Šį receptą rinkausi todėl, kad iš tiesų labai mėgstu paskrudusią šoninę,
jos traškumą ir dūmų kvapą. Ieškojau ko nors gaminamo ganėtinai greitai, bet
kartu ir su "razinka". Pati šoninės ir
kiaulienos dueto idėja paimta iš interneto platybių, tačiau prieskonius derinau
savaip, nes pabodo man visur dedamas rozmarinas ar raudonėlis. Pernai atradau
dašį - jis labai aromatingas prieskoninis augalas, šiek tiek panašus į
čiobrelį, bet aštresnis ir labai kvapnus. Jei jo naudojama daugiau, jis netgi
gali pakeisti pipirus. Šiame recepte jis groja pagrindinę partiją gardinant
medalionus. O padažas išvis mane stipriai sužavėjo.
Medalionus galima patiekti su bulvių koše ar su grikiais, kai tai dariau
aš. Ir derinti su Švyturio Old Port Ale alumi.
Kiaulienos medalionai, pagardinti dašiu ir rūkyta šonine vyno-garstyčių padaže
1 kiaulienos išpjova (~600 g)
viena pakuotė karšto rūkymo šoninės
griežinėlių (10 vnt.)
2 šaukštai džiovinto ar šviežio dašio
keli žiupsniai rūkytos druskos
"Maldon"
keli žiupsniai maltų juodųjų pipirų
Šaukštas aliejaus
kepimui ir šaukštas sviesto
Kiaulienos
išpjovą supjaustome ~3 cm gabaliukais, kiekvieną jų apvyniojame šoninės
griežinėliu ir persmeigiame dantų krapštukų, kad neatsivyniotų. Iš abiejų pusių
pabarstome dašiu, druska ir pipirais.
Įkaitiname
orkaitę iki 200 C laipsnių. Keptuvėje, kuri tinkama dėti į orkaitę, įkaitiname
aliejų su sviestu, dedame paruoštus medalionus ir kepame iš abiejų pusių po
tris minutes. Dedame keptuvę į orkaitę 20 minučių. Kai mėsa iškeps, ištraukiame
keptuvę, medalionus išimame ir padedame šiltai uždengtus. Toje pačioje
keptuvėje ruošiame padažą.
Padažas
2 nedideli mėlynieji svogūnai, smulkiai
supjaustyti
120 ml kokybiško balto vyno
60 ml grietinėlės
2 šaukštai smulkiai sukapotų šviežių
petražolių
1 šaukštas sviesto
1 šaukštas Dižono garstyčių
Druska, pipirai
Keptuvėje,
kurioje kepėme medalionus, ištirpiname sviestą, sudedame mėlynuosius svogūnus
ir kepiname kelias minutes. Supilame baltą vyną, troškiname ~3 min. Tada pilame
grietinėlę, dedame Dižono garstyčias, viską gerai išmaišome ir dar tris minutes
pakepiname. Pagardiname petražolėmis, druska ir pipirais. Patiekame kiaulienos
medalionus su padažu.
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą