2012 m. gruodis 25 d., antradienis

Trapūs pyragėliai su rūkyta lašiša

Atėjo šventės. Bet manyje jos nesuskambo kaip ankstesniais metais. Tiesiog darai tai, kas įprasta, yra tradicija ir tiek. Dėl to, kad viskas yra kitaip, kai esi patyręs kažką tokio ypatingo, sutikęs ypatingų žmonių. Na bent vieną... Geriau taip nei to nepatirti. Pavadinkim tai stebuklu, kad ir nekalėdiniu :) Manau, kad kiekviena diena gali būti stebuklas - ką ten, visas gyvenimas gali būti stebuklas. Juk patys gražiausi metai yra tie, kurių dar negyvenome, todėl viskas man priešakyje. Su šventėmis! Su stebuklais, kurie gali  ir privalo ištikti!



Trapūs pyragėliai su rūkyta lašiša

Tešla

180 g miltų
120 g sviesto
20 g tarkuoto Džiugo
1 didelis kiaušinis
žiupsnis druskos
2 šaukštai šalto vandens

Miltus su sviestu ir druska suberiame į kombainą (su peilio antgaliu) ir kapojame iki smulkių trupinių. Suberiame sūrį, kiaušinį ir šaltą vandenį ir įjungiame kombainą trumpam, kol tešla ims klijuotis. Kočiojame ir pjaustome skrituliukus pyragėliams - maždaug 6-7 cm skersmens.

Įdaras

60 g rūkytos lašišos, smulkiai supjaustyti
1 stiklinė virtų ryžių
1 kietai virtas kiaušinis, smulkiai supjaustyti
30 g sviesto, supjaustyto mažučiais kubeliais
krapai, druska, pipirai

Įdarui sumaišome visus ingredientus.

1 šakute paplaktas kiaušinis patepimui ir aptepimui

1 skrituliuko kraštelį patepame vos vos kiaušiniu, dedame šaukštelį įdaro, perlenkiame pusiau ir stipriai užspaudžiame kraštelį. Taip paruošiame visus pyragėlius ir sudedame juos ant skardos, ištiestos kepimo popieriumi. Patepame viršų kiaušiniu ir kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 min., kol tešla iškeps ir apskrus.


2012 m. gruodis 16 d., sekmadienis

Meškos letenėlės

Artinasi šventės, tačiau jos keliauja man kažkur pro šoną, tarsi šalimais važiuojanti mašina. Nepasiduodu šurmuliui, nesikraustau iš proto, nelakstau po parduotuves - tai ne man. Jos bus paminėtos simboliškai ir ramiai, tarsi distant. Visi brangiausieji/mylimiausieji ir taip kasdien mano mintyse - tam švenčių nereikia. Džiugina nors tai, kad galiu daugiau kepti ir gaminti - juk tai teikia man labai didelį malonumą. Noriu razinų, aguonų, riešutų - be šitų gyvent negaliu. Pabandykite ir jūs išsikepti šias bandeles - kalėdoms jos labai tiks. Tai vienos pačių nuostabiausių bandelių, kokias esu dariusi ir netgi valgiusi, joms neįmanoma atsispirti!








Meškos letenėlės


(Adaptuota iš Sprinkle Bakes: būtinai pažiūrėkite, nes visas gamybos procesas pateiktas nuotraukose)
16-20 vnt.




Tešla
440 g miltų
340 g šalto sviesto
20 g šviežių mielių
30 g cukraus
250 ml šilto pieno perpus su vandeniu
2 kiaušiniai
žiupsnis druskos


Įdaras
1 stiklinė lazdyno riešutų
120 g cukraus pudros
1 šaukštelis cinamono
1 baltymas

Aptepimui 1 trynys, suplaktas su šlakeliu pieno
Migdolų plokštelės papuošimui
Perlinis cukrus pabarstymui

Papuošimui:
1 šaukštas skysto medaus 
1-2 šaukštai pieno
~100 g cukraus pudros

Miltus, druską ir sviestą, supjaustytą gan dideliais gabalais, beriame į virtuvinį kombainą su peiliu ir įjungiame. Miltai su sviestu neturi susijungti į vientisą masę - sviestas turi susismulkinti iki maždaug 0.5-1 cm dydžio gabalėlius, apsivėlusius miltais.

