Dalyvavo šie tinklaraščiai:
GP magija
Forellės receptai
Dideli eksperimentai mažoje virtuvėje
Kiaunės reikaliukai
Villa alps
Storas pomidoras
Braškės su pipirais
Širšių lizdas
Skruzdėliukai skveruose
Padažų aštrumas matuojamas skoviliais, kuris nurodo kapsicino (tai yra būtent aštrumą suteikiančio alkaloido) koncentraciją. Ragavau ir milijono skovilių padažą - išgyvenau ir netgi patiko man!
KTU Maisto mokslo ir technologijų kompetencijos centro virtuvė
Vakaro metu gaminome šiuos receptus:
Aštri moliūgų sriuba su kokosų pienu (6 porcijos)
Sudėtis:
1 moliūgėlis nuluptas, išsėklintas
sujaustytas į 2x2 cm gabalėlius. 1 saldi bulvė supjaustyta į 2x2 cm gabalėlius.
3 česnako skiltelės suspaustos, bet neluptos. 4 valgomi šaukštai alyvuogių
aliejaus. 1 smulkiai supjaustytas svogūnas. 1 susmulkintas saliero stiebas. 2 šaukšteliai buljono (daržovių) miltelių. 1
aštrus smulkiai supjaustytas pipiras. 2,5 cm nulupto ir sutarkuoto imbiero
šaknies. Druska, juodi malti pipirai, šlakelis sezamo aliejaus, papuošimui
kalendros šakelė. 400 ml. kokoso pieno indelis.
Gaminimas:
Moliūgėlis, bulvė ir česnakas sulaistytas
alyvuogių aliejumi keliauja i orkaite. Kepam 40 min/180 kol suminkštės. Kol
kepa užsiimam svogūno ir saliero pakepinimu. Apkepus pabarstom buljono
milteliais, sudedam čili ir imbierą, užpilam vandeniu labai negausiai, tik kad
pratirptų buljono milteliai. Į šita svogūnyną supilam viską su sultimis iš
orkaitės , maišom, kaitinam kartu, susigaudom česnakus ir juos išvaduojam iš
luobelių. Sumetam pakepusias skilteles atgal. Jei skilteles perkepsim, jas
galima išimt visai. Pilam kokosų pieną, kaitinam kelias minutes. Trinam
trintuvu į vientisą masę. Gardinam sezamo aliejumi, druska, pipirais, kalendra.
Mango +
Čilli marinuota vištiena/lašiša (4 porcijos)
Sudėtis:
1 šaukštelis pipirų grūdelių, 1 šaukštelis
kalendros grūdelių, ½ šaukštelio kumino sėklų, ½ šaukštelio pankolių sėklų, 1 šaukštelis
druskos, 200 g mango minkštimo, 4 šaukšteliai balto vyno
acto, 4 šaukšteliai cukraus, 1 mažas Habanero pipiras arba bet koks itin aštrus
pipiras susmulkintas. 2 sutraiškytos susmulkintos česnako skiltelės, susmulkintos
kalendros lapų žiupsnis, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus.
4 lašišos didkepsniai arba 4 vištienos kepsniai
Gaminimas:
Prieskonius pakepinam, sugrūdam su druska. Sugrūstus
prieskonius sudedam i blenderį, beriam mango, pilam acto, cukraus, čili,
kalendrą, česnaką ir 30sekundziu trinam.
Imam 4 vištienos krūtinėles be odos arba 4
lašišos gabalėlius ir ištepe marinato pasta paliekam vėsti šaldytuve kiek
galima ilgiau.
Per tą laiką išverdam ryžių ir pagaminam padažą: 1 šaukštelis žemės
riešutų aliejaus, 1 citrina ir dar 1 kitos citrinos sultys, 300 g natūralaus
jogurto, mėtų lapelių.
Aliejų pakaitinam, citriną supjaustom
skiltelėm/ketvirčiuojam/ ir sumetam į karštą aliejų. Kaitinam kol aliejus
pradeda keisti spalvą (citrinas vartyti kad keptų iš visų šonų, kepti
prispaudžiant). Tuo tarpu jogurtą sumaišom su šiek tiek maltų juodųjų pipirų
šlakeliu. Ištraukiam citrinas iš aliejaus ir sultis iš pakepintų citrinų
išspaudžiam į indą. Suplėšom mėtų lapelių sumetam į indą, pamaišom ir atsargiai
viską maišydami sujungiam su jogurtu. Pagal poreikį ir skonį pilam papildomai
citrinos sulčių. Paliekam pastovėti.
Traukiam marinuotą vištieną ar lašišą ir 180/
30 min kepam orkaitėje pridenge folija. Po to foliją nuimam ir gražiai leidžiam
10 min paskrusti.
Aštrūs šokoladiniai sausainiukai (8 dideli sausainiai)
Sudėtis:
100 g miltų, ½ šaukštelio kepimo miltelių, ½
šaukštelio džiovintų čili gabalėlių, 50 g rudojo cukraus, 85 g pašildyto
sviesto, ½ šaukštelio vanilės ekstrakto, 2 šaukšteliai pieno, 100 g juodo šokolado sulaužyto į gabalėlius, 3
griežinėliai imbiero šaknies susmulkintos
Gaminimas:
180 įkaitinam orkaitę. Miltai, kepimo
milteliai, čili, cukrus sumaišom su sviestu ir pienu, bei vanile. Sumetam
šokolado gabalėlius ir imbierą.
Suformuojam 8 rutuliukus ir juos išplokštinam ant kepimo popieriaus 6 cm diametru. Kepam 12/15 min. Valgom karštus su arbata.
Fotoreportažas:
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą