2011 m. kovo 19 d., šeštadienis

Samosa

Šiandien buvom pakviesti į svečius, tai norėjau nusinešti ką nors skanaus. Namuose ilsėjosi pradėto baklažano gabalėlis, voliojosi pusė paprikos, iš sriubos išimtas saliero gumbas, pievagrybiai, kuriuos pirkau picai, kurios neiškepiau :) Taip ir gimė mano samosos - indiški pyragėliai su įdaru. Tešlos receptą gavau iš restorano "Radharanė" savininkės, kurios keptos samosos tiesiog dieviškos. Bet ir man neprasčiau gavosi... 

Tešla
400 g miltų 
160 ml drungno vandens 
115 ml aliejaus (pyliau alyvuogių) 
2 šaukštai cukraus 
1 šaukštelis druskos 
20 g šviežių mielių 

 Mieles sumaišom su cukrum ir trumpam paliekam. Į miltus supilam vandenį ir aliejų bei druską, tada mieles. Užminkome tešlą. Kadangi aš norėjau prieskoninės tešlos, tai į ją dar įbėriau pusę šaukštelio kurkumos ir žiupsnį malto kumino. Ji tapo smagiai geltona, tokia saulėta ir pavasariška. Tešlą paliekam šiltai pakilti, o per tą laiką pasidarom įdarą. 

Įdarą galite daryti kokį jums šaus galvon, mano įdaras tokiam tešlos kiekiui buvo toks:

Įdaras 
1/3 baklažano 
2 svogūnai 
1/2 didelės raudonos paprikos 
15 mažų pievagrybių 
1 virtas saliero gumbas 
2 šaukštai pomidorų padažo 
druska, pipirai, kiti jūsų mėgstami prieskoniai (aš naudojau sabji masalą ir kumino sėklas) 

Visas daržoves ir grybus gana smulkiai kubeliais supjausčiau ir pakepinau aliejuje su prieskoniais šiek tiek, po to patroškinau įdėjus pomidorų padažo. Kai įdaras atvėso, iškočiojau tešlą, išpjausčiau skrituliukus, į jų vidurį dėjau po šaukštą įdaro ir, perlenkus, užlipinau kraštus. Patepiau pienu ir pabarsčiau kmynais bei jūros druska. Kepiau 200 laipsnių orkaitėje apie 15 min. 
Labai labai skani tešla ir šiaip - puikūs pyragėliai. Svečiuose jie dingo ūmiai!

Posted by Picasa

9 komentarai:

Živilė rašė...

Super, išbandysiu :)))))

Indrė rašė...

Man tai įdomiai - mieles vien su cukrum be vandens darai? Aš kažkaip visad įpratus vandens įpilti ir tokį mišinį įmaišyti į miltus.

bea rašė...

Visada TIK su cukrum. :) Išmaišius su cukrum jos gi suskystėja ;)

Indrė rašė...

Heh niekad nebandžiau taip :)

bea rašė...

visada būna pirmas kartas...
mane mama taip mokino ir aš visada taip darau :)
sausas maišau su vandeniu, bet sausų aš iš esmės nemėgstu, turiu pokutį stalčiuje kritiniam atvejui, jei netyčia neturėčiau šviežių, bet šiaip nemėgstu ir tiek.

Indrė rašė...

O man kaip tik sausos tik su miltais maišomos, o niekad su vandeniu ir tada pavyksta :) nors irgi mieliau su šviežiomis gaminu

Forelle rašė...

Man kažkaip Radharanė ir mielės nesiderina. Atsimenu kaip seniau sakydavo, jog mielių jie nenaudoja

bea rašė...

Nežinau tokio dalyko. Paklausiu kada prie progos :)

Jurgittos receptai rašė...

Vakar kepiau samosas pirma karta, bet visiskai nepanasios i Radharanes, matyt todel, kad manosios be mieliu. Nors pirma karta matau samosu recepta su mielemis, bet ir nelabai isivaizduoju, kaip tokia minkstute tesla gaut be ju, kepant orkaiteje..