Mielas sumaišome su cukrumi. Pieną su vandeniu sumaišome su kiaušiniais, supilame mieles ir išmaišome. Į skystus produktus supilame miltų ir sviesto mišinį ir greitai išmaišome tiek, kad visi sausi produktai sudrėktų. Nepermaišome.

Tešlą dedame į maistinę plėvelę ir dedame šaldytuvan minimum 4 valandoms, arba pernakt.
Atšalusią tešlą išimame, stalą pabarstome miltais ir kočiojame į 40x50 cm stačiakampį. Vizualiai padaliname jį į tris dalis ir lenkiame vieną trečdalį ant kito, tada priešingą ant viršaus - kad gautume trisluoksnį stačiakampį . Kočiojame dar kart ir vėl taip pat lankstome. Suvyniojame į plėvelę ir atidedame į šaldytuvą pusvalandžiui. Per tą laiką pasiruošiame įdarą.

Lazdyno riešutus susmulkiname kombainu iki trupinių. Baltymą išplakame su cukraus pudra iki standžių putų. Sumaišome riešutus su baltymu ir cinamonu.

Tešlą iškočiojame į 40x50 cm dydžio stačiakampį. Padaliname jį išilgai į 4 dalis. Ant kiekvienos dalies tepame įdaro paliekant kraštelį . Kiekvieną juostelę suvyniojame į vyniotinį, tada kočėlu pakočiojame, kad taptų plokštesnė. Padaliname į 4-5 dalis - letenėles. Kiekvienos letenėlės viename krašte darome 4 įpjovas ir tada ją šiek tiek sulenkiame, kad pirštukai išsiskėstų. Dedame letenėles ant skardų, ištiestų kepimo popieriumi. Patepame kiaušinio tryniu, pabarstome perliniu cukrumi, sudedame migdolų plokšteles lyg nagučius.
Uždengiame ir paliekame šiltai pakilti. 

Letenėles kepame įkaitintoje iki 210 laipsnių orkaitėje apie 10-13 min. kol apskrus.

Papuošimui sumaišome visus ingredientus ir šaukštu plona srovele apšlakstome bandeles.

Tirpsta burnoje!!!!






2012 m. gruodis 8 d., šeštadienis

Lidijos bulvių apkepas su kopūstais

Mano bičiulė Lidija atsiuntė man receptą, kurį ji gamina dažnokai. Išbandžiau ir aš, o šeimyna įvertino. Paprastas, bet skanus patiekalas, kurį galima daryti kaskart vis kitaip. O Lidija yra puiki moteris, kuri nors būdama (šviesios plaukų spalvos ir) labai ramaus būdo, vairuoja išskirtinai gerai, greitai ir užtikrintai - aš buvau nerealiai nustebinta ir sužavėta. Labai labai retai man patinka sėdėti šalia vairuotojo ir mėgautis kito žmogaus vairavimu. Lidijos atveju tai buvo būtent taip. O ir šiaip ji turi daug gerų savybių, išminties, gerą širdį ir kartais visai netikėtai galima su ja panaktinėti labai smagiai. (turbūt po tokios įžangos, daugiau nedraugaus... o gal??)






Lidijos bulvių apkepas su kopūstais

Tešla:
10-12 su lupenomis virtų bulvių, atvėsintų ir sumaltų per mėsmalę 
2 kiaušiniai
4 kupini šaukštai miltų
1 kupinas šaukštas krakmolo
Druska

Įdaras:
1 didelė morka
2 svogūnai
1/2 žalio kopūsto galvos
prieskoniai: druska, pipirai, krapai (naudojau šaldytus), šaukštas kmynų, žiupsnis čili pipirų, žiupsnis kajeno pipirų
2 šaukštai pomidorų padažo

Aliejus ar sviestas

Sumaltas bulves sumaišome (geriausia rankomis) su kiaušiniais, miltais, krakmolu, ir druska. Atidedame.

Morką sutarkuojame, kopūstą smulkiai supjaustome. Sudedame į puodą ir apverdame 10 minučių. Per tą laiką smulkiai susipjaustome svogūnus ir kepiname aliejuje. Nusunkiame kopūstus su morkomis ir dedame į svogūnus. Viską toliau kartu troškiname, kol suminkštės. Dedame druską, pipirus, prieskonius, pomidorų padažą ir ragaujame. 

Kepimo formą (naudojau keramikinę) ištepame aliejumi, sudedame pusę bulvių tešlos, tolygiai paskirstome. Ant jų dedame kopūstus, išlyginam. Ant pačio viršaus likusią bulvių tešlą. Paviršių gražiai išlyginame (galima drėgnomis rankomis), patepame aliejumi arba užmetame keletą griežinėlių sviesto.

Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. kol gražiai apskrus. Valgome su grietine ar natūraliu jogurtu. 

_________________________________________________________________
Įdarą galima keisti ir naudoti grybus, maltą mėsą, daržoves ir pan. Palengvinimui galima naudoti atvėsusios bulvių košės perteklių iš vakarykštės dienos.



Panna Cotta

Aš pati turbūt labiau mėgstu Creme Brulee, bet Panna Cotta, ypač užlieta trintomis braškėmis irgi labai labai skanu. Ir padaryti lengviau. O mano vaikai abu šiuos desertus sukerta be pasigailėjimo.



Panna Cotta su kava ir braškėmis
~9 porcijos

400 ml riebios grietinėlės
400 ml pieno
100 g cukraus
vienas pokelis Dr.Oetker želatinos (1 litrui), kurią užpilame 0,5 stiklinės verdančio vandens ir gerai išmaišome
Vanilės (naudojau vanilinį cukrų)
1 šaukštelio tirpios kavos, išmaišytos 1 šaukšte karšto vandens
9 indeliai ar stiklinės
250 ml trintų braškių (naudojau šaldytas)

Pieną su grietinėle ir cukrumi užkaičiame ir kaitiname, kol cukrus ištirps. Sudedame vanilinį cukrų bei ištirpusią želatiną, gerai išmaišome. Pusę mišinio išpilstome į paruoštus indelius ir pastatome šaltai. Į kitą pusę įmaišome tirpią kavą. Kai pirmoji dalis sustings, supilame ant viršaus kavos mišinį. Vėl statome šaltai. Patiekiant ant viršaus užpilame trintų braškių.


Triufeliai

Būna dienų kaip tyčia, kai rodos viskas krenta iš rankų, slysta, išteka lyg smėlis tarp pirštų. O būna, kad nutinka net du nedideli stebuklai. Net du!.. Tokias labiau mėgstu. Bet jos baigiasi, kaip ir viskas. Sugrįžti į save, kartais kažką iš to apmąstęs ir pasivystęs, pasidžiaugęs, kad tai liks širdyje ir vėl galėsi išjausti, tik mažesniu intensyvumu. O šiaip, graži diena šiandien, ar ne?




Naminiai triufeliai 
(šaltinis: miela draugė)
Apie 60 vnt.

180 g sausainių, sutrinti (naudojau Selga)
130 g cukraus
0,5 stiklinės riebios grietinėlės
200 g sviesto
50 g juodo šokolado
100 g riešutų, sukapoti
50 g kakavos
1/4 šaukštelio cinamono
Žiupsnis kajeno pipirų

Cukrų su grietinėle, šokoladu ir sviestu ištirpinti puode ant ugnies. Įmaišyti kakavą, tada smulkintus riešutus ir sausainius bei prieskonius. Išmaišyti ir palikti atvėsti, tada dėti į šaldytuvą ir palikti atšalti bent kelioms valandoms. Rankomis formuoti kamuoliukus ir apvolioti juos kakavoje. Laikyti šaltai. 

P.S. Lėkštė iš Ernesta ceramics, eglutė padaryta naudojantis formele, pirkta Arevitos įrangoje.