2012 m. vasario 29 d., trečiadienis

Intouchables

Noriu rekomenduoti puikų filmą, pastatytą pagal tikrus įvykius. Intouchables, 2011, Prancūzija, imdb reitingas 8.4 (tai labai labai aukštas reitingas)
Aišku ir vėl prancūzų filmas. Bet! Bet jis ne koks bobiškas lengvas sukramtukas, o filmas tinkantis abiejų lyčių žiūrovams. Apie du vyrus, kurie iš tokių skirtingų socialinių sluoksnių, kad kaži ar galėjo šaip sau susipažinti, o tačiau čia juos suvedė likimas ir suvedė labai sėkmingai. Kaip vis dėlto svarbu turėti šalia savęs tinkamų visom prasmėm žmonių...
Žiūrim treilerį:



Ir dar šiek tiek asmeniškumo... Ištiko mane problema, man ji net atrodo bėda, nors labai tikiuosi išsprendžiama ir išsprendžiama kaip įmanoma greičiau. Išties, gyvenimo pamokos neįkainojamos. Dar tik sulauksiu sąskaitos, visom prasmėm, tiek piniginėm, tiek moralinėm, tiek psichologinėm. Tegaliu pasakyti, kad labai gerai suprantu, ką reiškia šie posakiai: "Draugą nelaimėje pažinsi" ir "Kas mūsų nenužudo, padaro mus stipresniais". Tikiu, kad padarys. Tuo tikėjimu ir būsiu. Kol kas.

2012 m. vasario 25 d., šeštadienis

David Lebovitz morkų pyragas

Prieš savaitę atrodo skendėjome pusnyse. O šiandien? Sniegas nutirpo, šuniukų kakučiai išplaukė, kojos šlampa... Bet paukščiai kaip čiulba! Matyt reikia tada fokusuotis į ausis, o ne į kojas (tik atsargiai: neįlipkite į kakučius) - ir mėgautis pavasario skelbikais. Kovo pirma jau ant nosies, jaučiat?



4 dideli kiaušiniai
240 ml aliejaus (naudojau saulėgrąžų)
šiek tiek vanilės ekstrakto ar vanilinio cukraus pokelis
280 g miltų
400 g cukraus
2 šaukšteliai kepimo miltelių

1 šaukštelis cinamono
žiupsnis tarkuoto muškato riešuto ir gvazdikėlių

1 šaukštelis druskos (pamiršau įdėti)
375 g smulkiai tarkuotų morkų (bulvine tarka)
60 g razinų


Kiaušinius išplakti su cukrumi iki baltumo ir purumo. Miltus sumaišyti su prieskoniais, druska ir kepimo milteliais. Tada viską viską atsargiai sumaišyti ir kepti 180 laipsnių orkaitėje apie 35-45 min.
David'as darė tortą, tad kepė tešlą per du kartus - taip gaudamas du torto papločius, kuriuos po to pertepė tepamo sūrio kremu (receptą rasite nuorodoje aukščiau). Man norėjosi pyrago, todėl viską iškepiau iškart stačiakampėje formoje.
Iškeptą pyragą aptepiau cukraus pudra sumaišyta su citrinos sultimis. Žiaaaaaaaauriai skanus.




Užrašai:
Simply Bloom Photos - labai gražus tinklapis.
Ensemble, c'est tout - geras filmas. Vaidina Audrey Tautou, o ji man patinka visur. Ir  Guillaume Canet visai mano tipo vyras... Imdb reitingas 6.7.
Raimundas Bulota - mano fotografijos kursai. Pradžia - jau šį antradienį.

2012 m. vasario 22 d., trečiadienis

Šokoladinis braunis su karamelizuotu pienu

Naktis buvo kraupi. Kaip siaubake kokiam, nubundi nuo triukšmo, per miegus nesuvokdamas, koks tai triukšmas, pašoki, dairaisi... O čia pasirodo tirpstantis sniegas nuo stogo dundėdamas šliaužia ir visu smarkumu atsitrenkia į žemę. Ir taip VISĄ naktį. Pasigailėkit, a? Aš noriu miegooo-o-o. O kai neišsimiegu, tada daug valgau. O kai daug valgau... (palieku jūsų fantazijai) Vat todėl ir iškepiau pyragą - nes man jo taip norisi. Gerai, kad tik kąsniuką atsikandau - iš tiesų tai paragausiu rytoj darbe prie arbatos. David Lebovitz pyragas, iškeptas pagal Monkey Dinner pateiktą receptą, šiek tiek adaptuotas pagal mane. 



Šokoladinis braunis su karamelizuotu pienu

115 g sviesto
25 g nesaldintos kakavos (geros kokybės)
170 g juodo šokolado
200 g cukraus
3 kiaušiniai
a.š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
140 g miltų
indelis saldinto sutirštinto karamelizuoto pieno (naudojau Rokiškio)


Orkaitę įkaitinti iki 175 laipsnių. Kepimo formą iIškloti kepimo popieriumi, patepti sviestu.

Puode ant nedidelės ugnies ištirpinti sviestą. Sudėti šokolado gabalėlius, maišant ištirpinti. Nuimti nuo ugnies, tada suberti kakavą, išmaišyti. Po vieną įmaišyti kiaušinius. Po to suberti ir cukrų, vanilę, pabaigoje miltus.


Pusę tešlos supilti į formą. Sudėti visą karamelizuotą pieną. Ant viršaus sudėti likusią tešlą. Ją pamaišyti buku peiliu. Kepti 35-45 minutes.

2012 m. vasario 20 d., pirmadienis

Stilingiausių blogų apdovanojimai - 2012



Šįmet gerb. Rokiškis paminėjo mane kaip paminėtiną tarp blogerių (Stilingiausio blogo apdovanojimai). Ką gi, atvirai - nesitikėjau. Vienok noriu nuoširdžiai padėkoti ir dalyvauju šioje akcijoje pagal nustatytas taisykles:

1. Padėkoti apdovanojusiam.
2. Parašyti apie save 7 tiesas.
3. Savo ruožtu apdovanoti mano nuomone nusipelniusius ar patinkančius blogus.
4. Pranešti  apdovanotiesiems apie tai.

1. Mielas Rokiški, nuoširdžiai dėkoju tau už šį apdovanojimą. Labai džiaugiuosi man suteikta garbe, kuri gerokai padidino dėmesį mano kukliai asmenybei (vien vakar gal kokie 10+ asmenų mane prisijungė Googlėje plius). Dabar tiesiog imu ir skinu viešumo ir populiarumo laurus ir barstau juos sau po kojomis, ot. Taigi, žemai lenkiu galvą.

2. Septynios tiesos apie mane (tikiuosi ten, kur reikia, suprasite ironiją):

Pirma: Dievinu vairuoti. Ir nors ant mano mašinos prilipdytas užrašas "Aš draugiškas vairuotojas" - nė velnio! Esu bjauri, pypsinti garso signalu ir burnojanti vairo tarpinė, kuri nepakenčia visokių šliaužiančių mašinų, nepakenčia tų, kurie nežino, kuria eile jiems vilktis, tų, kurie nerodo posūkių ir pan. Von iš kelio, kai aš važiuoju!
Antra: Dievinu aukštakulnius. Be 10 cm aukščio kulnų batų nė nesimatuoju. Į batų parduotuvę nešuosi liniuotę ir priekabiai matuoju kulnų aukštį. Jei pamatysite mane su žemakulniais (na, kai nesportuoju), tai jau ko gero pasaulio pabaiga...
Trečia: Esu estetė. Iki kaulų smegenų. Man turi būti gražiai pateikta, kas tai bebūtų, maistas, daiktas, informacija, prezentacija... Svarbu juk ne tik turinys, bet ir forma, a? Žodžiu, jei bruksit man kokį š*, tai pasistenkit, kad tai būtų kruopščiai ir elegantiškai supakuota.
Ketvirta: Laikausi pažadų ir įsipareigojimų iš paskutiniųjų, mat pas mane suinstaliuota pati profesionaliausia pareigos jausmo software'o versija. Prie jos nekimba jokie atsipalaidavimo ir lytinės abstrakcijos virusai, todėl mane labai labai nervuoja žmonės, kurie pasako, o nepadaro. Ir net nepraneša, kad nesugebės, nespės, nepadarys ir pan. Brrrr...
Penkta: Labai mėgstu romantiškus filmus. Manau, kad gyvenime per mažai romantikos, todėl specialiai renkuosi tokius filmus. Ir pati galiu būti romantiška... Haha
Šešta: Noriu išmokti fotografuoti, suprasti ką ir kodėl nusistatyti fotoaparate. Eisiu į kursus. Jau tuoj.
Septinta: mėgstu tylą. Labai labai. Užtat neturiu TV ir tuo džiaugiuosi.

3. Blogai, kuriuos aš noriu apdovanoti Stilingiausio blogo apdovanojimu.  Manau, kad turiu čia apsiriboti lietuviškai arba lietuvių rašomais blogais, bo jie nors paskaitys mano postą :). Be to, tai tie blogai, kuriuos pradėjau skaityti per paskutinį pusmetį, seniau skaitomų neįtraukiau į savo sąrašą. Ir šiaip.. sunkus buvo pasirinkimas, jei ką pamiršau, nepykite, skaitau net 466 blogus (tiek mano Google Reader'yje)... Taigi:
Valgom Europą: http://valgomeuropa.blogspot.com/
Monkey Dinner: http://www.monkeydinner.com/
Senegalo upėje: http://senegaloupeje.blogspot.com/
Ted Kozak: http://tedkozak.com/blog/
Venetian Bird: http://mildibend.blogspot.com/
Bon Appetit!: http://mindaugas-bonappetit.blogspot.com/
Bure Bure: http://inga-bure-bure.blogspot.com/
7 gražus skaičius, todėl tiek ir bus gana. Su tuo pranešimu apdovanotiems hm.. bus kaip bus!.


2012 m. vasario 16 d., ketvirtadienis

Plikytų pyragaičių tortas "Croquembouche"

Atsibudau šįryt galvodama, kad būtinai turiu ką nors iškepti, nes namuose turėjo būti šventiniai pietūs, o deserto nebuvo. Kaip visada koncepcijos nebuvo jokios, todėl gulėjau tingėdama keltis ir mąsčiau, ką čia iškepus... Ogi plikytus pyragaičius ir tada juos sulipint šokoladu, mmmm... Finalinis rezultatas vadinasi Croquembouche, tai tradicinis prancūziškas desertas, o man prancūziška virtuvė laaaaaaaaabai patinka.

Plikytus pyragaičius gaminau pagal Mary Berry receptą, jie išties nerealūs! Įdariau plakta grietinėle ir glazūravau dvejopai: kavos glazūra ir šokolado glazūra. Pirmoji pasiteisino daug daug labiau.



Pyragaičiai (dariau trigubą porciją: dvi skardos, 60 vnt.)

60 g sviesto
150 ml vandens
75 g miltų
žiupsnis druskos
2 kiaušiniai

Sviestą kaitiname puode su vandeniu iki užvirs. Nukeliame nuo ugnies ir įmaišome miltus su druska, maišydami energingai ir greitai mediniu šaukštu. Paliekame truputį pravėsti ir tada po vieną įmaišome šiek tiek paplaktus kiaušinius. Po kiekvieno kiaušinio reikia kuo geriau išmaišyti, kad tešla būtų vienalytė ir blizgi.

Įkaitiname orkaitę iki 220 laipsnių. Konditeriniu švirkštu išspaudžiame norimo dydžio ir formos pyragaičius ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Kepame 10 minučių 220 laispnių karštyje ir dar 20 minučių 190 laipsnių karštyje.

Kai pyragaičiai atvės, galime juos įdaryti. Kadangi man gavosi jų šiek tiek per daug, tai dalį įdariau pikantiška mišraine (kietai virtas kiaušinis+fermentinis sūris+majonezas: ir jokio česnako gi! (p.s. nekenčiu česnako pikantiškoje mišrainėje)).

O didžioji dalis pyragaičių buvo įdaryti šitaip:

500 ml plakamos grietinėlės
Cukraus pagal skonį

Grietinėlę išplakti su cukrumi iki standumo (man pasitaikė kažkokia be ryšio grietinėlė, nors būtent šitas brand'as manęs niekada nepavesdavo, bet ėmė vieną kartą ir pavedė, tad ji buvo šiek tiek skystoka, kiek ją beplakiau).
Konditeriniu švirkštu smagiai įdarome pyragaičius. Ir glazūruojame juos:

1. Kavos glazūra

1 šaukštas tirpios kavos
2 šaukštai vandens
15 g sviesto
90 g cukraus pudros

Kavą su vandeniu ir sviestu kaitiname iki ištirps. Nukeliame nuo ugnies ir įmaišome cukraus pudrą. Pyragaičių viršų pamirkome glazūroje.

2. Šokolado glazūra

150 g juodo šokolado, sulaužyto gabalėliais
150 ml riebios grietinėlės

Šokoladą tirpiname su grietinėle visąlaik maišydami ant mažos ugnies. Be abejo, neleidžiame užvirti, o kaitiname tik tol, kol šokoladas ištirps. Pyragaičius aptepame šiuo šokoladu. Kadangi man jo gavosi daugokai, tai dar ir apliejau pyragaičius, kurie buvo sudėti į piramidę.


2012 m. vasario 11 d., šeštadienis

Meduolis

Tikras žiemos kepinys yra meduolis, nors niekada jo nekepiau iki šiandien. Kažkodėl šiandien atsikėliau su mintimi, kad tai meduolio diena. Man dažniausiai taip ir būna, kad neplanuotai šauna kažkas galvon ir imu daryti. Tad dažniausiai nepergyvenu, kad bloge yra šiokia tokia pauzė, nes noras kažką išsikepti ateina netikėtai.



Meduolis
iš E.Binkauskienės knygos "Kepiniai"

500 g miltų
100 g margarino kepiniams
400 g medaus
150 g cukraus
6 kiaušiniai
1 šaukštelis kepimo miltelių
Prieskoniai meduoliams (cinamonas, kardamonas, muškato riešutas)
Razinos, džiovintos slyvos ir abrikosai (nebūtina)

Medus šildomas su cukrumi, kol cukrus ištirps ir tada ataušinamas. Miltai sumaišomi su kepimo milteliais ir prieskoniais.
Margarinas išsukamas iki purumo, tada pakaitomis įmušama po vieną kiaušinį ir įdedamas šaukštas medaus su cukrumi. Po to įmaišome po truputį miltus. Pačioje pabaigoje sudedame nuplautus priedus: razinas, supjaustytas slyvas ir abrikosus.
Kepame 180 laipsnių orkaitėje 40-60 minučių (priklausomai kokioje formoje kepsite, jei bus aukštas, keps ilgiau).
Iš šito kiekio išeina tikrai nemažas pyragas, kurį kepiau pailgoje formoje (maždaug per pusę orkaitės), kepė 45 minutes.







2012 m. vasario 10 d., penktadienis

3 filmų pasiūlymai Valentino dienai

Šįmet Valentino diena bus tiesiog darbo diena, tad nežinia ar kas iš jūsų ją švęsite ne namie. Aš taip, nes turiu ir kitą progą tą dieną. O gražiam vakarui su vyno taure turiu tris filmų pasiūlymus:
1. Hysteria.
Filmas apie tai, kaip buvo išrastas vibratorius :). Smagus, lengvas, romantinis ir su lengvu nukrypimu į erotiką.

2. L'amour, c'est mieux a deux.
Lengvas prancūziškas filmas apie du draugus, kurių vienas buvo įsitikinęs, kad tikra ilgalaikė meilė gali nutikti tik tada, kai žmonės susitinka atsitiktinai. Žaismingas filmas, kuris susižiūri smagiai ir greitai. Taip smagiai, kaip sučiulpti čiupačiupsą.

3. If Only.
Filmas susimąstymui. Ne toks lengvai virškinamas kaip anie du, bet vertas pažiūrėti. Ar tikrai per darbus ir rūpesčius pastebime savo mylimus žmones ir pasakome jiems, kad mylime? Ar elgiamės taip, lyg kiekviena diena būtų paskutinė, lyg negalėtume jos iš naujo išgyventi? Ar nugyvename ją taip, kad vakare galime sau pasakyti, kad ji buvo tokia, kokios norėjome? Jei tai paskutinė diena, kurią turime, su kuo norėtume ją praleisti?
Neseniai skaičiau straipsnį apie tai, ko žmonės gailisi prieš mirtį. Vienas iš penkių top atsakymų buvo:  gailiuosi, kad tiek daug dirbau. Arba kitas: gailiuosi, kad gyvenau tokį gyvenimą, kurio kiti tikėjosi iš manęs, o ne tokį, kokio pats norėjau.

Žiūrim ir dalinamės...

2012 m. vasario 5 d., sekmadienis

Alyvuogės sūrio tešloje

Galvoju apie įžangą šitam postui ir nesugalvoju. Galvoje mintys prišalo prie smegenų vingių ir nenori atsiduoti blogui, kur intymumas tampa viešumu. Lai šįkart jos pasilieka kažkuriame iš mano pusrutulių. Gal net širdyje ar akių kampučiuose, sudrėkintuose nesuprasi ko... Atšilusių latakų, o gal... Gal geriau tegu jau šitas pats ponas gerb. speigas irgi užsinori sušilti - jam pačiam ką gerai su savimi? Nemanau. Aš jam iškepiau kažko skanaus, lai ateina užkrimsti ir sušilti.




Alyvuogės sūrio tešloje

Reikės:
~15 didelių žalių alyvuogių (juodos netiks)
1/3 stiklinės smulkiai tarkuoto kietojo sūrio (naudojau Grana Padano, tiks Džiugas, Parmigiano Reggiano)
2/3 stiklinės smulkiai tarkuoto Cheddar sūrio (nepykite, dėjau paprastą fermentinį sūrį)
1/2 stiklinės miltų
1 kiaušinio
2 šaukštų minkšto sviesto
šiek tiek kajeno pipirų (žiupsnio gana. Jei mėgstate aštriai, galite kelis žiupsnius mestelt)

Užminkome tešlą, tada imame po gabalėlį, jį suplojame, dedame į vidurį alyvuogę ir apspaudžiame. Sudėliojame ant kepimo popieriumi ištiestos skardos. Įkaitiname orkaitę iki 200 laipsnių ir kepame 15 min.


Šokoladinis Neli Rubinstein pyragas

Dar vienas pyragas iš nuostabios Neli Rubinstein knygos. Puikiai tinka žiemos laikotarpiui: sunkus, labai šokoladinis, labai intensyvus. Su kava, alkoholiu bus puikus pietų pabaigos akcentas.



Šokoladinis pyragas pagal Neli Rubinstein
Iš knygos Aniela Rubinstein "Kuchnia Anieli", 2002 m. 305 psl.

180 g sviesto
150 g cukraus
160 g juodo šokolado (būtų gerai, kad būtų daug kakavos jame, ne mažiau 60 proc.)
3 kiaušiniai
100 g miltų

Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi iki purumo. Tada supilame ištirpintą ir atvėsintą šokoladą (geriausia tirpinti bliudelyje ant indo su karštu vandeniu) ir išsukame. Po vieną įsukame trynius. Tada suberiame miltus, išmaišome. Baltymus išplakame iki standžių putų ir iš pradžių įmaišome 1/4 baltymų į tešlą, tik tada likusius baltymus. Tešlą sukrečiame į sviestiniu popierimi išklotą kepimo formą.
Kepame 100 laipsnių orkaitėje apie valandą (iki sauso pagaliuko). Ištraukus iš orkaitės, leidžiame pyragui apie 10 min. pailsėti kepimo formoje, tik tada išimame.

2012 m. vasario 2 d., ketvirtadienis

"Geležinė ledi"


Šiandien buvau išankstinėje filmo peržiūroje "Geležinė ledi", dėkui mane netikėtai pakalbinusiai draugei.

Watch your thoughts for they become words. Watch your words for they become actions. Watch your actions for they become... habits. Watch your habits, for they become your character. And watch your character, for it becomes your destiny! What we think we become.
Visom prasmėm dievinu Meryl Streep kaip aktorę - mačiau tikrai daug jos filmų ir niekada ja nenusivyliau. Šitas filmas - tai dar vienas, gal netgi pats didžiausias jos meistriškumo įrodymas. Nenustebau, kad ji nominuota geriausios aktorės kategorijoje Oskarams ir visai nenustebsiu, jei jį ir laimės. Juk auksinį gaublį jau gavo.

Filme ji sena Margaret Thatcher, kenčianti nuo haliucinacijų, atminties sutrikimo, vieniša ir kamuojama savo politinių sprendimų pasekmių ir šešėlių. Tada po truputį ji grįžta į savo praeitį, jaunystę, pasakojama, kaip prasidėjo jos karjera, kaip ją išrinko į partijos lyderius ir į ministrus pirmininkus. Labai gražūs ir įtikinantys perėjimai iš vieno laikotarpio į kitą, iš jaunos Margaret į seną. Stiprus filmas, rekomenduoju.



P.S. tik nesėskite šalia kaimynų su kibirais popkorno - jau kaip užknisa rausimasis po popkornus ir pastovus kramtymas palei ausį... Nepakanti aš tam, žiauriai nepakanti, šlykštu tiesiog!

2012 m. vasario 1 d., trečiadienis

Supančiota vištiena

Man labai patiko šis posakis: Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.  ― Maya Angelou. Jis padarė mano dieną, bjauriai apsipopieriavusią dieną. Aš tiesiog pažiūrėjau per langą, pamačiau nuostabiai skaisčią žieminę saulę, įkvėpiau ir šiek tiek apsiraminau. Pasitaisiau klaidas ir atsikvėpiau. Ir pagalvojau, kad šį vakarą tiek to tos visos dietos, nes baisiai šalta, nes prisinervinau, nes nes nes... ir nusipelniau vakarienės, o vakarienei šiandien - supančiotos vištelės gabalaičiai! Bet kuris nepatyręs virtuvėje irgi gali pasidaryti, nes paprastume - genialumas...


Supančiota vištiena


Reikės:
karšto rūkymo šoninės griežinėlių
vištienos file
druskos, pipirų
medinių iešmelių

Garnyrą rinkitės tokį, kokį mėgstate.

Vištienos file susipjaustome pailgais kepsneliais, įtriname druskyte ir pipirais, apsukame šoninės griežinėliais ir persmeigiame iešmieliais, kad šoninė neatsivyniotų. Kepame sausoje keptuvės iš lėto ant nedidelės ugnies, vis pavartant. Galima kepti ir orkaitėje. Šoninė tampa traški ir priduoda sūrumo.
Jei norite pasidaryti ryžių bokštelius, tai tiesiog išverdate ryžius, puodelį ištepate sviestu ar aliejumi, įdedate ryžius, pagrūdate ir tada atsargiai iškratote į lėkštę.

Man dar labai tiktų įvynioti kokią džiovintą slyvą, bet tik vienas iš dviejų vaikų suprastų, tai atsisakiau tos minties.