Aliejų pakaitinam, citriną supjaustom skiltelėm/ketvirčiuojam/ ir sumetam į karštą aliejų. Kaitinam kol aliejus pradeda keisti spalvą (citrinas vartyti kad keptų iš visų šonų, kepti prispaudžiant). Tuo tarpu jogurtą sumaišom su šiek tiek maltų juodųjų pipirų šlakeliu. Ištraukiam citrinas iš aliejaus ir sultis iš pakepintų citrinų išspaudžiam į indą. Suplėšom mėtų lapelių sumetam į indą, pamaišom ir atsargiai viską maišydami sujungiam su jogurtu. Pagal poreikį ir skonį pilam papildomai citrinos sulčių. Paliekam pastovėti.
Traukiam marinuotą vištieną ar lašišą ir 180/ 30 min kepam orkaitėje pridenge folija. Po to foliją nuimam ir gražiai leidžiam 10 min paskrusti.





Aštrūs šokoladiniai sausainiukai (8 dideli sausainiai)

Sudėtis:
100 g miltų, ½ šaukštelio kepimo miltelių, ½ šaukštelio džiovintų čili gabalėlių, 50 g rudojo cukraus, 85 g pašildyto sviesto, ½ šaukštelio vanilės ekstrakto, 2 šaukšteliai pieno, 100 g juodo  šokolado sulaužyto į gabalėlius, 3 griežinėliai imbiero šaknies susmulkintos

Gaminimas:
180 įkaitinam orkaitę. Miltai, kepimo milteliai, čili, cukrus sumaišom su sviestu ir pienu, bei vanile. Sumetam šokolado gabalėlius ir imbierą.  Suformuojam 8 rutuliukus ir juos išplokštinam ant kepimo popieriaus 6 cm diametru. Kepam 12/15 min. Valgom karštus su arbata. 



Fotoreportažas:




























Komentarų nėra: