2012 m. gruodžio 8 d., šeštadienis

Lidijos bulvių apkepas su kopūstais

Mano bičiulė Lidija atsiuntė man receptą, kurį ji gamina dažnokai. Išbandžiau ir aš, o šeimyna įvertino. Paprastas, bet skanus patiekalas, kurį galima daryti kaskart vis kitaip. O Lidija yra puiki moteris, kuri nors būdama (šviesios plaukų spalvos ir) labai ramaus būdo, vairuoja išskirtinai gerai, greitai ir užtikrintai - aš buvau nerealiai nustebinta ir sužavėta. Labai labai retai man patinka sėdėti šalia vairuotojo ir mėgautis kito žmogaus vairavimu. Lidijos atveju tai buvo būtent taip. O ir šiaip ji turi daug gerų savybių, išminties, gerą širdį ir kartais visai netikėtai galima su ja panaktinėti labai smagiai. (turbūt po tokios įžangos, daugiau nedraugaus... o gal??)






Lidijos bulvių apkepas su kopūstais

Tešla:
10-12 su lupenomis virtų bulvių, atvėsintų ir sumaltų per mėsmalę 
2 kiaušiniai
4 kupini šaukštai miltų
1 kupinas šaukštas krakmolo
Druska

Įdaras:
1 didelė morka
2 svogūnai
1/2 žalio kopūsto galvos
prieskoniai: druska, pipirai, krapai (naudojau šaldytus), šaukštas kmynų, žiupsnis čili pipirų, žiupsnis kajeno pipirų
2 šaukštai pomidorų padažo

Aliejus ar sviestas

Sumaltas bulves sumaišome (geriausia rankomis) su kiaušiniais, miltais, krakmolu, ir druska. Atidedame.

Morką sutarkuojame, kopūstą smulkiai supjaustome. Sudedame į puodą ir apverdame 10 minučių. Per tą laiką smulkiai susipjaustome svogūnus ir kepiname aliejuje. Nusunkiame kopūstus su morkomis ir dedame į svogūnus. Viską toliau kartu troškiname, kol suminkštės. Dedame druską, pipirus, prieskonius, pomidorų padažą ir ragaujame. 

Kepimo formą (naudojau keramikinę) ištepame aliejumi, sudedame pusę bulvių tešlos, tolygiai paskirstome. Ant jų dedame kopūstus, išlyginam. Ant pačio viršaus likusią bulvių tešlą. Paviršių gražiai išlyginame (galima drėgnomis rankomis), patepame aliejumi arba užmetame keletą griežinėlių sviesto.

Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. kol gražiai apskrus. Valgome su grietine ar natūraliu jogurtu. 

_________________________________________________________________
Įdarą galima keisti ir naudoti grybus, maltą mėsą, daržoves ir pan. Palengvinimui galima naudoti atvėsusios bulvių košės perteklių iš vakarykštės dienos.



Komentarų nėra: